Jak jste na tom s koprem? Milujete, nenávidíte? Jemná koprová omáčka s vejcem ukázkou toho, jak dokáže být kopr v jídle naprosto bezvadný a dokonalý. Tuto jemnou koprovku si zamilujete.

Její příprava vám nezabere téměř žádný čas a budete se olizovat až za ušima.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemná koprová omáčka s vejcem

Ingredience na koprovou omáčku s vejcem

Množství: 4

Na koprovou omáčku
1,2 l polotučného mléka
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (30 g)
2 lžíce másla (40 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce cukru (20 g)
2 lžíce octa (40 ml) – zde spíše dle chuti
1 hrst čerstvého kopru (10 g) nebo mraženého či polévková lžíce nakládaného

K tomu přídáme
4 vejce na měkko
1 kg pečených brambor


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Spoustu jídel mám spojených s kamarády nebo rodinou. Jsou pro mě takovou srdcovkou. I koprovku mám spojenou a to se svou nejlepší kamarádkou, která ji s takovou lehkostí připravovala u sebe v kuchyni, já tam seděla a dívala se na ni. Povídaly jsme si, ona vařila a za pár chvilek mi na talíři naservírovala naprostý skvost. Tak jdeme také na koprovku!

Příprava omáčky

Koprová omáčka je vlastně je o ingrediencích. Nebudeme tedy máslo nahrazovat řepkovým olejem a ani mléko něčím jiným. To už by prostě nebylo ono. Tímto se omlouvám všem, kdo mají k těmto ingrediencím intoleranci nebo alergii.

V hrnci dáme rozpustit máslo, které rozmícháme s hladkou moukou a na mírném plameni tak založíme krásnou hladkou jíšku, kterou metličkou promícháváme, aby se nám nepřipálila. Jíšku takto vaříme alespoň 1 minutu, ale spíše ji dejte trošku víc, dokud nezačne růžovět.

Pak už je nejvyšší čas na polotučné mléko, kterého vlijeme nejprve přibližně 400 ml a v jíšce rychle rozmícháme (metličkou), aby se nám nevytvořily hrudky. Jakmile je jíška rozmícháná, přidáme i zbytek mléka a na mírném plameni přivedeme omáčku k varu. Osolíme ji, přidáme cukr a vaříme za velmi častého míchání alespoň 20 minut. Chce to čas, aby se nám mouka z jíšky dobře provařila.

Přidáváme kopr. Ale jaký?

Omáčku máme uvařenou, takže je nejvyšší čas přidat hlavního aktéra v podobě kopru. Ten je samozřejmě nejlepší čerstvý, ale pokud jej nemáte čerstvý, zkuste sáhnout po mraženém. Pokud ani ten není, může nestoupit kopr naložený. Nicméně zde je dobré říct, že přichází o svou typickou chuť a už to prostě není ono.

Dochucujeme a finišujeme

Nyní je nejvyšší čas omáčku ochutnat. Je příjemně sladká? Přidáme trošku octa. Zde je to samozřejmě především na vašich chutích, jestli máte radši omáčku kyselejší, nebo si vystačíte spíše s menším množstvím octa. Prostě a jednoduše ochutnávejte a laďte.

Vejce je koprovce patří…

Koprová omáčka je samozřejmě také skvělá s plátkem hovězího. Jde ale o podstatně časově náročnější disciplínu a také nákladnější. Vajíčko je naprosto dokonalým způsobem, jak koprovku doplnit.

Připravit si jej můžete natvrdo, nebo pošírované, ale jakožto nejlepší a nejsnadnější variantu vidím vajíčko na měkko. Vejce dáme do vody společně s octem (cca 100 ml) a necháme přivést k varu (voda začne bublat). Pak už vaříme jen 2–3 minuty. Samozřejmě záleží i na velikosti vajec. Hotová vejce slijeme a vychladíme v ledové vodě. Poté je oloupeme, opatrně rozkrojíme a přidáme do omáčky. Lehce osolíme a je to.

Koprová omáčka je báječná s vařeným nebo i pečeným bramborem. Mňam.

Ať Vám dobře slouží a chutná
Pája

PS: Další rychlé recepty najdete v kategorii Rychlovky na talíři.