Slaný koláč s bryndzou ještě lehce teplý je labůžo pro tělo a dušičku a nikdy mě nezklame. Poslední dobou se u mě na slané koláče nedostává příliš mnoho času, což je velká škoda, protože jejich příprava je vlastně dost jednoduchá a výsledky vždycky příjemně překvapí. Pokud i vy jste milovníky brynzy, zkuste tuhle lahodu a uvidíte, že vám za to i ostatní strávníci budou trhat ruce 🙂

Pro někoho bude možná slaný koláč s brynzou kombinovat neobvyklé chutě. Bryndza je národním pokladem našich slovenských bratří a její chuť nemusí hned každému sednout. Pokud ale seženete dobrou brynzdu (ideál pravou Slovenskou a kupovanou v máji, tak je vyhráno), koláč se vám odmění nezapomenutelnou chutí.

Jaká je nejlepší brynza a jak si třeba připravit pravé házené halušky si můžete přečíst tady.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slaný koláč s brynzou

Ingredience na slaný koláč s brynzou

Množství: 12 dílků či jedna dortová forma

1 listové těsto (500 g)
100 g choriza
100 g šunky
200 – 300 g brynzy
2 hrsti čerstvého špenátu (či rukoly, pokud máte rádi)
1 vejce na pomazání
1 lžíce oleje na vymazání formy
Hrst hladké mouky na pomoučení válu


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Listové těsto

Možná mě za to ukamenujete, ale listové těsto kupuji a nestydím se za to. Jednou se možná propracuji k domácímu listovému těstu a s láskou ho budu překládat a zpracovávat, ale v tuto chvíli, kdy mi zezadu na gatích visí malé robě a dožaduje se pozornosti, nečekejte zázraky :).

Listových těst je celá řada a já mám pár svých favoritů. Tentokrát jsem pracovala s těstem, které bylo potřeba ještě rozválet. Počítejte s tím, že těsto bude potřebovat chvilku odpočinku při pokojové teplotě, aby povolilo. Půl hodinka by mu měla stačit.

Na pomoučeném válu rozválejte na cca 3-4 mm větší polovinu listového těsta. Těsto pak opatrně vložte například do olejem vymazané pánve nebo formy na dort a okraje nechte přes formu přehnuté.

Plníme

Pak už to jde všechno ráz na ráz. Je jen na vás, jak budete vrstvit, ale můžete se inspirovat třeba právě mou náplni. Nejprve jsem dala plátky choriza (je chuťově hodně výrazné a určitě ho můžete třeba i nahradit méně výraznou šunkou), pak jsem přidala čerstvý špenát společně s rukolou. Následovala paní brynza, se kterou jsem nešetřila, protože přeci o ní ten slaný koláč je. Navrch jsem dala ještě trošku té šunky a bylo.

Finišujeme

Ze zbylé menší půlky těsta opět vyválíme ideálně kruh, který nám pěkně zapadne jako víčko na koláč. Přebytečné kraje těsta zahneme a koláč potřeme rozšlehaným vejcem.

Nezapomeňte těsto propíchat vidličkou, aby se přespříliš nenafouklo.

Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut nebo také jinak dokud nebude kůrka zlatavá. Slaný bryndzový koláč je dobrý jak ještě za tepla, tak ale i jako studená svačinka.

Dobrou chuť přeje Pája