Segedinský guláš
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/segedinsky-gulas/
Segedínský guláš, nebo pro mě vždycky jen segedin je moje super extra oblíbené jídlo (všechno, kde je dobré kysané zelí, je pro mě vlastně hodně oblíbené). Mám ráda jak variantu, kdy se do omáčky nepřidává kysaná smetana, ale právě ta varianta se smetanou je prostě skvělá. Přijde mi, že jak je to zelí takové správně kyselé, kysaná smetana tomu dodá jemnost a eleganci 🙂
Je pravda, že zelí většinu nadme jako kozu, ale zase hledejme na tom i ta pozitiva – pěkně se nám pročistí střeva a předcházíme tak všelijakým zákeřným chorobám. Krom toho když je zelí dobré, tak prdík sem prdík tam neuškodí a břichabol nenastane. Hlavně ale! kysané zelí je vlastně taková super potravina doslova za pár korun, která pro naše zdraví udělá skvělou službu.


Ingredience na segedinský guláš
Množství: 6 porcí1 kg vepřové kýty
1 balení kysaného zelí
1 kysaná smetana
1 lžíce hladké mouky
Kmín
Sůl
½ žluté cibule
Olej na smažení
1 lžíce červené papriky
2 stroužky česneku
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 70 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Teď tedy k přípravě samotné.
Připravujeme maso
Velmi jednoduché! Nakrájejte si vepřovou kýtu na kostičky (já mám radši menší kostky, takže tak těch 2,5 cm). Na drobnou pak nakrájejte i cibuli.
Do většího hrnce nalejte trochu oleje na osmažení cibulky. Tu poduste do zesklovatění, přidejte kostky masa a nechte je zprudka opéct. Maso posypte menší lžičkou kmínu, osolte, trochu opepřete, přidejte lžíci červené papriky a hned přelijte vodou tak, aby bylo maso úplně ponořené plus nějaký ten centimetr na vývar navíc. Vařte na mírném ohni, dokud maso není měkké.
A co jíška?
S postupem času se přiznám, že jsem segedinský guláš přestala připravovat se zahuštěním. Samo zelí a maso v kombinaci se zakysankou mi přijde dostačující.
Pravdou ale je, že někdo si bez zahuštění (viď, mami) nedovede omáčku představit. Jak tedy na jíšku? Aby vznikla příjemně hebká omáčka, můžete si buď udělat klasickou jíšku z oleje a mouky, nebo si prostě jen ve vodě rozmíchat mouku a vytvořit si záklechtku.
Pokud budete připravovat klasickou jíšku, nechte na středním plameni pěkně prosmažit až do chvíle, než začne chytat lehce nazlátlou barvu. Pak ji stáhněte z plamene a nechce vychladit. Pokud byste ji totiž dali rozžhavenou přímo do vařícího se guláše, koledujete si spíš o hrudky.
Záklechtka je vlastně bez problému, protože ji studenou můžete dát rovnou.
K masu přidám propláchnuté kysané zelí – já ho nekrájím (ale z estetického hlediska chápu, že někomu nemusí vyhovovat, že se mu cáry zelí tahnou z úst), ale samozřejmě krájejte dle libosti, aby se vám dobře jedlo.
Jíšku necháme vařit alespoň 15 minut, aby se mouka dobře rozvařila.
Dokončujeme segedinský guláš
Na závěr přidejte ještě nasekané stroužky česneku a zakysanou smetanu. :). To už jen vlastně jako takovou třešničku na dortu, protože to už dál vařit nemusíme.
Segedinský guláš mám nejradši samotný (ano jsem barbar), ale vynikající je i s chlebem nebo s knedlíkem či domácími nočky (tak jsem vychovaná z domova).
Jak jsem psala již na začátku, je to moje extra oblíbené jídlo, takže jsem schopná ho jíst klidně i studené.
Dobrou chuť a nebojte se nafouknutého bříška
Pája
Líbí se vám recept na segedinský guláš? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, cibule, kysaná smetana, mouka, vepřové, zelí