Kynuté lívance ve sladkém provedení známe všichni. Jejich nadýchanost ve spojení s dobrým mazadlem je k nezaplacení. Co kdybychom si je ale tentokrát připravili na slano?! I tak jsou totiž naprosto fantastické.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Rodinnou farmou Hany Součkové.


Připravila jsem pro vás velmi jednoduchý recept na kynuté lívance s bylinkovým tvarohem. Pokud by se vám ale nechtělo kynout, můžete využít i lívance nekynuté.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kynuté lívance s bylinkovým tvarohem

Ingredience na kynuté lívance

Množství: 4 porce

Na lívance:

700 ml vlažného polotučného mléka
400 g polohrubé mouky
2 celá vejce (100 g)
1 sušené droždí (7 g) či polovina kostky čerstvého (20 g)
1 špetka soli (5 g)

Na bylinkový tvaroh:

250 g polotučného tvarohu
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce čerstvé petržele (10 g)
1 lžíce čerstvé bazalky (10 g)
1 lžíce čerstvé pažitky (10 g)
1 lžíce polotučného mléka (15 ml)
1 stroužek česneku (5 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Těsto na kynuté lívance

Zcela upřímně se přiznávám, že jsem dřív měla obavy z droždí a práce s ním. Kynutí při pokojové teplotě? Co to znamená a jak dlouho? Ono to je maličko alchymie, když si ještě vezmete, že pokojová teplota se dost liší v létě nebo v zimě. V tom ať se jeden vyzná.

Nicméně ani kynutí nemusí být nijak složité a udělat si krásné nadýcháné kynuté lívance vlastně není zas až takový problém. Je jen potřeba pracovat s vlažnými nechlazenými ingrediencemi (mlékem a vejci) a občas na těsto hodit oko, jak se mu daří.

Do mísy nalijeme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí popřípadě nasypeme pytlíčkové. Přidáme celé vejce a osolíme, přidáme postupně polohrubou mouku a vymícháme pěkně hladké tekuté těsto bez hrudek.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 30 minut. Teplota 25 °C pro kynutí je takový pěkný ideál, při kterém těsto zdvojnásobí množství (můžete ho v průběhu lehce promíchnout). Pokud je místnost chladnější, je samozřejmě potřeba času trochu více. Popřípadě si můžeme pomoci tak, že dáme mísu s těstem do hrnce s teplou ale ne horkou vodou.

Bylinkový tvaroh

Mezitím, co nám kyne těsto, si můžeme připravit tvaroh s bylinkami. Je to naprosto jednoduchá kombinace, která je ale lahodná a bezvadně nás osvěží. Krom toho si můžete pohrát s výběrem čerstvým bylinek, ze kterých si tvaroh připravíte.

Já mám nejraději osvědčenou variaci petržele, bazalky a pažitky, které smíchám s tvarohem, osolím a přidám ještě trošku mléka na zjemnění. Pro výraznější chuť ještě přidávám stroužek prolisovaného česneku. Bylinky můžete posekat nožem, nebo je společně s tvarohem rychle prohnat v mixéru.

Výborně se ale dá použít například medvědí česnek, máta, koriandr, meduňka. Stačí jen trošku zaexperimentovat.

Těsto je připravené, jdeme na smažení.

Smažíme lívance

Lívanečník nebo obyč pánev si vytřeme máslem a necháme rozpálit. Pokud nemáte lívanečník, počítejte s tím, že lívance tolik nevyběhnou a potečou do stran.

Lívance smažíme do zezlátnutí, pak obracíme.

Servírujeme s pořádnou dávkou bylinkového tvarohu a dobrým zeleninovým salátem. A pokud jste velcí rebelové, zkuste si k lívancům připravit flákotku masa. Ani to totiž není vůbec špatné. Co je také naprostou lahůdkou a rozhodně stojí za zkoušku – směs opražených ořechů. Ty totiž tak úžasně křupou, že společně s nadýchanými lívanci a tvarohem vás vystřelí do kosmu.

Dobrou chuť přeje Pája