Jemné cibulovo–jablečné čatní
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/cibulovo-jablecne-catni/
Hledáte lahodnou specialitku, kterou si vyšperkujete maso nebo třeba tortillu či obložený chléb? Cibulovo–jablečné čatní je sázkou na jistotu.Cibulovo–jablečné čatní se jsou chutí naprosto odzbrojující a u nás zmizelo během pár dní jako pára nad hrncem. Využít se dá opravdu všestranně – sluší mu dobrý plátek masa, ale třeba i kus čerstvého pečiva s troškou másla a sýru. Je to skutečná lahůdka. My je také přidáváme místo jiných dipů k tortillám. A jen o tom píšu, už mi tečou sliny. 🙂
Ingredience na cibulovo–jablečné čatní
Množství: 2 sklenice po cca 150 ml500 g jablek
500 g červené cibule
5 stroužků česneku (25 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžička skořice (5 g)
100 g třtinového cukru
3 nové koření
2 bobkové listy
Chilli dle chuti
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
100 ml balsamikového octa
100 ml vinného červeného octa
Postup přípravy
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava cibulovo–jablečného čatní není vůbec složitá a úplně jednoduše si ho připravíte vlastně kdykoli během roku. Ingredience v podobě jablek a cibule většinou také míváme doma, takže nám nic nebrání v tom, se na jeho přípravu vrhnout.
Připravujeme čatní
Červenou cibuli si rozkrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky. Ty ještě můžeme v dlaních dobře promačkat, aby byla křehčí. Jablíčka oloupeme a nakrájíme je na co nejdrobnější kostičky.
Zde je potřeba říci, že využít můžete také cibuli žlutou, nicméně chuť cibule červené je o chlup jemnější.
Do velké pánve dáme olivový olej a rozehřejeme ho. Na mírném plameni pak smažíme cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Neděste se toho, že to bude trvat klidně 15–20 minut. Trpělivost zde dobré čatní přináší. K cibulce přidáme jablka a opět smažíme dalších 5 minut.
Dochucujeme
K jablkům a cibuli přidáme třtinový cukr a také sůl. Zde opravdu doporučuji použít cukr třtinový, dobré kvality. Má svou nezaměnitelnou chuť a do čatní se skvěle hodí.
Vše dále mícháme, aby nám i cukr začal lehce karamelizovat.
Přibližně po 5 minutách přidáme balsamico a také ocet plus nové koření s bobkovým listem a ještě vaříme, dokud nám nevznikne krásně hustá směs. Už teď je při ochutnávání naprosto boží.
Ke konci přidáme ještě prolisované stroužky česneku, kterým dáme 2–3 minuty vaření a máme hotovo.
Cibulovo–jablečné čatní můžete jíst vlastně okamžitě, ale rozhodně neuděláte chybu, když jej uskladníte.
Jak si uskladnit čatní
Čatní se skvěle hodí jako jedlý dárek – tedy pokud vám nějaké zbyde. 🙂
Je tedy důležité vědět, jak ho správně uskladnit. Základem je mít velmi dobře vyčištěné sklenice – vypláchnuté vodou a vysušené někde dnem vzhůru na útěrce. Dbejte také na důkladné vyčištění víčka. Často se opomíjí a v něm je mnohdy spousta nečistot, který poklad v podobě čatní dokážou zničit během pár dní. A to je škoda.
Sklenice máme. Směs čatní do nich tedy přendáme a dobře upěchujeme lžící. Zde opět pozor na manipulaci a hlavně mlsání. Lžíci berte čistou a rozhodně neochutnávejte, aby se čatní nekontaminovalo nečistotami.
Sklenici dobře uzavřete, nechte vychladnout a poté s nimi hurá do lednice. Takto vydrží několik týdnů.
Ať vám chutná a dělá radost!
Pája
PS. Pokud vás lákají i jiné příchutě čatni, můžete vyzkoušet například toto moje broskové.
Líbí se vám recept na cibulovo–jablečné čatní? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: balsamikový ocet, bobkový list, česnek, chilli, cibule, cukr, jablka, nové koření, olivový olej, sůl, vinný ocet
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.