Rakousko – tradiční tyrolský gröstl
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/grostl/
Ochutnat chutě světa, to nás vždycky bavilo. Nejlépe, pokud to bylo v nějaké lokální špeluňce, kde jedli především místní. A tak pro vás nám připravený tradiční tyrolský gröstl – rakouskou dobrotu ze zbytků, kterou si můžete dát v nejposlednější hospodě, ale také jako luxusní jídlo.
Tradiční tyrolský gröstl, si snadno připravíte doma a je vlastně jedno, jestli si ho dáte s hovězím, vepřovým nebo drůbežím masem.


Ingredience na gröstl
Množství: 4 porce500 g brambor
1 menší cuketa (300 g)
200 g masa – slaniny, hovězího, vepřového či kuřecího uvařeného
1/2 cibule
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka soli (3 g)
1 malá špetka pepře (1 g)
4 vejce M (200 g)
1 špetka majoránky (1 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Gröstl je o zbytcích, což nám hraje do karet třeba hlavně po víkendovém vaření, kdy vám možná někde bokem zbyl kousíček masa. Pokud ale zrovna nemáte navařeno, tak nevadí. Výborně se dá využít třeba i kousek slaniny, kterou do pokrmu můžeme osmahnout a radosti bude stejně. Nebojte se s variacemi experimentovat, protože nikdo neříká, že gröstl musí být pokaždé stejný.
Připravujeme ingredience
K ruce si připravíme očištěné a na kostičky nakrájené brambory a také cuketu a cibuli (tu prosím na drobné kostičky). Do pánve dáme rozehřát trošku oleje, na kterém nejprve osmahneme na mírném plameni brambory společně s cuketou. Chceme, aby oboje bylo měkké a příjemně do zlatova osmažené.
Jakmile jsou brambory a cuketa měkké, přidáme k nim ještě na plátky nakrájenou cibuli a také na kostičky nakrájenou slaninu nebo zbytky masa, které máte po ruce. Vynikající je vlastně jakákoli kombinace.
Směs takto ještě smažíme, dalších 5 minut, dokud i cibule nepovolí a nezměkne a slanina či maso se lehce nezasmahne. A to je vlastně všechno, až na finální doladění v podobě volského očka.
Připravujeme volské oko
Vejce po jednom rozklepneme do misky, abychom zabránili vniknutí skořápky do pánve (lovení skořápky v pánvi mám vcelku dobře osvojené a není to až taková zábava). Na trošce oleje vajíčka smažíme přibližně 3–4 minuty. Já je v průběhu lehce solím, pepřím a přidávám maličko červené papriky. Aby se vajíčko se žloutkem udělalo rovnoměrně, doporučuji pánev na minutu přiklopit poklicí.
Servírujeme
Vše máme připravené, takže můžeme krásně servírovat. Bramborovo–masovou směs rozdělíme do talířů a navrch přidáme uvařené volské oko. Ač gröstl možná může působit jako velmi obyčejné jídlo, nenechte se mýlit. Je to skutečná lahůdka. A vy si ho krásně užijte.
Pokud byste se chtěli o rakouské kuchyni a o tom, jak se v Rakousku najíte, čtěte můj článek.
Vaše Pája
PS. Další rychlé recepty najdete v kategorii Rychlovky na talíři.