Jakmile se v obchodech objeví skvělá sladká paprika kapie, byl by hřích si z ní nepřipravit dokonalý dip z červených paprik.

Dip z červených paprik si kdysi zamiloval i můj dobrý kamarád, který jakožto odpůrce zeleniny byl značně skeptický, ale statečně se pustil do ochutnávky. Od té doby si dip připravuje doma dokonce i sám. Ne, ne, není to pohádka, to je realita. Ony jsou totiž pečené papriky pekelně dobré.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dip z pečených paprik

Ingredience na dip z červených paprik

Množství: 4 menší porce

6 červených paprik kapie (500 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 stroužek česneku (5 g)
hrst bazalky (10 g)
špetka soli (3 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Proč se vůbec do paprikového dipu pouštět? Při grilování je paprikový dip k masu naprostá senzace a je tak skvělou alternativou k majonézám, hořčicím či kečupům. Výborně se ale hodí také jen na topinku nebo třeba na čerstvý chléb jako pomazánka.

Příprava sice může na první pohled působit jako složitá, ale nenechte se mýlit. Odměnou vám totiž bude naprostá lahůdka a to jen z naprostého minima surovin.

Pečeme papriky

Troubu si necháme rozehřát na 220°C (na maximum) a jdeme na papriky.

Opláchneme je, osušíme a v celku je dáme do alobalu. Dobře je zabalíme, aby nikde neunikal vzduch a tedy se nám pěkně zapařily. Buďte opravdu pečliví, protože čím lépe bude vše utěsněné, tím lépe se pak budou papriky stahovat ze slupky.

Ideálním způsobem přípravy dipu z pečených paprik je v rámci nějakého milého grilování, kdy papriky v alobalu můžeme nechat péci vedle nějakého pěkného kousku masa.

Papriky se v troubě budou péct přibližně 30 minut.

Loupeme papriky

Po 30 minutách v troubě by měly papriky mít sem tam připálené kožíšky. Což samozřejmě přes alobal nepoznáte, ale budete mi muset věřit.

Vyndáme je tedy z trouby a zabalené je necháme vychladnout (aspoň 20 minut).

Papriky pak půjdou krásně oloupat z kůžičky.

A jak tedy na to loupání? Vychladlou papriku vezmeme za stopku a ořízneme ji kolem dokola. Pak už jen druhou rukou vytáhneme střed i s jadérky. Je to krásně šetrná metoda, protože jadérek v paprice zbyde jen maličkato a to už je pak raz dva brnkačka se jich zbavit při krájení.

Jadérka jsou pryč. Prsty pak sloupneme spálenou slupku raz dva.

Očištěné papriky si ještě otevřeme a vyndáme zbylá jadérka.

Pak už jen krájíme na tenké plátky, které dáme do misky. Přidáme stroužek česneku dobře utřený se solí, natrhanou bazalku a olivový olej. Je hotovo.

Pár drobností a taková dobrůtka. Výborně chutná i na topince. 🙂

Vaše Pája