Už dlouho předlouho jsme se nepodívali na nějaký dobrý ušatý recept. A tak je tu pro vás králík na houbách a hořčici! Jemné, šťavnaté maso se tu propojuje s chutí lesních hub. Ať už použijete lesní hříbky nebo voňavé žampiony, jedno je jisté – tahle dobrota se rozplyne na jazyku a zaručeně potěší každého, kdo si ji dá. Tak pojďme na to!

Králík na houbách a hořčici je vynikající například s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Báječně se tak propojí chutě výrazné houbové omáčky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Králík na houbách a hořčici – lahodný a voňavý oběd

Ingredience na králíka na houbách a hořčici

Množství: 4 porce

4 králičí stehna či celý králík (cca 1 kg)
2 lžíce hořčice (40 g)
1 malá špetka soli (3 g)
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
50 g sušených nebo 200 g čerstvých hub
1 lžíce másla (25 g)
1 lžíce sádla (25 g)
200 ml bílého vína
200 ml vývaru nebo vody

Na přílohu – bramborovou kaši

800 g brambor typu C
100 ml polotučného mléka
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce másla (25 g)


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Budu mluvit pravdu a zcela bez mučení přiznávám, že tento recept do naší „rodiny“ přinesla Veru, moje kolegyně, se kterou píšeme naše kuchařky. Pochází z jižních Čech a upřímně obdivuji recepty, se kterými přichází. Tento konkrétní je od její maminky a stejně jako mnoho dalších je naprosto vynikající a také snadný.

Houby

Nejlepší jsou čerstvé houby, pěkně donesené z lesa. S nimi už vlastně není žádná větší práce – stačí je očistit a nakrájet na zhruba 0,5 cm proužky. Skvěle ale poslouží i houby sušené. Ty je potřeba předem namočit – dejte je alespoň na 30 minut do dostatečného množství vody, aby pěkně nabobtnaly.

Připravujeme králíka

Králíka očistíme, osušíme a jemně osolíme. Sůl do masa pěkně vpracujeme dlaněmi, ale raději opatrně – králíka budeme ještě potírat hořčicí, která je sama o sobě dost slaná.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek nasekáme na jemno.

V pekáčku nebo v pánvi, která může do trouby, rozehřejeme tuk – ideálně sádlo, ale klidně poslouží i olivový olej. Na tuku necháme zesklovatět cibuli (cca 5 minut). Poté přidáme králíka a zprudka ho opečeme, aby se maso zatáhlo a získalo lehce zlatavou barvu.

Přihodíme nasekaný česnek a necháme ho jen krátce rozvonět – stačí minuta, aby nezhořkl. Králíka poté vyjmeme, protože ho ještě potřebujeme potřít hořčicí.

Zakládáme omáčku

Teď je čas na podlití, které uděláme hned po vyjmutí králíka, aby se nám cibule s česnekem nepřipálily. Do výpeku vlijeme víno a necháme ho probublat, dokud se téměř úplně neodpaří.

Mezitím králíka potřeme hořčicí a vrátíme ho zpět do pánve.

Přidáme houby (bez vody, ve které bobtnaly), podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme ještě lžíci másla, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme přibližně 40 minut. V průběhu případně podlijeme a otočíme maso, aby se krásně propojilo s omáčkou.

Hotový králík by měl být dokonale měkký a šťavnatý.

Ať vám králíček chutná!
Pája