Milujete kysané zelí ve spojení s masem? Pak pro vás staropolský bigos – opravdu echt tradiční polské jídlo, které najdete na každém rohu, bude naprostou lahůdkou. U nás se po něm zakouřilo během pár hodin. Bigos kombinuje výtečné maso s kysaným zelím a dokonale ochuceným sosíkem.

Abychom ale byli korektní, je potřeba říct, že i když se u nás ujal pojem bigoš, správně bychom jej opravdu měli vyslovovat i psát bigos.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Staropolský bigos

Ingredience na bigos

Množství: 4 porce

500 g vepřového kýty
200 g libové klobásy
1 cibule (100 g)
1 kg kysaného zelí
50 g sušených hub nebo 150 g čerstvých
50 g sušených švestek
1 špetka soli (5 g)
2 kuličky jalovce
2 kuličky nového koření
2 ks bobkového listu
4 ks hřebíčku
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
200 ml červeného vína
200 ml zeleninového vývaru nebo vody


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut

Připravte si velký hrnec a jdeme na to.

Maso

Jestliže chcete opravdu originální a pravý nefalšovaný bigos, můžete do něj dát nejen vepřové, ale také hovězí maso nebo zvěřinu. My jej ale připravíme vlastně jen velmi jednoduše a to s vepřovým masem. Maso nakrájíme na příjemně velké kostky a rovnou si také můžeme připravit klobásu, kterou také nakrájíme na kostičky.

Cibuli nakrájíme na drobno a můžeme si nechat rozpálit olej v hrnci.

Zakládáme bigos

V hrnci necháme nejprve osmahnout na 2–3 minuty cibuli. K ní přidáme také maso a restujeme z prudka přibližně 5 minut, dokud se maso nezatáhne a lehce nezhnědne.

K masu přidáme také koření (nové koření, hřebíček, jalovec, bobkový list) a rajčatový protlak a dobře promícháme. Nezapomeňte také na na krájené švestky.

Vše zalijeme červeným vínem a necháme probublat, aby se nám víno zredukovalo. Stačí přibližně 5 minut. Pak už jen zalijeme vývarem, osolíme a necháme vařit pod pokličkou přibližně 40 minut.

Mezitím si můžeme připravit sušené houby, které zalijeme vodou a necháme je bobtnat.

Dokončujeme bigos

K masu přidáme také houby a necháme dalších 20 minut vařit. Maso už by mělo být vlastně příjemně měkké.

Nakonec doladíme kysaným zelím, které buď můžeme přidat i se šťávou (pokud tedy máte stejně jako já rádi kyselé jídlo). Případně zelí propláchněte v sítko, aby tak kyselé nebylo. Zelí necháme přibližně 10 minut vařit. Zde je to hlavně na vás, zda jej máte rádi křupavější nebo jej povařte déle.

Bigoš servírujeme s chlebem a naprosto to stačí. Uvidíte, že chuť je úplně dokonalá.

Dobrou chuť
Pája