Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/grilovani/grilovany-steak-z-krkovice/
Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce si zamilujete na první dobrou. Cibulka společně s bylinkou saturejkou maso nádherně ovoní a na grilu vznikne totální božská mana.
Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Biofarmou Sasov.
Kromě super krkovice vám taky ukážu, jak zužitkovat zbytek naložené cibulky. Budete se olizovat až za ušima.
Ingredience na grilovaný steak z krkovice
Množství: 4 porce1 kg vepřové krkovice
Na marinádu
3 větší cibule (250 g)
pár snítek čerstvé saturejky popř. tymiánu
špetka soli (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Alfa a omega grilování – vepřová krkovice
Ogrilovat se dá leccos – zeleninou počínaje, přes maso po sýry nebo třeba suchý chléb konče. Podle mě je ale takovou jistotou a trefou do černého vepřová krkovice, která tím, že je prorostlá tukem, díky grilování dokáže s pár drobnostmi vykouzlit naprosto dokonalé jídlo. Oproti rybám, žebírkům nebo třeba hovězímu masu si u krkovice zároveň nemusíte dávat takový bedlivý pozor při grilování a maso vás odmění téměř 100% lahodnou chutí.
A opět platí, čím kvalitnější masíčko máte, tím lepší bude výsledek. My jsme měli krásnou krkovičku od Scuk.cz a to konkrétně z Biofarmy Sasov a bylo to totální labůžo.
Jednoduchá marináda raz dva
Krkovici si nakrájíme na přibližně 1,5 cm silné plátky a lehce je klouby prstů poklepeme.
Maso osolíme a připravíme si na plátky nakrájenou cibuli a čerstvou saturejku. Pokud zrovna nemáte k dispozici saturejku, využijte čerstvé bylinky, které máte dostupné – tymián, šalvěj, rozmarýn, petržel či bazalku.
Na dno krabičky, ve které budeme maso marinovat v lednici, poklademe plátky cibule a pár snítek saturejky. Na ně pak položíme plátky masa. A opět přidáme čerstvou cibuli a bylinky. Takto proložíme všechno maso a nakonec vše zakapeme olivovým olejem.
Krabičku zavřeme a uskladníme do lednice klidně přes celou noc. Vůně a chuť cibule s bylinkami se do masa krásně nasaje.
Grilujeme krkovice
Na krkovici je skvělé to, že se s ní na grilu velmi jednoduše pracuje. Gril si roztopíme na střední teplotu. Maso před grilováním nechte ideálně hodinu v pokojové teplotě, aby nedostalo teplotní šok z horkého grilu a nescuklo se v jedno nešťastné klubíčko.
Plátky masa na gril dáváme bez cibule a bez koření. Ty využijeme, takže je nevyhazujte.
Maso z každé strany grilujeme přibližně 3–4 minuty (záleží na tloušťce plátku). Při otáčení by se mělo snadno otočit (žádné trhání od grilu). Maso by nemělo příliš pružit, ale zároveň by nemělo být úplně tvrdé.
Hotové plátky dáme na talíř a necháme jim pět minut na odpočinek – maso pak bude super lahodné.
Co s cibulí? Zbytek cibule se dá společně s kořením naprosto geniálně využít tak, že ji dáte do grilovací misky bez děr popř. na pánev, která to snese a osmahnete ji na grilu. Bude dokonale měkká, slaná, ochucená… Co vám mám povídat, zkuste to!
Ke krkovici se hodí čerstvá zelenina, dobrý krajíc chleba a chlazené pivo.
Dobrou chuť
Vaše Pája
PS. Další grilovací recepty najdete v sekci Grilování.
Líbí se vám recept na grilovaný steak z krkovice? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cibule, olivový olej, saturejka, sůl, vepřová krkovice
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý večer.marináda vypadá skvěle. Moje nejoblíbenější je kefírová, já ji dělám z podmáslí. Kefír, hodně na větší kusy cibule, špetka soli a kopr. Kefíru 1/2 l, hrst kopru, 1 větší cibule, sůl.Necháme přes noc marinovat, poté napichujeme na jehlu střídavě maso a cibuli, grilujeme. Je to letitý recept od přátel z Ukrajiny na šašlik, ale používám i na plátky krkovice na gril. Maso je nádherně šťavnaté, křehké a chuť kefíru se grilováním ztrácí.Doporučuju vyzkoušet . Dobrou chuť.
Květo to zní naprosto úžasně. Musím nutně vyzkoušet. Děkuji za inspiraci pro všechny z nás.
Tento recept vypadá úžasně. I když vepřové maso nejíme, určitě půjde stejně marinovat a grilovat kuřecí maso a už se určitě moc těšíme.
Přeji krásný den.