Super jednoduchý pita chléb zvládne hned napoprvé úplně každý a pokud jste se  s ním ještě nesetkali, pozvěte ho do své kuchyně. Je to totiž moc fajnová příloha, kterou obměníte jídelní stereotyp (tedy pokud jako my jedete na vlně brambory, rýže, těstoviny pořád dokola).

Pokud budeme chtít být tradiční, tak se pita chléb naprosto dokonale hodí k řeckým souvlaki, ale proč se držet při zdi? Pro odvážnější je pita chleba také výborný s trhaným masem nebo ho natrhejte a dejte si ho s nějakou výraznou indickou omáčkou.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchý pita chléb

Ingredience na pita chléb

Množství: 12 pita chlebů cca 12cm průměr

300 g polohrubé mouky
60 ml vlažné vody
120 ml vlažného mléka
10 g droždí
Špetka soli
Špetka cukru

Polohrubka na pomoučení válu


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

S těstem jsou často starosti a jednoho by to odradilo od nějakých větších operací. Naštěstí těsto na pita chleba se nedá moc pokazit a jeho vypracování je více než jednoduché.

Kvasíme

Nejprve si zadělejte kvásek. Do vlažné vody dejte cukr, droždí a 2 lžíce mouky. Zbytek budeme domíchávat později. Droždí má rádo sladké a mouku, takže začne krásně bublinkovat. Nechte mu deset minut, aby se zpustilo.

Vypracováváme těsto

Kvásek máme, takže jdeme na zapracování těsta. Do kvásku přidáme ještě mléko, špetku soli a postupně přisypáváme mouku, až nám vznikne pěkně kompaktní a nelepivé těsto. Pokud by bylo moc lepivé, přidejte ještě trochu polohrubky. Naopak pokud by bylo moc tuhé, stačí troška vody.

Co je na tom všem bezvadné, že můžete začít chleby dělat rovnou a nic nemusí sáhodlouze kynout.

Na vál si dáme trošku mouky a těsto rozválíme na placku cca 5 mm vysokou. Vykrajujeme kolečka o velikosti cca 12 cm popř.dle chuti. Já jsem zvolila strategii vykrajovat půllitrovým hrnkem na čaj – čaj jsem vylila, kraje pomoučila. Osvědčilo se.

Jednotlivé chleby pak pečeme na suché pánvi na střední plamen.

Jak poznáte, že je to správně?

Pří pečení se těsto krásně nafoukne a vytvoří bublinky. Pečte ho z obou stran do zezlátnutí a úplně nejlépe jezte okamžitě, protože tak je nejlepší.

Dobrou chuť
Pája