Vepřová pečeně se švestkami
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/veprova-pecene-se-svestkami/
Každý určitě máte takové to svoje jídlo, které se vám pojí k nějaké události nebo osobě, takový ten srdeční recept.
Jedním z takových srdcovek je pro mě vepřová pečeně se švestkami, která se mi pojí s naší Juci. Ta je naprosto skvělou kuchařkou s nezaměnitelným rukopisem v kuchyni.
Proto rovnou říkám (teda vlastně píšu), že se mi ani jednou nepodařilo vepřovou pečeni se švestkami připravit tak skvěle, jako to dělá ona. Jednou jsem se jí pletla pod ruce a snažila se zachytit každé koření, které do toho dává. Nicméně všechno dělá tak rychle a automaticky, že to se prostě postihnout nedá. Takže tento recept je vlastně spíš taková snaha o zachycení nedostižného originálu.
Ingredience na vepřovou pečeni se švestkami
Množství: 4 porce800 g vepřové pečeně
150 g plátků anglické slaniny
200 ml bílého vína
200 ml zeleninového bujonu (popř.vody)
80 g sušených švestek
5 g soli
50 g másla (2 hrudky)
Postup přípravy
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava
Na přípravu budete potřebovat kus vepřové pečeně, kterou si očistěte od přebytečného tuku a blanek.
Nožem do ní provrtejte dírky, do kterých napchejte sušené švestky, jak jen to půjde. Celou pečení osolte a opepřete a zprudka opečte na rozpuštěném másle.
Když se pečeně na pánvi zatáhne, vyjměte ji a celou ji obalte v anglické slanině. Bacha na spálené prsty a na to, že je to docela piplačka, protože mně ty plátky anglické slaniny vždycky naprosto pekelně podkluzují. Úplný ideál je celou pečeni převázat provázkem, aby na ni slanina držela.
Pečeni pak dejte do trouby předehřáté na cca 180°C, ale ještě před tím ji podlejte sklenkou bílého vína a stejným množstvím zeleninového bujonu. Pokud se vám bude zdát, že se sosík moc rýchle odpařuje, tak přilejte bujon i během pečení. Ještě na vrch přidávám oříšek másla, aby to bylo celé takové jemnější. Pokud po ruce nemáte zrovna dobrý zeleninový bujon, použijte klidně i vodu.
Pečte přibližně 60-70 minut – opět záleží na velikosti masa, které koupíte. Já jsem dostala teploměr na maso, tak je to snadnější. Úplně upečené maso by mělo mít teplotu 80°C.
Jakmile je pečeně hotová, nechte maso ještě chvilku po tom žehu vydechnout. a servírujte například s bramborami nebo rýží.
A jaký je váš srdeční recept?
Pája
Líbí se vám recept na vepřovou pečeni se švestkami? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: anglická slanina, bílé víno, švestky, vepřové, zeleninový bujon
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.