Jednoduše výborný hanácký salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/hanacky-salat/
Zima, zima všude a dobrou zeleninu, aby člověk pohledat. Co se ale podívat na zoubek klasice, kterou jednoduše výborný hanácký salát je. Přijde mi, že jde o takového otloukánka, protože přeci zelí… Ehm. Ale!
V prostotě je často největší krása a to je i případ hanáckého salátu. Jaké jsou jeho výhody? Na jeho přípravu nepotřebujete vlastně nic extra speciálního a zelí je doslova napěchované vitaminy (hlavně vitamin C), které v zimním období jako když najdete. Jde taky o, řekla bych, kulišácký způsob, jak dát ochutnat často nenáviděné zelí dětem a nepoučeným dospělým. A jim to chutná! V neposlední řadě máte salát připravený za chvilku.
Ingredience na hanácký salát
Množství: 4 porce500 g kysaného červeného zelí
70 g majonézy (cca tři lžíce)
30 g bílého jogurtu
1 menší cibule (50 g)
špetka soli (5 g) – často není vůbec potřeba
100 g kvalitní šunky
1 lžička plnotučné horčice (8 g)
1 lžička křenu (8 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jdeme na salát
Možná znáte recept na hanácká salát, ve kterém se pracuje s čerstvým zelím červeným. To je také varianta, jak k salátu přistupovat. Já jsem nicméně milovnice zelí kysaného, které je díky kvašení také doslova kouzelníkem na poli zdraví. Miluju jeho kyselou chuť (i když se šklebím) a nedělá mi problém se do něj zakousnout jen tak, za syrova. Ale my pojďme k salátu.
Ten je totiž po dochucení a odležení opravdu vynikající! Ale. Má to své ale. Na kysaném červeném zelí tato legrace stojí. Je tedy potřeba mít zelí dobré – nebo spíše vychucené tak, jak chutná vám. Není nic příšernějšího, než když zjistíte, že zelí nemá dobrou chuť. Jo kvašení zelí je věda a neumí to každý. Věnujte tedy péči výběru chuťově dobrého kyselého zelí.
Tak a teď opravdu už jdeme na salát
Kysané zelí si dejte do cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Pro ultra milovníky kyselého vodu vymačkejte do sklenice a dejte si panáčka. Je to zážitek.
Pokud je zelí moc ucourané, nakrájejte ho na drobnější proužky a dejte ho do mísy.
Přidejte také najemno nakrájenou cibuli a tu ještě před přimícháním podrťte v ruce.
Pak už jen dochucení. Já mám radši variaci s více majonézy a trochou jogurtu, pro někoho je příjemnější naopak více jogurtu a trochu majonézy. Za mě tedy přidejte tři lžíce majonézy, lžíci jogurtu a trošku hořčice a křenu (ty tomu dodají ještě větší říz).
Promíchejte a poté teprve solte, pokud je to nutné. Zelí je často samo o sobě dost výrazné a slané a není potřeba ho ještě dosolovat.
(Zde bychom mohli skončit. Co ale do salátu přidat ještě trošku šunky? Když ji nakrájíte na velmi drobné proužky a promícháte se salátem, vznikne dokonalost na n–tou!)
Ať se šunkou či bez ní, nechte salát odležet do dalšího dne. Chutě se spojí a budete si chrochtat blahem.
Dobrou chuť
Pája
PS. Hledáte další tipy na saláty? Podívejte se do (Ne)zdravých salátů a nechte se inspirovat.
Líbí se vám recept na hanácký salát? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bílý jogurt, cibule, horčice, křen, kysané zelí, majonéza, sůl, šunka
Hanácké zelí je moje vzpomínka na mládí – býval to můj častý oběd na gymplu, když jsem probendila peníze na obědy ve školní jídelně za výlety a jiné zábavy 😉 Dělala jsem ho nedávno ze zbytků zelí po hodobóžovém obědě – miluju tyhle upcyklace zbytků! Dík za tip na přidání křenu a mějte se všichni bájo :*
Marti, zrovna u tebe si probendění peněz moc nedovedu představit. 🙂 Je pravda, že udělat salát ještě ze zbytků od oběda, tak to je recept na druhou. Křen tomu dodá parádní nakopnutí.
Variací na Hanácké jsme dojedli zelí, které zbylo po huse po Božím hodu – miluju tuhle upcyklaci zbytků 😀 Jen ten křen mě nenapadl, tip na příště 😉