Dýňové rizoto je opět taková pěkná sezónní dobrota, která mi vždycky udělá radost (mému muži zas tak moc ne). Ono vlastně co k tomuto rizotu tak jako víc psát, než že je krásně oranžové, specificky dýňovo dobré a že se moc dobře hodí třeba i jako příloha k masu?

Možná bych jen mohla varovat, že jsem ho zkoušela dělat z té obří halloweenské dýně a úplně taková dobrota jako je to z hokaido to tedy nebyla. Hokaido má přeci jen takovou sladší a příjemnější chuť než její chuťově mdlá strašidelná kolegyně.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dýňové rizoto

Ingredience

Množství: 6 porcí

½ menší dýně hodaido, nebo tykev, nebo cokoliv dýňovitého
1 menší cibulka
1 větší hrnek rýže (já používám arborio nebo kulatozrnku)
1 menší petržel
2 hrudky másla
Sůl
2,5 hrnku zeleninového bujonu


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 40 minut

Dlabeme… Dýni

Největší piplačka v celém receptu je s rozkrojením, vydlabáním a nakrájením dýně na kostky. Můj muž to vždycky z povzdálí sleduje a mám pocit, že v hlavě dumá, kde máme obvazový materiál, a pokaždé si oddychne, když krájení všichni přežijeme bez fyzické újmy.

Tedy nejprve si dýňku nakrájejte na kostičky (já je dělám tak 2 centimetrové).

Nakrájejte si také cibulku na kostky.

Do pánve dejte hrudku másla, na které pak pěkně opečte dýni, cibulku a petržel, aby pěkně poměkly.

Když už se obě zeleniny tváří měkčeji (což bývá cca po pěti minutách), přidávám rýži a nechávám ji ještě tak 3 minutky společně se zeleninou smažit na pánvi.

Pak už jen podlévám připraveným teplým zeleninovým bujónem (při focení jsem použila horkou vodu a sůl, páč zakoupení bujonu nebo jeho tvorba nebylo úplně jednoduše proveditelné) a nechávám vše probublávat, jemně míchám (chceme to mít krémové, ale zase ne jako puding).

Rýže se přibližně po 20 minutách uvaří (průběžně chutnám, nějak nejsem schopná od jídla udržet čumák až do chvíle závěrečného dochucování), tak ještě přidám pár lžic bujonu a hrudku másla.

Rizoto nechám pár minut odležet (dobře, kecám. většinou se na něj vrháme okamžitě) a poté nandavám na talíře.

Užívejte si tohoto krásně podzimního jídla aspoň stejně tak, jako já!

Pája