Máte chuť na něco lehkého a svěžího? Takovou sladkou tečku po dobrém obědě? Jemná jahodová pěna s balzamikovou salsou je přesně tím, co potřebujete.

Jahodovou pěnu si připravíte za pár minut a uvidíte, že se po ní jen zapráší.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemná jahodová pěna s balzamikovou salsou

Ingredience na jemnou jahodovou pěnu s balzamikovou salsou

Množství: 4 porce

500 g jahod
1 lžíce balzamikové redukce (20 g)
250 ml minimálně 31% smetany na šlehání
1 lžíce moučkového cukru (20 g)
Pár snítek máty
(100 g mascarpone)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

S jahodovou pěnou se to má tak, že ji připravíte opravdu během pár chvilek. Velmi ale doporučuji ji jíst vlastně bezprostředně po přípravě, jinak by se nám mohla začít povolovat a blemcat. A to nechceme.

Já v základním receptu používám čistě jen smetanu na šlehání a jahody. Pokud chcete ale krém trošku hutnější a sytější, nebojte se k němu přimíchat i mascarpone.

A teď hurá do akce!

Připravujeme jahodovou salsu

Všechny jahody si očistíme, dáme do mísy a ponoříme je do vody, abychom je mohli jemně opláchnout. Určitě je neoplachujte pod tekoucí vodou, protože tím ztrácejí svou skvělou chuť.

Polovinu jahod si nakrájíme na velmi drobné kostičky a promícháme s troškou balzamikové reduce (je sladší, ale použít samozřejmě můžete i balzamikový ocet). K takto připravené jahodové salse přidáme ještě nadrobno nasekané lístečky máty.

A teď jahodová pěna

Zbylé očištěné jahody hodíme do mixéru a rozmixujeme do hladka.

Smetanu ke šlehání je potřeba šlehat co nejvíce vychlazenou a z počátku na nižší obrátky. Jakmile začne tuhnout, přidáme trošku cukru a vyšleháme do pevné šlehačky. Měla by krásně držet a ani se nepohnout.

Zde malá poznámka k cukru – pokud jsou jahody krásně vyzrálé a slaďoučké, není ani potřeba šlehačku sladit. Vystačíme si s chutí jahod.

Mícháme

Do šlehačky pak opatrně vmícháme rozmixované jahody. Chceme, aby zůstala krásně nadýchaná a kyprá. Někdy tedy není ani nutné dávat všechnu rozmixovanou jahodovou hmotu. Zbytek hmoty si dopřejte jako mlsandu a vypijte rovnou.

Do skleničky dejte trošku jahodové salsy a na ní pak pěnu. Pak klidně ještě dejte salsu a lahůdka je hotová.

Jsem si jistá a přísahám na zralou jahodu, že vám to bude chutnat.
Pája