Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce si zamilujete na první dobrou. Cibulka společně s bylinkou saturejkou maso nádherně ovoní a na grilu vznikne totální božská mana.


Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Biofarmou Sasov.


Kromě super krkovice vám taky ukážu, jak zužitkovat zbytek naložené cibulky. Budete se olizovat až za ušima.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce

Ingredience na grilovaný steak z krkovice

Množství: 4 porce

1 kg vepřové krkovice

Na marinádu
3 větší cibule (250 g)
pár snítek čerstvé saturejky popř. tymiánu
špetka soli (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Alfa a omega grilování – vepřová krkovice

Ogrilovat se dá leccos – zeleninou počínaje, přes maso po sýry nebo třeba suchý chléb konče. Podle mě je ale takovou jistotou a trefou do černého vepřová krkovice, která tím, že je prorostlá tukem, díky grilování dokáže s pár drobnostmi vykouzlit naprosto dokonalé jídlo. Oproti rybám, žebírkům nebo třeba hovězímu masu si u krkovice zároveň nemusíte dávat takový bedlivý pozor při grilování a maso vás odmění téměř 100% lahodnou chutí.

A opět platí, čím kvalitnější masíčko máte, tím lepší bude výsledek. My jsme měli krásnou krkovičku od Scuk.cz a to konkrétně z Biofarmy Sasov a bylo to totální labůžo.

Jednoduchá marináda raz dva

Krkovici si nakrájíme na přibližně 1,5 cm silné plátky a lehce je klouby prstů poklepeme.

Maso osolíme a připravíme si na plátky nakrájenou cibuli a čerstvou saturejku. Pokud zrovna nemáte k dispozici saturejku, využijte čerstvé bylinky, které máte dostupné – tymián, šalvěj, rozmarýn, petržel či bazalku.

Na dno krabičky, ve které budeme maso marinovat v lednici, poklademe plátky cibule a pár snítek saturejky. Na ně pak položíme plátky masa. A opět přidáme čerstvou cibuli a bylinky. Takto proložíme všechno maso a nakonec vše zakapeme olivovým olejem.

Krabičku zavřeme a uskladníme do lednice klidně přes celou noc. Vůně a chuť cibule s bylinkami se do masa krásně nasaje.

Grilujeme krkovice

Na krkovici je skvělé to, že se s ní na grilu velmi jednoduše pracuje. Gril si roztopíme na střední teplotu. Maso před grilováním nechte ideálně hodinu v pokojové teplotě, aby nedostalo teplotní šok z horkého grilu a nescuklo se v jedno nešťastné klubíčko.

Plátky masa na gril dáváme bez cibule a bez koření. Ty využijeme, takže je nevyhazujte.

Maso z každé strany grilujeme přibližně 3–4 minuty (záleží na tloušťce plátku). Při otáčení by se mělo snadno otočit (žádné trhání od grilu). Maso by nemělo příliš pružit, ale zároveň by nemělo být úplně tvrdé.

Hotové plátky dáme na talíř a necháme jim pět minut na odpočinek – maso pak bude super lahodné.

Co s cibulí? Zbytek cibule se dá společně s kořením naprosto geniálně využít tak, že ji dáte do grilovací misky bez děr popř. na pánev, která to snese a osmahnete ji na grilu. Bude dokonale měkká, slaná, ochucená… Co vám mám povídat, zkuste to!

Ke krkovici se hodí čerstvá zelenina, dobrý krajíc chleba a chlazené pivo.

Dobrou chuť
Vaše Pája

PS. Další grilovací recepty najdete v sekci Grilování.