Jablečná buchta s kakaem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jablecna-buchta-s-kakaem/
Jablečná buchta s kakaem – je slaďoučká, šťavnatá a úplně nejlépe chutná, když ji připraví moje kamarádka Martina. 🙂 Přiznávám se bez mučení, že recept je převzatý a je naprosto dokonalý.
Jablečná buchta s kakaem mě hned na první ochutnání dostala a i já, velká nepeča, jsem si řekla, že tohle prostě musím také zvládnout. Hodila jsem tedy smutné očko a Martina pustila chlup a recept mi dala. Věřím, že i vám bude chutnat, až se budete za ušima olizovat.
Ingredience na jablečnou buchtu s kakaem
Množství: 12 porcí350 g polohrubé mouky
350 g nastrouhaných jablek (3 velká jablka)
100 g cukru
2 vejce
100 g změklého másla (nebo tuku)
1 prášek od pečiva
250 ml vlažného polotučného mléka
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce rumu
Na polevu
200 g moučkového cukru
100 g změklého másla
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce rumu
1 lžíce horké vody
Na vymazání pekáčku
1 vrchovatá lžíce másla
polohrubá mouka
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme těsto
Do mísy prosejeme polohrubou mouku a v mícháme k ní prášek do pečiva a také kakao. Přidáme také cukr a jdeme na tekutou směs.
Celá vajíčka promícháme společně s vlažným mlékem a rozpuštěným máslem a pro chuť přidáme také trošku toho rumu.
Sypkou směs pak pečlivě promícháme s tekutou směsí. Vznikne nám lehce tekuté těsto, do kterého ještě přimícháme nahrubo nastrouhaná jablka.
Pečeme
Troubu si nastavíme na 180 °C. Plech (cca 36×25 cm) si vymažeme máslem a vysypeme moukou (nebo jej prostě jen vysteleme pečicím papírem). Na plech přelijeme těsto a necháme péct přibližně 30 minut.
Buchta je upečená, když už se na zapíchnutou špejli nepřichytává těsto.
Buchtu pak nechte chladit a zatím si můžete připravit polevu.
Poleva
Do změklého másla vmíchejte kakao, moučkový cukr, trošku rumu a také horkou vodu. Pěkně poctivě vyšlehejte a doporučuji moc neolizovat, jinak to sež… na posezení, protože je to moc dobré.
Jakmile je buchta vychlazená, potřete ji polevou a celou buchtu nechte vychladnout.
Neskutečně dobrá záležitost! Pro milovníky kokosu doporučuji polevu před jejím zatuhnutím ještě posypat kokosem. 😉
Dobrou chuť
Pája
PS. Pro další sladké dobroty se mrkněte do kategorie Sladká huba.
Líbí se vám recept na jablečnou buchtu s kakaem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, jablka, kakao, máslo, mléko, moučkový cukr, polohrubá mouka, prášek do pečiva, rum, vejce, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den, dalo by se nahradit máslo olejem? 🙂
Lenko, hezký den,
určitě by se dal použít olej, ale jen je dobré počítat s trošku jinou chutí, kterou může olej vytvořit.
Pro mě je prostě máslo máslem. 🙂
pečene ji už léta,je opravdu moc dobrá