Králík na houbách a hořčici – lahodný a voňavý oběd
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/kralik-na-houbach-a-horcici/
Už dlouho předlouho jsme se nepodívali na nějaký dobrý ušatý recept. A tak je tu pro vás králík na houbách a hořčici! Jemné, šťavnaté maso se tu propojuje s chutí lesních hub. Ať už použijete lesní hříbky nebo voňavé žampiony, jedno je jisté – tahle dobrota se rozplyne na jazyku a zaručeně potěší každého, kdo si ji dá. Tak pojďme na to!
Králík na houbách a hořčici je vynikající například s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Báječně se tak propojí chutě výrazné houbové omáčky.


Ingredience na králíka na houbách a hořčici
Množství: 4 porce4 králičí stehna či celý králík (cca 1 kg)
2 lžíce hořčice (40 g)
1 malá špetka soli (3 g)
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
50 g sušených nebo 200 g čerstvých hub
1 lžíce másla (25 g)
1 lžíce sádla (25 g)
200 ml bílého vína
200 ml vývaru nebo vody
Na přílohu – bramborovou kaši
800 g brambor typu C
100 ml polotučného mléka
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce másla (25 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Budu mluvit pravdu a zcela bez mučení přiznávám, že tento recept do naší „rodiny“ přinesla Veru, moje kolegyně, se kterou píšeme naše kuchařky. Pochází z jižních Čech a upřímně obdivuji recepty, se kterými přichází. Tento konkrétní je od její maminky a stejně jako mnoho dalších je naprosto vynikající a také snadný.
Houby
Nejlepší jsou čerstvé houby, pěkně donesené z lesa. S nimi už vlastně není žádná větší práce – stačí je očistit a nakrájet na zhruba 0,5 cm proužky. Skvěle ale poslouží i houby sušené. Ty je potřeba předem namočit – dejte je alespoň na 30 minut do dostatečného množství vody, aby pěkně nabobtnaly.
Připravujeme králíka
Králíka očistíme, osušíme a jemně osolíme. Sůl do masa pěkně vpracujeme dlaněmi, ale raději opatrně – králíka budeme ještě potírat hořčicí, která je sama o sobě dost slaná.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek nasekáme na jemno.
V pekáčku nebo v pánvi, která může do trouby, rozehřejeme tuk – ideálně sádlo, ale klidně poslouží i olivový olej. Na tuku necháme zesklovatět cibuli (cca 5 minut). Poté přidáme králíka a zprudka ho opečeme, aby se maso zatáhlo a získalo lehce zlatavou barvu.
Přihodíme nasekaný česnek a necháme ho jen krátce rozvonět – stačí minuta, aby nezhořkl. Králíka poté vyjmeme, protože ho ještě potřebujeme potřít hořčicí.
Zakládáme omáčku
Teď je čas na podlití, které uděláme hned po vyjmutí králíka, aby se nám cibule s česnekem nepřipálily. Do výpeku vlijeme víno a necháme ho probublat, dokud se téměř úplně neodpaří.
Mezitím králíka potřeme hořčicí a vrátíme ho zpět do pánve.
Přidáme houby (bez vody, ve které bobtnaly), podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme ještě lžíci másla, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme přibližně 40 minut. V průběhu případně podlijeme a otočíme maso, aby se krásně propojilo s omáčkou.
Hotový králík by měl být dokonale měkký a šťavnatý.
Ať vám králíček chutná!
Pája