Staropolský bigos
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
        https://receptypanicuby.cz/maso/bigos/
Milujete kysané zelí ve spojení s masem? Pak pro vás staropolský bigos – opravdu echt tradiční polské jídlo, které najdete na každém rohu, bude naprostou lahůdkou. U nás se po něm zakouřilo během pár hodin. Bigos kombinuje výtečné maso s kysaným zelím a dokonale ochuceným sosíkem.
Abychom ale byli korektní, je potřeba říct, že i když se u nás ujal pojem bigoš, správně bychom jej opravdu měli vyslovovat i psát bigos.
 Pinterest
 Pinterest 
Ingredience na bigos
Množství: 4 porce500 g vepřového kýty
200 g libové klobásy
1 cibule (100 g)
1 kg kysaného zelí
50 g sušených hub nebo 150 g čerstvých
50 g sušených švestek
1 špetka soli (5 g)
2 kuličky jalovce
2 kuličky nového koření
2 ks bobkového listu
4 ks hřebíčku
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
200 ml červeného vína
200 ml zeleninového vývaru nebo vody
Postup přípravy
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravte si velký hrnec a jdeme na to.
Maso
Jestliže chcete opravdu originální a pravý nefalšovaný bigos, můžete do něj dát nejen vepřové, ale také hovězí maso nebo zvěřinu. My jej ale připravíme vlastně jen velmi jednoduše a to s vepřovým masem. Maso nakrájíme na příjemně velké kostky a rovnou si také můžeme připravit klobásu, kterou také nakrájíme na kostičky.
Cibuli nakrájíme na drobno a můžeme si nechat rozpálit olej v hrnci.
Zakládáme bigos
V hrnci necháme nejprve osmahnout na 2–3 minuty cibuli. K ní přidáme také maso a restujeme z prudka přibližně 5 minut, dokud se maso nezatáhne a lehce nezhnědne.
K masu přidáme také koření (nové koření, hřebíček, jalovec, bobkový list) a rajčatový protlak a dobře promícháme. Nezapomeňte také na na krájené švestky.
Vše zalijeme červeným vínem a necháme probublat, aby se nám víno zredukovalo. Stačí přibližně 5 minut. Pak už jen zalijeme vývarem, osolíme a necháme vařit pod pokličkou přibližně 40 minut.
Mezitím si můžeme připravit sušené houby, které zalijeme vodou a necháme je bobtnat.
Dokončujeme bigos
K masu přidáme také houby a necháme dalších 20 minut vařit. Maso už by mělo být vlastně příjemně měkké.
Nakonec doladíme kysaným zelím, které buď můžeme přidat i se šťávou (pokud tedy máte stejně jako já rádi kyselé jídlo). Případně zelí propláchněte v sítko, aby tak kyselé nebylo. Zelí necháme přibližně 10 minut vařit. Zde je to hlavně na vás, zda jej máte rádi křupavější nebo jej povařte déle.
Bigoš servírujeme s chlebem a naprosto to stačí. Uvidíte, že chuť je úplně dokonalá.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na bigos? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, červené víno, cibule, houby, hřebíček, jalovec, klobása, kysané zelí, nové koření, olivový olej, rajčatové pyré, sůl, sušené švestky, vepřová kýta, voda, vývar



 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					







 Loading...
Loading...

 
					 
					 
					 
					 
					






