Co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole chyběla rybí polévka?


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a s Rybí zahradou.


Sama se musím přiznat, že jsem si k rybí polévce musela najít cestu a jako malá jsem z ní byla dost nesvá, ale s postupem času jsem konečně dokázala ocenit její výtečnou chuť. Ona totiž taková tradiční rybí polévka je jemná a s křupavým chlebíčkem naprosto fantastická.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tradiční rybí polévka

Ingredience na vánoční rybí polévku

Množství: 6 porcí

1 hlava kapra
Odřezky z kapra
Kapří ocásek
1 cibule (70 g)
Vnitřnosti z kapra
1 větší mrkev (100 g)
1 větší petržel (100 g)
100 g celeru
3 nové koření
5 pepřů
2 bobkové listy
1 špetka muškátového oříšku
3 lžíce másla (50 g)
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 hrst zelené petrželky (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Bylo by hříchem, když už si třeba chystáte kapří řízky, abyste ze zbytků rybky nepřipravili rybí polévku. Nebo pokud ne polévku, tak i třeba jen rybí vývar. Ten se může skvěle hodit na nějaké další vaření a dá se bezvadně zamrazit.

Jak na rybí polévku?

Příprava není nijak složitá, takže žádné vymlouvání. Hlavu s odřezky a ocasem z kapra dáme vařit zvlášť bez vnitřností a to společně s bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Jelikož má kapr křehké maso, vývar není potřeba vařit nijak dlouho. Stačí 20 minut od bodu varu. Vývar pak přecedíme a odřezky si necháme stranou.

Vnitřnosti vaříme taky zvlášť a to v osolené vodě. Stačí jim také přibližně 20 minut. Pokud si říkáte, proč je vařit odděleně, je to z toho důvodu, že by mohly v základním vývaru nadělat pěknou paseku a vývar by byl zakalený. Po uvaření je vyndáme a nakrájíme na drobné kousky. Pokud máte jikry, trošku je rozmačkejte vidličkou.

Mezitím si připravíme najemno nastrouhanou mrkev, celer a petržel a vše orestujeme na lžíci másla. Střední plamen a restovat pěkně dokud nebude směs oranžová od mrkve. Tuto směs pak přidáme do základního vývaru z odřezků a necháme ještě vařit společně s připravenou jíškou a to alespoň 10 minut. Pokud nevíte, jak si připravit jíšku, mrkněte na úplný konec receptu.

Abychom neztráceli čas, obereme si z odřezků maso a přidáme ho k vývaru i s vnitřnostmi (tedy pokud je máte rádi).

Polévka je provařená, vše na svém místě, tak už jen ochutnáme, popřípadě dosolíme a přidáme opravdu jen špetičku muškátového oříšku. Na konec přidáme ještě čerstvě nasekanou petrželku.

Rybí polévka si zaslouží křupavé dobré krutonky. Ať vám chutná!

PS. A co ta jíška? Úplně klasická nejjednodušší příprava jíšky vypadá tak, že do pánve dáme rozpustit 2 lžíce másla. Do rozpuštěného másla dáme 2 vrchovaté lžíce mouky a na mírném plameni smažíme, dokud nezačne jíška lehce růžovět. Pak už dále nesmažíme a ideálně z pánve přendáme, aby se dále nesmažila. Pokud ji nepoužijete hned, lze ji dát do lednice a použít později.