Pečená kuřecí stehna se švestkami, mandlemi a slaninou jsou naprostou lahůdkou, po které se budete olizovat až za ušima.Jejich příprava je velmi jednoduchá a z pekáčku vám do nosních dírek bude proudit taková vůně, že budete slinit jak bernadrýn.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečená kuřecí stehna se švestkami, mandlemi a slaninou

Ingredience na pečená kuřecí stehna se švestkami, mandlemi a slaninou

Množství: 4

4 větší kuřecí stehna (1 kg)
100 g anglické slaniny – libovější kousek
1 hrst sekaných mandlí (50 g)
100 g sušených švestek
100 kuřecího vývaru nebo vody na podlití

Na marinádu
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 vrchovatá lžička mleté skořice (8 g)
1 špetka soli (5 g)
2 lžíce medu (40 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Netradiční kombinace, to je moje. Kdo moje recepty čte delší dobu, určitě si všiml, že mám moc ráda sladko slané chutě. A co vy? Tato kuřecí stehýnka s nasládlou chutí švestek a křupavostí mandlí jsou něco neskutečného.

Marinujeme kuřecí stehna

Kuřecí stehna před samotným pečením namarinujeme a to velmi jednoduše. V misce si promícháme olivový olej, mletou skořici, sůl a med. Dobře rozmícháme a směsí potřeme stehýnka pěkně kolem dokola.

Troubu si roztopíme na 180°C a jedeme dál.

K ruce si připravíme na kostičky nakrájenou slaninu, nasekané mandle a také lehce posenané švestky.

Připravíme si pánev, kterou pak můžeme ideálně rovnou dát do trouby popřípadě pekáček. Dobře ji nebo ho roztopíme a dáme zprudka restovat kuřecí stehna a to ze všech stran. Chceme, aby chytla barvičku.

Jakmile jsou stehna ze všech stran orestovaná, příhodíme k nim slaninu a ještě minutu restujeme, dokud také lehce nechytne barvu.

Pak už budeme jen přihazovat – švestky, madle a vše promícháme. Už v tuto chvíli bude vůně naprosto chuťové pohárky drásající.

Vše podlijeme vývarem (ideálně), popřípadě vodou a ještě necháme na 30 minut zapéct v troubě. Chceme, aby bylo kuřátko opravdu měkké a dodělané. Pokud byste měli pocit, že se moc připaluje, neváhejte ho přikrýt pokličkou nebo zakrýt alobalem či pečicím papírem.

Pečená kuřecí stehna se švestkami, mandlemi a slaninou jsou naprosto vynikající s bramborovou kaší, nebo i jen tak s dobrým pečivem.

Dobrou chuť,
Pája

PS. Mrkněte na další kuřecí recepty.