Také máte se zimním obdobím spojená hlavně jablíčka, skořici, příjemná teplá jídla? Jablka v županu v lívancové variantě jsou pro mě jedním z těch jídel, které se hodí jak zadek na hrnec.

Když jsem takhle šmejdila po internetu a hledala jablka v županu, narazila jsem v podstatě na dva druhy receptů. Jeden pracuje s jablíčky celými, kdy je zahalí do těsta, a druhý naopak jablka krájí a připravuje z nich vlastně takové milé lívanečky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jablka v županu – lívancová varianta

Ingredience na jablka v županu

Množství: 4 porce

Na těsto – podobné jako na palačinky

2 vejce M (100 g)
200 g hladké mouky
400 ml polotučného mléka
na špičku nože soli
na špičku nože kypřicího prášku (1 g)

K doplnění

2 jablka (200 g)

1 lžíce oleje na smažení


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Připravujeme těsto

Při přípravě těsta si nebudeme hrát na větší hrdiny a půjdeme stylem osvědčeného receptu a to na palačinky. My si do těsta přidáme ještě špetičku kypřicího prášku, který nám směs tak jako pěkně pozvedne.

V misce rozmícháme vajíčka společně s troškou soli a postupně přidáme přibližně 100 ml mléka. Metličkou vmícháváme mouku a také špetičku kypřicího prášku, aby nám vzniklo spíše hutné těsto – budou se nám v něm dobře rozbíjet hrudky. Vymícháme do hladka a nakonec zředíme zbylým mlékem (300 ml). Směs by měla být krásně hladká a příjemně tekoucí.

Necháme ji chvilku stát a mezitím si můžeme připravit jablka.

Jablka

Jablka oloupeme, rozkrojíme na půlky případně můžeme také vzít vykrajovač na jádřince a krájet jablíčka celá. Krájíme na tenké plátky.

Smažíme jednotlivé lívanečky

Nejlépe se jablka v županu připravují v lívanečníku, protože se nám krásně vytvarují a budou držet. Lehce jej vytřeme olejem a necháme dobře rozpálit na střední teplotu.

Nejprve dáme jablka, pak zalijeme směsí a necháme smažit. Pozvolné smažení do zezlátnutí je značka ideál. Proto je lepší smažit spíše na střední teplotu. Sama mám totiž zkušenosti s tím, že pánev rozpálím až příliš a lívance se pak upečou až moc rychle, jsou spálené a ještě k tomu všemu nedopečené. To nechceme.

Hotové lívance můžeme posypat skořicí, skořicovým cukrem nebo přidejte trošku jemně oslazeného tvarohu. Výborně se hodí s sebou na cesty, protože lecos vydrží. Dobrota to je.

Dobrou chuť
Pája

PS. Další sladké dobrůtky najdete v kategorii Sladká huba.