Hledáte lahodnou specialitku, kterou si vyšperkujete maso nebo třeba tortillu či obložený chléb? Cibulovo–jablečné čatní je sázkou na jistotu.
Cibulovo–jablečné čatní je svou chutí naprosto odzbrojující a u nás zmizelo během pár dní jako pára nad hrncem. Využít se dá opravdu všestranně – sluší mu dobrý plátek masa, ale třeba i kus čerstvého pečiva s troškou másla a sýru. Je to skutečná lahůdka. My je také přidáváme místo jiných dipů k tortillám. A jen o tom píšu, už mi tečou sliny. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemné cibulovo–jablečné čatní

Ingredience na cibulovo–jablečné čatní

Množství: 2 sklenice po cca 150 ml

500 g jablek
500 g červené cibule
5 stroužků česneku (25 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžička skořice (5 g)
100 g třtinového cukru
3 nové koření
2 bobkové listy
Chilli dle chuti
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
100 ml balsamikového octa
100 ml vinného červeného octa


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Příprava cibulovo–jablečného čatní není vůbec složitá a úplně jednoduše si ho připravíte vlastně kdykoli během roku. Ingredience v podobě jablek a cibule většinou také míváme doma, takže nám nic nebrání v tom, se na jeho přípravu vrhnout.

Připravujeme čatní

Červenou cibuli si rozkrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky. Ty ještě můžeme v dlaních dobře promačkat, aby byla křehčí. Jablíčka oloupeme a nakrájíme je na co nejdrobnější kostičky.

Zde je potřeba říci, že využít můžete také cibuli žlutou, nicméně chuť cibule červené je o chlup jemnější.

Do velké pánve dáme olivový olej a rozehřejeme ho. Na mírném plameni pak smažíme cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Neděste se toho, že to bude trvat klidně 15–20 minut. Trpělivost zde dobré čatní přináší. K cibulce přidáme jablka a opět smažíme dalších 5 minut.

Dochucujeme

K jablkům a cibuli přidáme třtinový cukr a také sůl. Zde opravdu doporučuji použít cukr třtinový, dobré kvality. Má svou nezaměnitelnou chuť a do čatní se skvěle hodí.

Vše dále mícháme, aby nám i cukr začal lehce karamelizovat.

Přibližně po 5 minutách přidáme balsamico a také ocet plus nové koření s bobkovým listem a ještě vaříme, dokud nám nevznikne krásně hustá směs. Už teď je při ochutnávání naprosto boží.

Ke konci přidáme ještě prolisované stroužky česneku, kterým dáme 2–3 minuty vaření a máme hotovo.

Cibulovo–jablečné čatní můžete jíst vlastně okamžitě, ale rozhodně neuděláte chybu, když jej uskladníte.

Jak si uskladnit čatní

Čatní se skvěle hodí jako jedlý dárek – tedy pokud vám nějaké zbyde. 🙂

Je tedy důležité vědět, jak ho správně uskladnit. Základem je mít velmi dobře vyčištěné sklenice – vypláchnuté vodou a vysušené někde dnem vzhůru na útěrce. Dbejte také na důkladné vyčištění víčka. Často se opomíjí a v něm je mnohdy spousta nečistot, který poklad v podobě čatní dokážou zničit během pár dní. A to je škoda.

Sklenice máme. Směs čatní do nich tedy přendáme a dobře upěchujeme lžící. Zde opět pozor na manipulaci a hlavně mlsání. Lžíci berte čistou a rozhodně neochutnávejte, aby se čatní nekontaminovalo nečistotami.

Sklenici dobře uzavřete, nechte vychladnout a poté s nimi hurá do lednice. Takto vydrží několik týdnů.

Ať vám chutná a dělá radost!
Pája

PS. Pokud vás lákají i jiné příchutě čatni, můžete vyzkoušet například toto moje broskové.