Jablka v županu – lívancová varianta
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jablka-v-zupanu/
Také máte se zimním obdobím spojená hlavně jablíčka, skořici, příjemná teplá jídla? Jablka v županu v lívancové variantě jsou pro mě jedním z těch jídel, které se hodí jak zadek na hrnec.
Když jsem takhle šmejdila po internetu a hledala jablka v županu, narazila jsem v podstatě na dva druhy receptů. Jeden pracuje s jablíčky celými, kdy je zahalí do těsta, a druhý naopak jablka krájí a připravuje z nich vlastně takové milé lívanečky.
![Pinterest](https://receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/pinbutton.png)
![Hlavní fotka k receptu Jablka v županu – lívancová varianta](https://receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/2025/01/jablka-v-zupanu-recept-5.jpg)
Ingredience na jablka v županu
Množství: 4 porceNa těsto – podobné jako na palačinky
2 vejce M (100 g)
200 g hladké mouky
400 ml polotučného mléka
na špičku nože soli
na špičku nože kypřicího prášku (1 g)
K doplnění
2 jablka (200 g)
1 lžíce oleje na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme těsto
Při přípravě těsta si nebudeme hrát na větší hrdiny a půjdeme stylem osvědčeného receptu a to na palačinky. My si do těsta přidáme ještě špetičku kypřicího prášku, který nám směs tak jako pěkně pozvedne.
V misce rozmícháme vajíčka společně s troškou soli a postupně přidáme přibližně 100 ml mléka. Metličkou vmícháváme mouku a také špetičku kypřicího prášku, aby nám vzniklo spíše hutné těsto – budou se nám v něm dobře rozbíjet hrudky. Vymícháme do hladka a nakonec zředíme zbylým mlékem. Směs by měla být krásně hladká a příjemně tekoucí.
Necháme ji chvilku stát a mezitím si můžeme připravit jablka.
Jablka
Jablka oloupeme, rozkrojíme na půlky případně můžeme také vzít vykrajovač na jádřince a krájet jablíčka celá. Krájíme na tenké plátky.
Smažíme jednotlivé lívanečky
Nejlépe se jablka v županu připravují v lívanečníku, protože se nám krásně vytvarují a budou držet. Lehce jej vytřeme olejem a necháme dobře rozpálit na střední teplotu.
Nejprve dáme jablka, pak zalijeme směsí a necháme smažit. Pozvolné smažení do zezlátnutí je značka ideál. Proto je lepší smažit spíše na střední teplotu. Sama mám totiž zkušenosti s tím, že pánev rozpálím až příliš a lívance se pak upečou až moc rychle, jsou spálené a ještě k tomu všemu nedopečené. To nechceme.
Hotové lívance můžeme posypat skořicí, skořicovým cukrem nebo přidejte trošku jemně oslazeného tvarohu. Výborně se hodí s sebou na cesty, protože lecos vydrží. Dobrota to je.
Dobrou chuť
Pája
PS. Další sladké dobrůtky najdete v kategorii Sladká huba.
Líbí se vám recept na jablka v županu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: Hladká mouka, jablka, kypřící prášek, polotučné mléko, sůl, vajíčka, vejce