Kysané zelí je moc zdravé, a když se k němu ještě přihodí nějaké to maso a další věci, tak z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Kološvárské zelí může možná kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprosto super (a když jsem ho dělala naposledy, tak jsem to celé sežrala úplně sama – ne na posezení).

Když jsem byla ještě malá Čubička, mívali jsme doma vždycky jednou ročně obrovský keramický sud na kvašení zelí, ve kterém mamka připravovala poctivé domácí kysané zelí. Ten smrádek, co se z něj šinul, byl… charakteristický pro dobré domácí zelíčko, nicméně člověk v místnosti se soudkem nemusel trávit přebytečně moc času. Teď už to bohužel neděláme a musím se tak smířit se zelím kupovaným.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kološvárské zelí

Ingredience na kološvárské zelí

Množství: 6 velkých porcí

0,5 kg mletého masa (vepřové hovězí 50:50)
1 balení kysaného zelí
1 cibule
300 g rýže na vaření
2 pikantní klobásy
Červená paprika mletá
Černý pepř
1 kysaná smetana
Olej na smažení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 70 minut

Nejprve si nechte vařit rýži do změknutí, tak abyste ji pak mohli hodit k opečenému masu.

Když už je rýže hotová, tak si na větší pánvi osmahněte cibulku, přidejte k ní mleté maso a to osmažte a rozdělte na malé kousky (pokud se samo nerozpadne, což by kvalitní maso udělat úplně samo od sebe nemělo). Přidejte dvě velké lžíce červené papriky, špetku pepře a samozřejmě dle libosti posolte.

Když už je maso měkké, přidejte k němu ještě nakrájené klobásky (čím pikantnější, tím lepší) a promíchejte společně s rýží.

Už se blížíme do finále 🙂

Vezměte si pekáček (třeba takový) a začněte pomalu vrstvit nejprve masovo-rýžovou směs, pak vrstvu zelí a takhle až po okraj. Celé pak ještě přelijte kysanou smetanou a nechte péct v troubě na 200 ºC, až se na celém útvaru vytvoří zlatavá pokrývka.

Servírujte za tepla, studenta, jakkoliv.

Doufám, že vám kološvárské zelí bude chutnat aspoň stejně tak hodně, jako mě.

Paní Čuba