Tentokrát se podíváme na jednu bezvadnou jednoduchou přílohu a to na zelené fazolky se slaninou a česnekem. Krásně se hodí k nějakému dobrému plátku masa, nebo někdy i jen tak jako teplá zeleninová večeře.

Recept na zelené fazolky se slaninou není nijak složitý a zvládnete je levou zadní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zelené fazolky se slaninou

Ingredience na zelené fazolky se slaninou

Množství: 4 porce

400-500 g zelených fazolek
100 g anglické slaniny
(1 lžička másla) – často není ani nutné
2 stroužky česneku
sůl
pepř (ideálně bílý)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Podstata je v jednoduchosti

Proto nebudeme vymýšlet nic komplikovaného a půjdeme rovnou k věci.

Nechte vařit dostatek osolené vody na fazole.

Zelené fazolky jsou nejlepší, pokud je máte pěkně čerstvé, ale samozřejmě se dají použít i fazolky zmražené, když už není zbytí. Okrájejte přebytečné šťopičky a pokud máte rádi menší kousky, pokrájejte fazolky na menší. Mně třeba ani nevadí, když jsou fazolky vcelku a tedy jsou z nich docela dlouhé špagátky.

Jakmile se voda vaří, vhoďte do ní fazolky a nechte je povařit do změknutí. Já je mám ráda křupavější, ale jednejte dle chuti.

Slanina

Jakmile jsme vhodily fazolky do vody, můžeme se vrhnout i na slaninu. Tu osmahněte na kostičky na pánvi – klidně i bez oleje. Často totiž slanina pustí svůj vlastní tuk a není potřeba nijak mastit. V případě, že byste měli slaninu velmi libovou, smažte ji na trošičce másla.

Mícháme

Fazolky měkké? Slanina opečená? Jdeme míchat. Oboje smíchejte v míse a přidejte čerstvý prolisovaný česnek a jemně opepřete. Dost často není potřeba už ani solit, protože slanina je sama o sobě dost slaná. Pokud je vám po čerstvém česneku těžko, doporučuji ho přidat na poslední chvilku do smažící se slaniny. Jeho intenzita se tepelnou úpravou stáhne.

Máme hotovo!

Již v úvodu jsem psala, že zelené fazolky se slaninou a česnekem nejvíce ladí s nějakým dobrým masem – hovězím či plátkem vepřového nebo i kuřecího. Není potřeba s nimi dělat žádné extrémní psí kusy, stačí jen opéci na trošce oleje a posolit. Dobré maso udělá svou a odmění vás dokonalou chutí. Společně s fazolkami je to pak totální klasika, co si doma připravit.

Pro další přílohovou inspiraci mrkněte sem a já už jen přeji dobrou chuť!

Pája