Trhané vepřové je vždycky dobrá volba! My si ale tentokrát připravíme trhané vepřové s houbami a uvidíte, že společně s lehce netradiční marinádou to bude naprostá špička.

Sama bych nevěřila, jak může být tento upgrade trhaného vepřového skvělý. Trhané vepřové s houbami rozhodně stojí za hřích.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Trhané vepřové s houbami

Ingredience na trhané vepřové s houbami

Množství: 4 porce

800 g vepřové plece
500 g hnědých žampionů
1 lžíce olivového oleje

Na marinádu
2 lžíce sojové omáčky (40 ml)
2 lžíce ústřicové omáčky (40 ml)
2 lžíce medu (40 ml)
2 stroužky česneku (10 g)

Na doplnění – polentová kaše
200 g kukuřičné krupice
cca 900 ml voda
100 ml polotučného mléka
1 malá špetka soli (5 g)
2 lžíce másla (50 g)
50 g pecorino


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Mám pro vás 20 svačinových receptů ZDARMA!
Stáhněte si ukázku z naší Velké svačinkové bichle.

Stáhnout 20 receptů ZDARMA

Tuto naší první kuchařku si pořídilo již přes 30 000 lidí!

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut

Trhané vepřové je podle mě jedním z takových těch příjemných jídel, u kterého si radši uděláte dvojnásobné, trojnásobné množství, protože víte, že si jej užijete ještě pak znovu ohřáté nebo třeba v chlebu, tortille nebo prostě jakkoli jinak.

My ho ale tentokrát uděláme ve velmi neotřelé marinádě, která rozhodně stojí za hřích. Bude to trošku à la asijský styl, ale víte, jak berte to s rezervou. Ono asijskému se říká dneska lecčemu. Jde spíš o to, že je tam sójovka a ústřičná omáčka, což nás prostě a jednoduše bere směrem na východ.

Jak vybrat maso na trhané?

Můžeme se na to podívat ze dvou až třech úhlů pohledu. Buď chcete hodně šťavnaté maso, tak pak určitě sáhněte po krkovičce. Zde pak ale počítejte s tím, že to bude tučnější.

Pokud chcete spíše libové, sáhněte po vepřové pleci, která se po upečení také zvládne převtělit do příjemně libového a ne tvrdého masa. Případně se dá také skvěle využít i maso kuřecí. A věřte, že i taková trhaná kuřecí prsa, která promícháte s marinádou jsou naprosto skvostná. Své pak udělají i houby.

Připravujeme maso

Začneme rovnou tak, že si troubu nastavíme na 150 °C a necháme ji roztopit.

Maso vlastně nepotřebuje žádnou extra zvláštní péči. Stačí, když jej hezky v celku osmažíme ze všech stran na troše olivového oleje a přendáme do pekáčku a ještě celé dobře osolíme.

Marináda

V misce promícháme sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, prolisovaný česnek a také med. Marinádou polijeme opečené maso a vše dáme do trouby péct přibližně na 1,5 hodiny.

Pokud by maso začalo příliš hnědnout, dejte na něj poklici nebo případně klidně pečicí papír nebo alobal.

Po 1,5 hodině teplotu zvýšíme na 200 °C a necháme ještě půl hodiny péci. Maso klidně v průběhu můžeme obrátit. Marináda se nám v pekáčku krásně zredukuje na naprosto vynikající omáčku.

Houby

Jakmile zvýšíme teplotu, přidáme také na plátky nakrájené houby do výpeku.

Když je maso upečené, tak ho nechte alespoň 5–10 minut odležet, aby povolilo a krásně se trhalo. Poté jej vidličkami natrháme přímo do výpeku a můžeme ho podávat.

Polenta

Já jsem tentokrát zvolila možná lehce netradiční polentu. A víte, jak si ji připravit, aby to nebyla jen nudná divná kaše, ale naprostá gurmánská záležitost?

Základem je kukuřičnou mouku ještě před samotným vařením rozemlít, aby byla opravdu jemná. Pak už je to vlastně velmi jednoduché.

Do hrnce dáme vařit vodu, ve které budeme polentu vařit za průběžného míchání přibližně 20 minut. Nezapomeňte ji jemně osolit. Ke konci přidáme také mléko a opět promícháváme. Zjemníme máslem a zlatým hřebem celé polenty ještě bude pecorino nebo parmazán, které jí dodají skvělou chuť. Kaši už pak není potřeba vařit, jen ji nechte ještě 5 minut odstat.

Servírujeme

Na talíř si rozprostřete polentu, na ní pak trhané vepřové masíčko a dokonalý oběd je na světě.