Králík je takové milé domácí zvířátko, které je v některých domácnostech považováno za váženého člena rodiny, jinde je naopak stahováno z kůže a na jídelníčku se vyskytuje nevítaně často.

U mě samotné byl králík dlouhou dobu velkou neznámou a o kulinářské přípravě tohoto svalnatého tvora jsem vlastně vůbec nepřemýšlela.

Chodíc si tak kolem chladících boxů v supermarketech jsem si jednou řekla, že je na čase se na toto robátko podívat a vyzkoušet ho. Chtěla jsem vymyslet takový recept, který by nebyl složitý a zároveň by se v něm objevovala nějaká ta bylinka a mé oblíbené bílé víno. 

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Králík na víně s tymiánem

Ingredience na králíka na víně

Množství: 4 porce

4 králičí stehna (800 g)
200 ml bílého vína
snítka tymiánu
sůl
150 ml vody
1 lžíce másla (25 g)

Jako příloha

4 x bageta (1 bageta cca 80 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40minut
Celkový čas: 50 minut

Základem je králík

To asi nebude pro nikoho překvapení.  Králík na víně s tymiánem se určitě dá připravit i v celku, ale pokud chcete opravdu něco pro labužníky, použijte stehýnka, která jsou pěkně buclatá (no dobře, králík moc buclatý není, ale je to jeho nejbuclatější část.

Stehna opláchněte vodou a osušte je.

Jdeme vařit

Nasolte stehna a zprudka je osmažte ve větší pánvi na troše másla, aby se maso hezky zatáhlo a dostalo krásnou zlatavou barvičku. Tyto opejkánky nechte v pánvi a přidejte k nim čerstvý tymián (samozřejmě může být i sušený) a celé podlijte bílým vínem, které se rychle zpěnilo, a následně ještě skleničkou vody.

Výborně králíček chutná také s rozmarýnem nebo kombinací obojího.

Nad mírným ohněm a s pokličkou přikrytou jsem králičí nožičky nechala pomalu vařit asi 40 minut. Ohledně doby vaření je lepší do stehýnka šťouchnout třeba nožem, protože už se mi párkrát stalo, že stehýnko bylo krásně měkké už po půl hodině, jindy naopak 50 minut a stále nic.

Příloha

Vynikající je ke králíčkovi jen tak naprosto obyčejná bagetka. Proč? Lépe se do ní vsákne šťáva vzniklá redukováním vína a vody. Ale určitě ani obyčejné vařené brambory by tuto delikatesu nijak nepohanily.

Dobrou chuť přeje paní Pája