Je začátek školy? Nebo naopak už škola končí a vy už nevíte, co dalšího připravit? Připravila jsem pro vás 3 svačinové recepty nejen pro děti, ale třeba i pro dospělé. K nim vám také přihazuji pár zajímavých informací, co je dobré o svačinách vědět.


Recepty vznikly ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Krkalovými dobrotami.


3 svačinové recepty (nejen) pro děti
3 svačinové recepty (nejen) pro děti

 

Vyrostli jste na rohlíku s paštikou nebo se šunkou? Nebo třeba taveným sýrem? Dnes už máme daleko více možností, jak si jídelníček ozvláštnit, tak proč do toho nejít a nedopřát si něco, co může být i z hlediska výživy daleko kvalitnější, takže nás i taková obyč svačina krásně zasytí a dodá energii. 

Pokud by vám tato trojitá svačinková ochutnávka nestačila, mrkněte na naši kuchařka Velkou svačinkovou bichli, kde najdete 190 receptů na sváču na celý školní rok. 🙂

Svačin existujte nepřeberné množství, i když to tak na první pohled nemusí působit. Na sváču si totiž můžete připravit celou řadu například jogurtových dobrot, sladkých upečených lahůdek nebo třeba i slaný koláč z víkendu dokáže být bezvadnou svačinou. Stačí přihodit nějaké ovoce nebo zeleninu. 

Já ale pro tentokrát půjdu tou nejklasičtější cestou a podíváme se na zoubek 3 různým chlebovým svačinkám.

Obložený chléb se šunkou a vajíčkem

Na 1 obložený chléb se šunkou a vajíčkem budete potřebovat:

2 plátky kvalitní šunky (20 g)
2 plátky sýra eidam (20 g)
1 lžička másla (10 g)
1 vajíčko (50 g)
1/2 rajčete (30 g)
Pár listů hlávkového či jiného salátu (20 g)

Toto je vlastně taková klasika klasik. Ale i na ní se dá ukázat pár důležitých věcí, které se se svačinami pojí.

Kvalitní pečivo je základ

Vybírejte pro děti především pečivo, které je celozrnné a z kvalitního kvasu. Celozrnné pečivo obsahuje daleko více živin než například rohlík z hladké bílé mouky. Zasytí také na delší dobu. Rohlík je sice krásně měkký, ale dodá rychlé cukry a spíše nás (nebo děti) utluče do letargie.

Ale teď už k chlebíku. Nečekejte žádné složitosti. Chléb namažeme máslem, přidáme plátky šunky a sýra a také zeleninu. Nezapomínejte na zeleninu a také čerstvé ovoce! Abychom ale svačinu doplnili o potřebné bílkoviny, které nás zasytí a dodají energii, do chleba přidáme ještě na trošce másla připravenou omeletku z vajíčka.

Do pánve dáme rozpustit opravdu jen maličko másla a v misce si pečlivě promícháme 1 celé vajíčko. To pak na mírném plameni osmažíme. Jakmile začne zlátnout, otočíme a dáme tomu ještě minutu.

Proč smažit na mírném plameni?

Jde o daleko šetrnější přípravu, kdy se do vajec nedostane tolik karcinogenů, které se uvolňují při prudkém smažení.

Zapečený chléb s čedarem a jablky

Na 1 svačinku budete potřebovat:

1 lžička másla (10 g)
1⁄2 jablka (50 g)
30 g čedaru
1 plátek žitného chleba (60 g)

Potřebujete využít chléb, který už není zrovna z nejčerstvějších? Zapečený chléb je naprosto výbornou variantou, jak jej zužitkovat a zároveň připravit i skvělou svačinu. Stačí vlastně až podezřele málo – máslo, jablka a čedar a je to! 

Nákrájejte si chléb na plátky, jablko na tenké plátky nebo ho ještě lépe nastrouhejte nahrubo. Stejně tak učiňte s čedarem. Chleba potřete máslem, přidejte jablka a zasypte sýrem. Nechte v troubě zapéct do zezlátnutí na 200 °C. Je to labůžo.

Staré pečivo nevyhazujte

Zapéct starší chléb nebo jiné pečivo je velká hitovka. V první řadě nebudete plýtvat, ale hlavně si pochutnáte na křupavém (pokud sníte okamžitě po upečení) a výborném jídle. Nebojte se experimentovat a zapékat jak na slano (sýry, šunky, tvaroh, syrečky atd.) ale třeba i na sladko (sezónní ovoce se skořicí a tvarohem atd.). 

Ke svačině přidejte především zeleninu. V zapečeném chlebu je poměrně dost sacharidů a také tuků.

Chléb s mrkvovou pomazánkou

Na pomazánkou (4 porce) budete potřebovat

2 mrkve (100 g)
100 g lučiny
1 stroužek česneku (5 g)
1 lžička citronové šťávy (5 ml)
1⁄2 jablka (50 g)
pažitka či petržel

4 plátky žitného chleba (4 × 60 g)

Pomazánky jsou podle mě opravdový svačinkový šlágr. Existuje jich nekonečné množství a dají se s nimi dělat doslova pokusy, co do nich můžete zkombinovat.

A co takhle luštěninové pomazánky

Jíte luštěniny? Pokud nejste zrovna jejich skalními fanoušky, vězte, že jsou naprosto báječnými pomazánkovými společníky. Dodají nám bílkoviny a krásně zasytí a když je rozmixujete například jen s tvarohem a bylinkami, je to dokonalost. Výborná je zelená čočka, bílé fazole ale třeba i čočka červená nebo černá. Zkuste luštěniny zkombinovat například s řepou, to je lahůdka!

Já jsem pro vás vybrala naprosto nenáročnou, ale lahodnou a dětmi velmi oblíbenou pomazánku. Je skvělým příkladem toho, že i za málo peněz můžete připravit hodně muziky. 

Do mísy nastrouhejte najemno mrkev a k ní přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, trošku citronové šťávy, jemně nastrouhané jablko a lučinu. Zamíchejte, ochutnejte, dochuťte čerstvými bylinkami a dejte na dobrý chlebík. 

Nejen chlebem živ je školák

Pomazánkám to také skvěle sluší například v pita chlebu nebo tortille. Jednoduše do nich stočíte nejen pomazánku, ale třeba i mnohdy nepopulární zeleninu, kterou by jinak z chleba nenechavé prstíčky odstranily.

Nezapomeňte na čerstvou zeleninu a nějaké to ovoce k tomu. 🙂

A jsme u konce. Dalších 190 svačin najdete právě a jen v naší Velké svačinkové bichli. Mrkněte na fotky, stáhněte si ukázku a zjistěte, jak jsou vlastně svačiny zábavné. 🙂 

Vaše Pája



Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!

Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Bych blilCelkem hnusnýBrý...noBezva sváčaGastronomickej orgáč! (hodnoceno: 6x, průměr: 4,83, nejlepší: 5)
Loading...
Přečteno 1 087x

Další recepty z kategorií:

Napsala

Bafinky baf. To jsem já, Pavlína osobně. Dobré jídlo, kvalitní šlofíček, pohodoví lidé, černý humor a moje nejmilejší polovička - pro mě jednoduchý recept na spokojený život v dnešním chaosu.

Chcete o mně vědět více?