Itálie – risi e bisi – rizoto s hráškem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/risi-e-bisi/
Risi e bisi neboli rýže a hrášek… jeden by si řekl, proč toto krémové rizoto ze severu Itálie budí tolik pozornosti a jde o gastronomickou klasiku. A víte proč? Protože je prostě a jednoduše vynikající a velmi snadné na přípravu.
Risi e bisi nebo také někdy rixi e bixi má své kořeny v severní Itálii (a dokonce se někdy zmiňuje i vliv istrijský). Kombinuje v sobě pár základních ingrediencí do krémového, rozhodně ne vysušeného rizota. Pro mě je to vlastně také vzpomínka na naše cestování po severní Itálii, ze kterého jsem vám sepsala článek „Jak se najíte v severní Itálii.“


Ingredience na risi e bisi
Množství: 4 porce250 g rýže arborio
100 g dobré slaniny
100 g hrášku
2 šalotky nebo 1 větší cibule (100 g)
3 stroužky česneku (15 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
1 hrudka másla (20 g)
50 g parmezánu
700 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
1 hrst čerstvé petržele (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava tohoto vynikajícího a snadného rizota je opravdu jednoduchá. Ostatně, jako většina italských receptů.
Připravíme si najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Hrášek můžeme použít buď mražený, nebo klidně i čerstvý (u čerstvého hrášku počítejte s tím, že ho bude potřeba vařit asi o 5 minut déle; mražený hrášek stačí skutečně jen prohřát).
V pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém zvolna smažíme cibuli dozlatova. Poté přidáme slaninu a smažíme ještě několik minut.
Přidáme rýži, kterou rozhodně neproplachujeme (potřebujeme, aby obsahovala škrob, díky němuž dosáhneme pravé krémovosti). Lehce osolíme, opepříme a zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořená. Necháme volně probublávat.
Během vaření promícháváme a postupně přiléváme zbytek vývaru.
Přibližně po 20 minutách přidáme hrášek a necháme ho prohřát. Poté vše zjemníme máslem a vmícháme nastrouhaný parmezán.
Jakmile je rýže měkká, necháme rizoto ještě pět minut odstát mimo plotnu. Nebojte se v rizotu ponechat více tekutiny – mělo by být krásně krémové, ne vysušené.
Poté hned podáváme a užíváme si vynikající chuť.
Dobrou chuť 🙂
Líbí se vám recept na risi e bisi? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!