Kuřátko zapečené s tarhoňou a bramborami by paní Čuba bez mrknutí oka označila za jeden z top of eintopf receptů, které ráda zařazuje do svých kulinářských seancí u sporáku.

Paní Čuba si vždycky vážila neuvěřitelné kreativity slovenských bratří a jejich neumdlévající schopnosti vytvořit z poměrně obyčejných věcí neobyčejné delikatesy. Vyrůstajíc tak v prostředí svého slovenského příbuzenstva paní Čuba velmi brzy přišla na to, že s kapkou šarmu a důmyslnosti se dá ze zeleniny jednoduše udělat něco, co chutná jako maso, z masa pak třeba něco, co chutná jako sýr a tak podobně.

Mezi jeden z receptů, který je podle názorů paní Čuby velmi originální a pro mnohé kombinací těstovin a brambor neobvyklý, tento fenomén slovenské gastronomie jen dokazuje.

Pro neználky, kteří dumají nad tím, co to tarhoňa znamená jen na vysvětlenou – tarhoňa je taková malá kulatá těstovina, která se dá použít místo nudlí do polévek, nebo jako příloha či jak nám fantazie dovolí.

Hlavní fotka k receptu Kuře zapečené s tarhoňou a bramborem

Ingredience


1 celé kuře
200 g těstoviny tarhoňy
4 střední brambory
Sůl
Pepř
Máslo
Kmín
2 stroužky česneku
½ l kuřecího bujonu
Máslo

Množství: 4 velké porce


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 80 minut
Celkový čas: 100 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Jak tedy na přípravu kuřátka s tarhoňou?

Kuřátko vezmeme, pod tekoucí vodou ho opláchneme a něžně ho pochováme a pohoupáme v rukách, než ho nemilosrdně nacpeme do pekáče a upečeme v peci. Plácneme ho po prdýlce a prosolíme ho ze všech stran a to i pod kůží, kterou opatrně nadzvedneme. Okmínujeme ho a opepříme (Čuba tam vždy přihazuje ještě nějaká další koření, která jí zrovna přijdou pod ruku a doporučuje stejný postup i vám. Jen by tedy vynechala skořici, hřebíček a jinak aromatické koření, které by zrovna v této kombinaci nemuselo vést k optimálnímu výsledku).

Mezitím už si necháme roztopit troubu na pěkných 180°C.

Kuřátko už je připravené a je na čase upravit tarhoňu. Úplně nejlepší je tarhoňu osmahnout na másle hezky dozlatova a vsypat ji na dno pekáčku, kde se bude péct i pan kuře. Osolíme dle chuti a přihodíme prolisované stroužky česneku. Mezi takto osmahlou tarhoňu ještě vtěsnáme na kostičky nakrájené brambory a celé to podlejeme kuřecím bujonem. Na tuto podezřelou směsku pak dáme kuře s máslovou čepičkou a pozvolna pečeme.

Paní Čuba celou tu směs tarhoni a brambor občas míchá a přilívá bujon či ohřátou vodu, aby se vytvořil aspoň trošku sosík. Zase ale pozor na zběsilé míchání, aby se z brambor nestala kaše a z tarhoni brečka.

Jakmile je kuře opečené  (což trvá přibližně hodinu až hodinu a půl), brambory a tarhoňa měkká, servírujeme či jíme přímo z pekáčku.

PS. Pro milovníky rajčat je naprostá paráda na posledních dvacet minut přidat čtvrtky rajčat, které pěkně pustí šťávu a změknou.