Okamžitě měkké perníčky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/pernicky/
Velikonoce a Vánoce jsou časem perníčků. Také vždy řešíte, aby byly perníčky krásně měkké a daly se ideálně jíst okamžitě? Mám tu pro vás recept!
Těsto na tyto perníčky není vůbec složité a jeho přípravu můžete vlastně nechat na poslední chvíli. Je pravda, že pár dní odleželé těsto se lépe zpracovává, ale last minute pečení není problém.
Ingredience na perníčky
Množství: 2 plechy400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
1 lžička jedlé sody (5 g)
1 lžička perníkového koření (5 g)
(1 lžíce kakaa pro barvu – 20 g)
50 g změklého másla
2 vejce M (100 g)
2 lžíce tekutého medu (50 ml)
1 žloutek na potření
Na bílkovou polevu
1 bílek M
cca 150 g moučkového cukru
Maličko citronové šťávy
Maličko soli
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme těsto na perníčky
S přípravou těsta se nemusíte vůbec stresovat, protože je to opravdu více než snadné. Důležité je pracovat se změklým máslem. Jdeme na to.
Na pracovní vál si prosejeme hladkou mouku společně s moučkovým cukrem. Přidáme špetku jedlé sody (případně kypřicí prášek), špetku soli a také perníkové koření. Pokud chcete mít perníčky pěkně tmavé a spíše kakaové, přidejte i holandské kakao.
Vytvoříme si důlek, do kterého dáme vejce a také změklé máslo. Jako třešnička na dortu nesmí chybět med.
Vypracujeme pevné těsto, které bude nádherně vonět. Úplně nejlépe jej pak necháme alespoň pár hodin odležet v lednici.
Válíme a vykrajujeme
Roztopíme si troubu na 170°C a jdeme na válení a vykrajování.
Na pomoučený vál si přendáme přibližně 1/2 těsta. Dlaněmi ho propracujeme, aby nám lehce změklo, poté vyválíme na plát tenký přibližně 0,5 cm a vykrajujeme.
Vykrojené perníčky přendáme na plech (lépe s pečicím papírem) a pečeme přibližně 10 minut, dokud nejsou lehce nazlátlé.
Hned po upečení perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme je vychladnout.
Zdobíme perníčky
V dnešní době není větší problém koupit zdobítka na perníčky. Je to skvělé, nicméně taková domácí bílková poleva prostě a jednoduše nemá konkurenci. Je daleko jemnější a lépe se s ní pracuje.
Do misky si prosyjeme moučkový cukr, do kterého přidáme trošku soli a trošku citronové šťávy a bílek. Velmi dobře vymícháme do hladké bílé konzistence. Buď můžeme míchat ručně metličkou, nebo ještě lépe šlehačem a to klidně 5 minut. Bílková směs by měla vytvářet jemné špičky a lehce se táhnout.
Poté ji přendáme do zdobícího pytlíku a zdobíme.
Hotové perníčky skladujeme v nějaké dobře utěsněné krabici, aby nám neztvrdly, popřípadě se na ně rovnou vrháme.
Ať vám perníčky přinesou spoustu radosti.
Pája
Líbí se vám recept na perníčky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová šťáva, Hladká mouka, máslo, med, moučkový cukr, perníkové koření, soda, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
V receptu je uvedená jedlá soda, v postupu pak kypřicí prášek… Chápu, že oboje slouží stejnému účelu, ale třeba někdo je nováček…?
Aničko, děkuji za komentář a v receptu jsem upravila. Účel je opravdu stejný – nabobtnat těsto. Mějte se moc hezky, Pája