Králík na víně s tymiánem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/kralik-na-vine-s-tymianem/
Králík je takové milé domácí zvířátko, které je v některých domácnostech považováno za váženého člena rodiny, jinde je naopak stahováno z kůže a na jídelníčku se vyskytuje nevítaně často.
U mě samotné byl králík dlouhou dobu velkou neznámou a o kulinářské přípravě tohoto svalnatého tvora jsem vlastně vůbec nepřemýšlela.
Chodíc si tak kolem chladících boxů v supermarketech jsem si jednou řekla, že je na čase se na toto robátko podívat a vyzkoušet ho. Chtěla jsem vymyslet takový recept, který by nebyl složitý a zároveň by se v něm objevovala nějaká ta bylinka a mé oblíbené bílé víno.
Ingredience na králíka na víně
Množství: 4 porce4 králičí stehna (800 g)
200 ml bílého vína
snítka tymiánu
sůl
150 ml vody
1 lžíce másla (25 g)
Jako příloha
4 x bageta (1 bageta cca 80 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 40minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Základem je králík
To asi nebude pro nikoho překvapení. Králík na víně s tymiánem se určitě dá připravit i v celku, ale pokud chcete opravdu něco pro labužníky, použijte stehýnka, která jsou pěkně buclatá (no dobře, králík moc buclatý není, ale je to jeho nejbuclatější část.
Stehna opláchněte vodou a osušte je.
Jdeme vařit
Nasolte stehna a zprudka je osmažte ve větší pánvi na troše másla, aby se maso hezky zatáhlo a dostalo krásnou zlatavou barvičku. Tyto opejkánky nechte v pánvi a přidejte k nim čerstvý tymián (samozřejmě může být i sušený) a celé podlijte bílým vínem, které se rychle zpěnilo, a následně ještě skleničkou vody.
Výborně králíček chutná také s rozmarýnem nebo kombinací obojího.
Nad mírným ohněm a s pokličkou přikrytou jsem králičí nožičky nechala pomalu vařit asi 40 minut. Ohledně doby vaření je lepší do stehýnka šťouchnout třeba nožem, protože už se mi párkrát stalo, že stehýnko bylo krásně měkké už po půl hodině, jindy naopak 50 minut a stále nic.
Příloha
Vynikající je ke králíčkovi jen tak naprosto obyčejná bagetka. Proč? Lépe se do ní vsákne šťáva vzniklá redukováním vína a vody. Ale určitě ani obyčejné vařené brambory by tuto delikatesu nijak nepohanily.
Dobrou chuť přeje paní Pája
Líbí se vám recept na králíka na víně? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bílé víno, králík, sůl, tymián
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.