Ochutnat chutě světa, to nás vždycky bavilo. Nejlépe, pokud to bylo v nějaké lokální špeluňce, kde jedli především místní. A tak pro vás nám připravený tradiční tyrolský gröstl – rakouskou dobrotu ze zbytků, kterou si můžete dát v nejposlednější hospodě, ale také jako luxusní jídlo.

Tradiční tyrolský gröstl, si snadno připravíte doma a je vlastně jedno, jestli si ho dáte s hovězím, vepřovým nebo drůbežím masem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rakousko – tradiční tyrolský gröstl

Ingredience na gröstl

Množství: 4 porce

500 g brambor
1 menší cuketa (300 g)
200 g masa – slaniny, hovězího, vepřového či kuřecího uvařeného
1/2 cibule
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka soli (3 g)
1 malá špetka pepře (1 g)
4 vejce M (200 g)
1 špetka majoránky (1 g)


CO VAŘIT O PRÁZDNINÁCH?

Problém vyřešen, prolistujte si zdarma přes 60 stránek z naší loňské novinky, kuchařky Velká prázdninová bichle. Dotisk již dorazil a „Prázdninovky“ jsou opět k dispozici, ale opět jen do vyprodání zásob! #190perfektních_receptů

Koupit prázdninový kuchařkový HIT


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Gröstl je o zbytcích, což nám hraje do karet třeba hlavně po víkendovém vaření, kdy vám možná někde bokem zbyl kousíček masa. Pokud ale zrovna nemáte navařeno, tak nevadí. Výborně se dá využít třeba i kousek slaniny, kterou do pokrmu můžeme osmahnout a radosti bude stejně. Nebojte se s variacemi experimentovat, protože nikdo neříká, že gröstl musí být pokaždé stejný.

Připravujeme ingredience

K ruce si připravíme očištěné a na kostičky nakrájené brambory a také cuketu a cibuli (tu prosím na drobné kostičky). Do pánve dáme rozehřát trošku oleje, na kterém nejprve osmahneme na mírném plameni brambory společně s cuketou. Chceme, aby oboje bylo měkké a příjemně do zlatova osmažené.

Jakmile jsou brambory a cuketa měkké, přidáme k nim ještě na plátky nakrájenou cibuli a také na kostičky nakrájenou slaninu nebo zbytky masa, které máte po ruce. Vynikající je vlastně jakákoli kombinace.

Směs takto ještě smažíme, dalších 5 minut, dokud i cibule nepovolí a nezměkne a slanina či maso se lehce nezasmahne. A to je vlastně všechno, až na finální doladění v podobě volského očka.

Připravujeme volské oko

Vejce po jednom rozklepneme do misky, abychom zabránili vniknutí skořápky do pánve (lovení skořápky v pánvi mám vcelku dobře osvojené a není to až taková zábava). Na trošce oleje vajíčka smažíme přibližně 3–4 minuty. Já je v průběhu lehce solím, pepřím a přidávám maličko červené papriky. Aby se vajíčko se žloutkem udělalo rovnoměrně, doporučuji pánev na minutu přiklopit poklicí.

Servírujeme

Vše máme připravené, takže můžeme krásně servírovat. Bramborovo–masovou směs rozdělíme do talířů a navrch přidáme uvařené volské oko. Ač gröstl možná může působit jako velmi obyčejné jídlo, nenechte se mýlit. Je to skutečná lahůdka. A vy si ho krásně užijte.

Pokud byste se chtěli o rakouské kuchyni a o tom, jak se v Rakousku najíte, čtěte můj článek.

Vaše Pája

PS. Další rychlé recepty najdete v kategorii Rychlovky na talíři.