Už dlouho předlouho jsme se nepodívali na nějaký dobrý ušatý recept. A tak je tu pro vás králík na houbách a hořčici! Jemné, šťavnaté maso se tu propojuje s chutí lesních hub. Ať už použijete lesní hříbky nebo voňavé žampiony, jedno je jisté – tahle dobrota se rozplyne na jazyku a zaručeně potěší každého, kdo si ji dá. Tak pojďme na to!

Králík na houbách a hořčici je vynikající například s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Báječně se tak propojí chutě výrazné houbové omáčky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Králík na houbách a hořčici – lahodný a voňavý oběd

Ingredience na králíka na houbách a hořčici

Množství: 4 porce

4 králičí stehna či celý králík (cca 1 kg)
2 lžíce hořčice (40 g)
1 malá špetka soli (3 g)
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
50 g sušených nebo 200 g čerstvých hub
1 lžíce másla (25 g)
1 lžíce sádla (25 g)
200 ml bílého vína
200 ml vývaru nebo vody

Na přílohu – bramborovou kaši

800 g brambor typu C
100 ml polotučného mléka
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce másla (25 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Budu mluvit pravdu a zcela bez mučení přiznávám, že tento recept do naší „rodiny“ přinesla Veru, moje kolegyně, se kterou píšeme naše kuchařky. Pochází z jižních Čech a upřímně obdivuji recepty, se kterými přichází. Tento konkrétní je od její maminky a stejně jako mnoho dalších je naprosto vynikající a také snadný.

Houby

Nejlepší jsou čerstvé houby, pěkně donesené z lesa. S nimi už vlastně není žádná větší práce – stačí je očistit a nakrájet na zhruba 0,5 cm proužky. Skvěle ale poslouží i houby sušené. Ty je potřeba předem namočit – dejte je alespoň na 30 minut do dostatečného množství vody, aby pěkně nabobtnaly.

Připravujeme králíka

Králíka očistíme, osušíme a jemně osolíme. Sůl do masa pěkně vpracujeme dlaněmi, ale raději opatrně – králíka budeme ještě potírat hořčicí, která je sama o sobě dost slaná.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek nasekáme na jemno.

V pekáčku nebo v pánvi, která může do trouby, rozehřejeme tuk – ideálně sádlo, ale klidně poslouží i olivový olej. Na tuku necháme zesklovatět cibuli (cca 5 minut). Poté přidáme králíka a zprudka ho opečeme, aby se maso zatáhlo a získalo lehce zlatavou barvu.

Přihodíme nasekaný česnek a necháme ho jen krátce rozvonět – stačí minuta, aby nezhořkl. Králíka poté vyjmeme, protože ho ještě potřebujeme potřít hořčicí.

Zakládáme omáčku

Teď je čas na podlití, které uděláme hned po vyjmutí králíka, aby se nám cibule s česnekem nepřipálily. Do výpeku vlijeme víno a necháme ho probublat, dokud se téměř úplně neodpaří.

Mezitím králíka potřeme hořčicí a vrátíme ho zpět do pánve.

Přidáme houby (bez vody, ve které bobtnaly), podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme ještě lžíci másla, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme přibližně 40 minut. V průběhu případně podlijeme a otočíme maso, aby se krásně propojilo s omáčkou.

Případně můžeme králíka nechat péct v troubě na 180°C.

Hotový králík by měl být dokonale měkký a šťavnatý.

Ať vám králíček chutná!
Pája