Velikonoce a Vánoce jsou časem perníčků. Také vždy řešíte, aby byly perníčky krásně měkké a daly se ideálně jíst okamžitě? Mám tu pro vás recept!

Těsto na tyto perníčky není vůbec složité a jeho přípravu můžete vlastně nechat na poslední chvíli. Je pravda, že pár dní odleželé těsto se lépe zpracovává, ale last minute pečení není problém.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Okamžitě měkké perníčky

Ingredience na perníčky

Množství: 2 plechy

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
1 lžička jedlé sody (5 g)
1 lžička perníkového koření (5 g)
(1 lžíce kakaa pro barvu – 20 g)
50 g změklého másla
2 vejce M (100 g)
2 lžíce tekutého medu (50 ml)
1 žloutek na potření

Na bílkovou polevu
1 bílek M
cca 150 g moučkového cukru
Maličko citronové šťávy
Maličko soli


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Připravujeme těsto na perníčky

S přípravou těsta se nemusíte vůbec stresovat, protože je to opravdu více než snadné. Důležité je pracovat se změklým máslem. Jdeme na to.

Na pracovní vál si prosejeme hladkou mouku společně s moučkovým cukrem. Přidáme špetku jedlé sody (případně kypřicí prášek), špetku soli a také perníkové koření. Pokud chcete mít perníčky pěkně tmavé a spíše kakaové, přidejte i holandské kakao.

Vytvoříme si důlek, do kterého dáme vejce a také změklé máslo.  Jako třešnička na dortu nesmí chybět med.

Vypracujeme pevné těsto, které bude nádherně vonět. Úplně nejlépe jej pak necháme alespoň pár hodin odležet v lednici.

Válíme a vykrajujeme

Roztopíme si troubu na 170°C a jdeme na válení a vykrajování.

Na pomoučený vál si přendáme přibližně 1/2 těsta. Dlaněmi ho propracujeme, aby nám lehce změklo, poté vyválíme na plát tenký přibližně 0,5 cm a vykrajujeme.

Vykrojené perníčky přendáme na plech (lépe s pečicím papírem) a pečeme přibližně 10 minut, dokud nejsou lehce nazlátlé.

Hned po upečení perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme je vychladnout.

Zdobíme perníčky

V dnešní době není větší problém koupit zdobítka na perníčky. Je to skvělé, nicméně taková domácí bílková poleva prostě a jednoduše nemá konkurenci. Je daleko jemnější a lépe se s ní pracuje.

Do misky si prosyjeme moučkový cukr, do kterého přidáme trošku soli a trošku citronové šťávy a bílek. Velmi dobře vymícháme do hladké bílé konzistence. Buď můžeme míchat ručně metličkou, nebo ještě lépe šlehačem a to klidně 5 minut. Bílková směs by měla vytvářet jemné špičky a lehce se táhnout.

Poté ji přendáme do zdobícího pytlíku a zdobíme.

Hotové perníčky skladujeme v nějaké dobře utěsněné krabici, aby nám neztvrdly, popřípadě se na ně rovnou vrháme.

Ať vám perníčky přinesou spoustu radosti.
Pája