Zeleninové krupoto s bílým vínem a žampiony
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/krupoto/
Rizota jsou vlastně takovou klasikou, se kterou se dají dělat doslova psí kusy. Což takhle si ale připravit krupoto?Já osobně kroupy naprosto miluji a „rizoto“ z nich je vynikající.Je pravdou, že spojení kroupové rizoto až tak nedává smysl, protože risotto je od slova rýže, ale princip přípravy je vlastně stejný a výsledek stejně delikátní. Až na příjemný bonus toho, že jsou kroupy krásně křupavé.
Ingredience na krupoto
Množství: 4 porce200 g neuvařených krup
5 středních žampionů (100 g)
1 mrkev (100 g)
1 petržel (100 g)
1 menší cuketa (250 g)
1/2 cibule (25 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 špetka soli (5 g)
800 ml drůbežího vývaru
100 ml bílého vína
1 špetka majoránky (2 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava krup
Aby byly kroupy lépe stravitelné, doporučuji je před jejich samotným vařením alespoň na půl hodiny ponořit do dostatečného množství vody (minimálně dvojnásobek). Poté je slijte a ještě propláchněte a jsou připravené k dalšímu vaření.
Zakládáme krupoto
Kořenovou zeleninu si nakrájíme na kostičky příjemné na skus, žampiony na plátky a cibulku najemnou. Česnek buď nadrtíme nebo prolisujeme.
Do velké pánve dáme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm cibuli společně s kořenovou zeleninou. Chceme, aby chytla lehce zlatavý nádech. Zeleninu pak vyjmeme stranou a na pánvi teď orestujeme žampiony. Stačí 2–3 minuty.
Žampiony pak podlijeme bílým vínem a necháme zpěnit.
Ke směsi přidáme již připravenou kořenovou zeleninu, scezené nabobtnalé kroupy a podlijeme asi 1/2 ohřátého vývaru a necháme na středním plameni vařit.
Občas promícháme a postupně podléváme vývarem.
Přibližně po 30 minutách už budou kroupy příjemně křupavé a zároveň uvařené. Pokud by pro vás byly stále ještě moc křupavé, nechte je vařit ještě dalších 10 minut, ale dejte pozor, aby se vám úplně nerozvařily.
Krupoto dosolíme podle potřeby, přidáme nakonec prolisovaný česnek a také v prstech promnutou majoránku a máme hotovo.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Pro milovníky masa se samozřejmě nemusíte bát do krupota použít také maso. Výborně se hodí kuřecí prsa nebo třeba kousky krůty.
Líbí se vám recept na krupoto? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bílé víno, česnek, cibule, cuketa, kroupy, majoránka, mrkev, olivový olej, petržel, sůl, vývar
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
V ingrediencích chybí žampiony , jinak hezký recept , uvařím si ho .
Dano, opravila jsem to a děkuji za upozornění. Pája
Mohu-li připodotknout, tak krupotu se také říká kernoto. I když nic proti českému tvaru.
To vypadá hodně dobře, určitě vyzkouším….