Slaný ještě lehce teplý koláč je labůžo pro tělo a nikdy mě nezklame. Poslední dobou se u mě na slané koláče nedostává příliš mnoho času, což je velká škoda, protože jejich příprava je vlastně dost jednoduchá a výsledky vždycky překvapí. Pokud i vy jste milovníky brynzy, zkuste tuhle lahodu a uvidíte, že vám za to i ostatní strávníci budou trhat ruce 🙂

Pro někoho bude možná slaný koláč s brynzou neobvyklou kombinací. Bryndza je národním pokladem našich slovenských bratří a její chuť nemusí hned každému sednout. Pokud ale seženete dobrou brynzdu (ideál od nějakého slovenského bratra a kupovanou v máji, tak je vyhráno), koláč se vám odmění nezapomenutelnou chutí.

Jaká je nejlepší brynza a jak si třeba připravit pravé házené halušky si můžete přečíst tady.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slaný koláč s brynzou

Ingredience na slaný koláč s brynzou

Množství: 12 dílků či jedna dortová forma

1 listové těsto – např.babické je super
100 g choriza
100 g šunky
200 – 300 g brynzy
2 hrsti čerstvého špenátu (či rukoly, pokud máte rádi)
1 vejce na pomazání
1 lžíce oleje na vymazání formy
Hrst hladké mouky na pomoučení válu


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Listové těsto

Kupuji listové těsto a nestydím se za to. Jednou se možná propracuji k domácímu listovému těstu a s láskou ho budu překládat a zpracovávat, ale v tuto chvíli, kdy mi zezadu na gatích visí malé robě a dožaduje se pozornosti, nečekejte zázraky :). Nejraději kupuji babické těsto, které je podle mě chuťově nejlepší.

Za ním pokulhává již předpřipravené těsto rozválené, které chuťově srovnatelné není, ale už se s ním nemusíte válet a proces přípravy ještě urychlí. Tak to je, někdy prostě spěcháme.

Ale my si teď těsto rozválíme. Počítejte s tím, že těsto bude potřebovat chvilku odpočinku při pokojové teplotě, aby povolilo. Půl hodinka by mu měla stačit.

Na pomoučeném válu rozválejte na cca 3-4 cm větší polovinu listového těsta. Těsto pak opatrně vložte například do olejem vymazané pánve nebo formy na dort a okraje nechte přes formu přehnuté.

Plníme

Pak už to jde všechno ráz na ráz. Je jen na vás, jak budete vrstvit, ale můžete se inspirovat třeba právě mou náplni. Nejprve jsem dala plátky choriza (je chuťově hodně výrazné a není tam podle mě 100% nutné), pak jsem přidala čerstvý špenát společně s rukolou. Následovala paní brynza, se kterou jsem nešetřila, protože přeci o ní ten slaný koláč je. Navrch jsem dala ještě trošku té šunky a bylo.

Finišujeme

Ze zbylé menší půlky těsta opět vyválíme ideálně kruh, který nám pěkně zapadne jako víčko na koláč. Přebytečné kraje těsta zahneme a koláč potřeme rozšlehaným vejcem.

Nezapomeňte těsto propíchat vidličkou, aby se přespříliš nenafouklo.

Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut nebo také jinak dokud nebude kůrka zlatavá.

Dobrou chuť přeje Pája