Ochutnat chutě světa, to nás vždycky bavilo. Nejlépe, pokud to bylo v nějaké lokální špeluňce, kde jedli především místní. A tak pro vás mám připravený tradiční tyrolský gröstl – rakouskou dobrotu ze zbytků, kterou si můžete dát v nejposlednější hospodě, ale také jako luxusní jídlo.

Tradiční tyrolský gröstl, si snadno připravíte doma a je vlastně jedno, jestli si ho dáte s hovězím, vepřovým nebo drůbežím masem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rakousko – tradiční tyrolský gröstl

Ingredience na gröstl

Množství: 4 porce

500 g brambor
1 menší cuketa (300 g)
200 g masa – slaniny, hovězího, vepřového či kuřecího uvařeného
1/2 cibule
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka soli (3 g)
1 malá špetka pepře (1 g)
4 vejce M (200 g)
1 špetka majoránky (1 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Gröstl je o zbytcích, což nám hraje do karet třeba hlavně po víkendovém vaření, kdy vám možná někde bokem zbyl kousíček masa. Pokud ale zrovna nemáte navařeno, tak nevadí. Výborně se dá využít třeba i kousek slaniny, kterou do pokrmu můžeme osmahnout a radosti bude stejně. Nebojte se s variacemi experimentovat, protože nikdo neříká, že gröstl musí být pokaždé stejný.

Připravujeme ingredience

K ruce si připravíme očištěné a na kostičky nakrájené brambory a také cuketu a cibuli (tu prosím na drobné kostičky). Do pánve dáme rozehřát trošku oleje, na kterém nejprve osmahneme na mírném plameni brambory společně s cuketou. Chceme, aby oboje bylo měkké a příjemně do zlatova osmažené.

Jakmile jsou brambory a cuketa měkké, přidáme k nim ještě na plátky nakrájenou cibuli a také na kostičky nakrájenou slaninu nebo zbytky masa, které máte po ruce. Vynikající je vlastně jakákoli kombinace.

Směs takto ještě smažíme dalších 5 minut, dokud i cibule nepovolí a nezměkne a slanina či maso se lehce nezasmahne. A to je vlastně všechno, až na finální doladění v podobě volského očka.

Připravujeme volské oko

Vejce po jednom rozklepneme do misky, abychom zabránili vniknutí skořápky do pánve (lovení skořápky v pánvi mám vcelku dobře osvojené a není to až taková zábava). Na trošce oleje vajíčka smažíme přibližně 3–4 minuty. Já je v průběhu lehce solím, pepřím a přidávám maličko červené papriky. Aby se vajíčko se žloutkem udělalo rovnoměrně, doporučuji pánev na minutu přiklopit poklicí.

Servírujeme

Vše máme připravené, takže můžeme krásně servírovat. Bramborovo–masovou směs rozdělíme do talířů a navrch přidáme uvařené volské oko. Ač gröstl možná může působit jako velmi obyčejné jídlo, nenechte se mýlit. Je to skutečná lahůdka. A vy si ho krásně užijte.

Pokud byste se chtěli o rakouské kuchyni a o tom, jak se v Rakousku najíte, čtěte můj článek.

Vaše Pája

PS. Další rychlé recepty najdete v kategorii Rychlovky na talíři.