Ve dnech podzimních a zimních je vždycky poměrně složité se dobře nakrmit něčeho zeleninového, co není dovezené až z druhého konce planety. Dostupná je například kapusta, ale co s ní? Tato božská gratinovaná kapusta je tak dobrá, že i zapřísáhlý odpůrce této zeleniny bude mlsně chodit kolem pekáčku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Božská gratinovaná kapusta se smetanou

Ingredience na gratinovanou kapustu

Množství: 4 porce

1 kg hlávkové kapusty
250 ml smetany na šlehání
50 g parmezánu
25 g strouhanky
špetka soli (5 g)
Hrst oblíbených ořechů (cca 50 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 40 minut

Hlávková nebo růžičková?

Pro někoho to může být lehce zavádějící, ale opravdu budeme připravovat kapustu hlávkovou (takovou tu velikou hlavu, ne ty malé kuličky). Na malé růžičkové kapustičky mám nicméně taky dost dobrý recept a to tady.

Gratinujeme

Pro někoho může gratinování znít jako něco neznámého, děsivého. Není se ale čeho bát. Jde prostě a jednoduše o zapečení s krustičkou. Většinou jde zapečení zeleniny společně se smetanou a sýrem. To je zaručená lahůdka.

Troubu si nastavíme na 180°C a jdeme na kapustu.

Kapustovou hlávku si nakrájíme (samozřejmě ji před tím omyjeme) na cca 1,5 cm plátky. Košťál vykrojte. Ty poskládejte do pekáčku.

Do smetany na šlehání (používám vysokoprocentní – tj. aspoň 30%) přidejte špetku soli a vmíchejte polovinu parmezánu. Touto směsí přelijte kapustu.

Strouhanku si smíchejte s parmezánem. Budeme je potřebovat na závěrečný posyp. Popř. strouhanku vynechte a použijte jen nasekané oříšky.

Směs kapusty a smetany nechte v troubě péct přikryté cca 20 minut. Poté nechte bez pokličky (či alobalu) dodělat.

Ale nezapomeňte směs posypat ještě trošku parmezánem nebo třeba nasekanými oříšky (pistácie, kešu, slunečnicová semínka či cokoli podle chuti je super).

Nechte ještě dalších 10 minut doladit barvu do zezlátnutí a máte hotovo.

Božská gratinovaná kapusta je naprosto dokonalá a lahodná a my ji jíme i jen tak samotnou. Skvělá je ale i jako příloha.

Pochutnejte si
Pája