Máte rádi dobré maso, dobrou omáčku a ještě k tomu rychle připravené jídlo? Tradiční hovězí stroganov budete zaručeně milovat. Tedy pokud ho už neznáte. To pak můžeme diskutovat o tom, jak skutečně vypadá ta nefalšovaná nejvíc originální varianta ;).

Dřív jsem tuhle dobrotu brala tak nějak ne úplně vážně a s patřičným respektem, který si zaslouží. Prostě to bylo nějaké maso a k tomu nějaká omáčka. Časy se ale mění a dneska je pro mě příprava stroganova vysloveně svátek.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tradiční hovězí stroganov

Ingredience na hovězí stroganov

Množství: 4 porce

600 g roštěné nebo hovězího špalíčku
Špetka soli (5 g)
Pepř (3 g)
20 g hladké mouky (2 lžíce)
1/2 lžičky červené papriky (5 g)
50 g másla (popř.olej)
140 g rajský protlak
1 lžička citronové šťávy (5 ml)
1 kysaná smetana (140 g)
10-12 žampionů (200 g)
1 cibule (70 g)
2 lžičky dijonské hořčice (16 g)

PŘÍLOHA

2 hrnky kulatozrnné rýže (240 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Hlavně nudličky

Stroganov je o dobrém kvalitním hovězím mase. Pokud to chcete nějak ošulit a použít cokoli jiného než roštěnou nebo špalíček, koledujete si o to, že vás budou v noci chodit strašit předkové stejnojmenného rodu.

Já jsem v receptu použila hovězí roštěnou, kterou jsem nakrájela na tenké nudličky cca 0,5 – 1 cm široké. Co dál?

Příprava

Protože jde o super rychlou minutku, připravte si všechno potřebné pod ruku a vše si předkrájejte – cibulku na kostičky, žampiony na plátky a nechte vařit rýži či cokoli jinak vhodného jako přílohu. Smetanu, protlak, sůl, pepř, mouku, citron a hořčici si nechte taky někde po ruce.

Bude to minutka

Nakrájené hovězí nudličky posolte, opepřete, popaprikujte a pomoučte. Jemně prohněťte a šup s tím na pánev s troškou oleje. Nudličky by měly mít dostatek prostoru, aby se mohly zprudka osmahnout a nepustit šťávu. Pokud bude v pánvi přetlak, riskujete, že maso pustí šťávu. Nejde o konec světa, ale už to prostě nebude ono. (Já jsem na pánvi přetlak měla a bylo to o prsa).

Maso restujte opravdu jen velmi krátce. 2-3 minuty často stačí.

Vyjměte ho z pánve a ideálně ho odstavte někde na teplý talířek, aby se příliš nevysušilo nebo nevychladlo.

Jdeme dál!

Omáčka

Do pánve po masu dejte hrudku másla a nechte na mírném ohni zpěnit cibulku a žampiony.

Přidejte rajský protlak, lžičku dijonského hořčice, trošku citronu, popřípadě špetku soli a přelijte vodou. Pokud máte někde ukrytý vývar, tak samozřejmě využijte ten. Nechte vše probublat a přidejte kysanou smetanu (někdo má radši šlehačku), která by taky měla trochu probublat.

Nakonec přidejte ještě proužky opečeného hovězího i s výpekem, promíchejte a už nevařte.

U nás doma se hovězí stroganov podával vždy s rýží, ale ruská tradice tvrdí, že se nejčastěji podával s opečenými bramborami. Volte, co srdce ráčí a užívejte si tu lahodu.

Dobrou chuť
Pája