Dip z pečených paprik
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/dip-z-pecenych-paprik/
Jakmile se v obchodech objeví skvělá sladká paprika kapie, byl by hřích si z ní nepřipravit dokonalý dip z červených paprik.
Dip z červených paprik si kdysi zamiloval i můj dobrý kamarád, který jakožto odpůrce zeleniny byl značně skeptický, ale statečně se pustil do ochutnávky. Od té doby si dip připravuje doma dokonce i sám. Ne, ne, není to pohádka, to je realita. Ony jsou totiž pečené papriky pekelně dobré.
Ingredience na dip z červených paprik
Množství: 4 menší porce6 červených paprik kapie (500 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 stroužek česneku (5 g)
hrst bazalky (10 g)
špetka soli (3 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Proč se vůbec do paprikového dipu pouštět? Při grilování je paprikový dip k masu naprostá senzace a je tak skvělou alternativou k majonézám, hořčicím či kečupům. Výborně se ale hodí také jen na topinku nebo třeba na čerstvý chléb jako pomazánka.
Příprava sice může na první pohled působit jako složitá, ale nenechte se mýlit. Odměnou vám totiž bude naprostá lahůdka a to jen z naprostého minima surovin.
Pečeme papriky
Troubu si necháme rozehřát na 220°C (na maximum) a jdeme na papriky.
Opláchneme je, osušíme a v celku je dáme do alobalu. Dobře je zabalíme, aby nikde neunikal vzduch a tedy se nám pěkně zapařily. Buďte opravdu pečliví, protože čím lépe bude vše utěsněné, tím lépe se pak budou papriky stahovat ze slupky.
Ideálním způsobem přípravy dipu z pečených paprik je v rámci nějakého milého grilování, kdy papriky v alobalu můžeme nechat péci vedle nějakého pěkného kousku masa.
Papriky se v troubě budou péct přibližně 30 minut.
Loupeme papriky
Po 30 minutách v troubě by měly papriky mít sem tam připálené kožíšky. Což samozřejmě přes alobal nepoznáte, ale budete mi muset věřit.
Vyndáme je tedy z trouby a zabalené je necháme vychladnout (aspoň 20 minut).
Papriky pak půjdou krásně oloupat z kůžičky.
A jak tedy na to loupání? Vychladlou papriku vezmeme za stopku a ořízneme ji kolem dokola. Pak už jen druhou rukou vytáhneme střed i s jadérky. Je to krásně šetrná metoda, protože jadérek v paprice zbyde jen maličkato a to už je pak raz dva brnkačka se jich zbavit při krájení.
Jadérka jsou pryč. Prsty pak sloupneme spálenou slupku raz dva.
Očištěné papriky si ještě otevřeme a vyndáme zbylá jadérka.
Pak už jen krájíme na tenké plátky, které dáme do misky. Přidáme stroužek česneku dobře utřený se solí, natrhanou bazalku a olivový olej. Je hotovo.
Pár drobností a taková dobrůtka. Výborně chutná i na topince. 🙂
Vaše Pája
Líbí se vám recept na dip z červených paprik? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií:
- (Ne) Zdravé saláty
- Bezlaktózovky
- Bezlepci
- Grilování
- Přílohy jak z výlohy
- Vegano mánie
- Vegetariáni
- Zdravé dobroty
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.