Moussaka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/moussaka/
Moussaka je takové to tradiční jídlo…A jelikož už jsem dlouho v receptu nedávala žádné vzdělávací okénko, tak si ho teď dáme právě u moussaky. Moussaka je tradičním jídlem Blízkého Východu, Balkánu a pak ještě další spousty státečků všude možně.
Tento recept je sponzorovaný firmou Bohemia Olej
Tentokrát tu neoperuji se slovem „pravý“, protože psát u moussace a nějakém receptu na ní, že je ten pravý, by bylo skoro riskantní (stejně jako je to třeba u lasagní, kterých je asi 7580 variací). Každá oblast, klidně můžu říct že i každá vesnice, má moussaku trošku jinou a kdo se v tom má pak vyznat.
Ingredience na moussaku
Množství: 6 porcíNA MASOVOU SMĚS:
1 kg mletého masa v poměru 1:1 hovězí a vepřové
Špetka skořice
1 menší balení rajského protlaku
1 balení sekaných rajčat
1 lžička červené papriky
1 cibule
Sůl
2 stroužky česneku
2 větší lilky
BEŠAMEL:
2 větší hroudy másla
2 rovné lžíce hladké mouky
1/2 litru mléka
150 g parmezánu nebo podobného sýra
A K TOMU JEŠTĚ:
100 g parmezánu na posypání
1 bílý jogurt řeckého typu
Dobrý olej na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 105 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Hlavním vodítkem pro identifikaci moussaky by pro nás mělo být, že je tam lilek a mleté maso.
Ve mé verzi nebudu plácat všechny možné varianty, které kde existují, ale recept na moussaku předkládám takový, který chutná nám nejvíce a osvědčil se. Nezpůsobuje žaludeční potíže, vždycky zbude jen vylízaný pekáč a natláskané pupíčky spokojených strávníků. Což považuji za značku kvality :).
Krom toho jsem u tohohle receptu měla možnost si vyzkoušet super Bohemia olej a chuťově to byla velká paráda. Někdo by mohl říct, že byl „jen“ slunečnicový, ale rozdíl v kvalitce nějakého low costu oproti tomuto byla vážně nesrovnatelná.
Jdeme na lilek
Moussaka je o lilku…Takže tím začneme, protože s ním je největší drbačka. Lilek si nakrájím na asi 3 mm plátky. Pokud chcete preventivně zabránit nahořklosti lilku, tak plátky prosolte a nechte vypotit někde v misce, kde mohou odkapávat. Pak je rukou vyždímejte. Já se s tím většinou moc nedrbu a peču je rovnou bez prosolování.
Na pánev si rozetřete krapet oleje (já jsem použila konkrétně slunečnicový) a nechte ho rozehřát. Pak už stačí být trpěliví a orestovat takto úplně všechny plátky lilku, které máte.
To je na celém receptu nejzdlouhavější. Opékání lilků. Nicméně právě o tom moussaka je. Máte krásně jemně ogrilované plátky lilečku, které pak po zapečení vytvoří naprostý gastrorgasmus v ústech.
Lilek opečen.
Mleté maso na řadě
Teď tedy maso. Cibulku na kostky osmažíme opět na oleji do měkka, přidáme najemno nakrájené stroužky česneku a mleté maso, které orestujeme. Přidáme rajčata a protlak, přihodíme špetku skořice. Ale opravdu jen špetku, protože větší množství by mohlo masovou směs docela jednoduše zhnusit. Ještě přidáme lžičku papriky a necháme celou směs vařit do změknutí masa (cca 30 minut). Pokud by se směs moc vyvářela, tak můžete přidat trochu vody nebo bujónu, pokud máte.
Bešamelová omáčka
Poslední fáze je příprava bešamelové omáčky. Velmi jednoduchá záležitost. Rozpusťte si v kastrůlku máslo, přidejte mouku a nechte trochu probublat. Opatrně přilejte mléko a pěkně poctivě promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Osolte a když už je bešamel provařený a bublá, tak přihoďte sýr.
A jdeme do moussakového finále!
Teď už konečně máme připraveno všechno na vrstvení. Rozpalme troubu! Na 200 ºC je ok. První vrstvu jsem dávala lilek, pak maso, bešamel a zase lilek, maso, bešamel. Navrchu posypete zbytkem sýra a necháte zapéct.
Nechte zapéct do zlatavé krustičky a pak už si jen užívejte lahody mletého masa, lilku, jemného bešamelu a přidejte lžíci bílého jogurtu. Je to sice trošku pracnější a zdlouhavější, ale výsledek stojí za to. Dobrou chuť a přeji stejně mastné fousky, jako jsem měla já.
Vaše Pája
Líbí se vám recept na moussaku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, hovězí, lilek, máslo, mléko, olej, parmezán, sekaná rajčata, skořice, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Moussaku určitě vyzkouším (Švédsko)
Moussaka je bezvadná. Pokud máte ráda lilek, tak tohle je opravdu nebe v hubě a potěšení smyslů.
Téééda, stačila jsem si ještě odebrat kousek do krabičky do práce…člověk se s tím patlá a hned je to pryč 😀 , výborný, skořice akorát, dala tomu jiný nádech, ….těším se, až bude lilek levnější 🙂
Teď je to se zeleninou přes zimu bída a zlo. Musíme vydržet do jara!