Jednoduchý pita chléb
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/jednoduchy-pita-chleb/
Super jednoduchý pita chléb zvládne hned napoprvé úplně každý a pokud jste se s ním ještě nesetkali, pozvěte ho do své kuchyně. Je to totiž moc fajnová příloha, kterou obměníte jídelní stereotyp (tedy pokud jako my jedete na vlně brambory, rýže, těstoviny pořád dokola).
Pokud budeme chtít být tradiční, tak se pita chléb naprosto dokonale hodí k řeckým souvlaki, ale proč se držet při zdi? Pro odvážnější je pita chleba také výborný s trhaným masem nebo ho natrhejte a dejte si ho s nějakou výraznou indickou omáčkou.
Ingredience na pita chléb
Množství: 12 pita chlebů cca 12cm průměr300 g polohrubé mouky
60 ml vlažné vody
120 ml vlažného mléka
10 g droždí
Špetka soli
Špetka cukru
Polohrubka na pomoučení válu
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
S těstem jsou často starosti a jednoho by to odradilo od nějakých větších operací. Naštěstí těsto na pita chleba se nedá moc pokazit a jeho vypracování je více než jednoduché.
Kvasíme
Nejprve si zadělejte kvásek. Do vlažné vody dejte cukr, droždí a 2 lžíce mouky. Zbytek budeme domíchávat později. Droždí má rádo sladké a mouku, takže začne krásně bublinkovat. Nechte mu deset minut, aby se zpustilo.
Vypracováváme těsto
Kvásek máme, takže jdeme na zapracování těsta. Do kvásku přidáme ještě mléko, špetku soli a postupně přisypáváme mouku, až nám vznikne pěkně kompaktní a nelepivé těsto. Pokud by bylo moc lepivé, přidejte ještě trochu polohrubky. Naopak pokud by bylo moc tuhé, stačí troška vody.
Co je na tom všem bezvadné, že můžete začít chleby dělat rovnou a nic nemusí sáhodlouze kynout.
Na vál si dáme trošku mouky a těsto rozválíme na placku cca 5 mm vysokou. Vykrajujeme kolečka o velikosti cca 12 cm popř.dle chuti. Já jsem zvolila strategii vykrajovat půllitrovým hrnkem na čaj – čaj jsem vylila, kraje pomoučila. Osvědčilo se.
Jednotlivé chleby pak pečeme na suché pánvi na střední plamen.
Jak poznáte, že je to správně?
Pří pečení se těsto krásně nafoukne a vytvoří bublinky. Pečte ho z obou stran do zezlátnutí a úplně nejlépe jezte okamžitě, protože tak je nejlepší.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na pita chléb? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: droždí, Hladká mouka, mléko, sůl, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Prosím,ten čaj jste vylila až jste pomoučila okraje hrnku?Je to pro mne docela zásadní:-).
Milane, Milane. Víte co, opravila jsem to tak, aby bylo naprosto jasno. Čaj vylít či vypít, hrnek poté namoučit. 🙂
Pája