Také máte se zimním obdobím spojená hlavně jablíčka, skořici, příjemná teplá jídla? Jablka v županu v lívancové variantě jsou pro mě jedním z těch jídel, které se hodí jak zadek na hrnec.

Když jsem takhle šmejdila po internetu a hledala jablka v županu, narazila jsem v podstatě na dva druhy receptů. Jeden pracuje s jablíčky celými, kdy je zahalí do těsta, a druhý naopak jablka krájí a připravuje z nich vlastně takové milé lívanečky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jablka v županu – lívancová varianta

Ingredience na jablka v županu

Množství: 4 porce

Na těsto – podobné jako na palačinky

2 vejce M (100 g)
200 g hladké mouky
400 ml polotučného mléka
na špičku nože soli
na špičku nože kypřicího prášku (1 g)

K doplnění

2 jablka (200 g)

1 lžíce oleje na smažení


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Připravujeme těsto

Při přípravě těsta si nebudeme hrát na větší hrdiny a půjdeme stylem osvědčeného receptu a to na palačinky. My si do těsta přidáme ještě špetičku kypřicího prášku, který nám směs tak jako pěkně pozvedne.

V misce rozmícháme vajíčka společně s troškou soli a postupně přidáme přibližně 100 ml mléka. Metličkou vmícháváme mouku a také špetičku kypřicího prášku, aby nám vzniklo spíše hutné těsto – budou se nám v něm dobře rozbíjet hrudky. Vymícháme do hladka a nakonec zředíme zbylým mlékem. Směs by měla být krásně hladká a příjemně tekoucí.

Necháme ji chvilku stát a mezitím si můžeme připravit jablka.

Jablka

Jablka oloupeme, rozkrojíme na půlky případně můžeme také vzít vykrajovač na jádřince a krájet jablíčka celá. Krájíme na tenké plátky.

Smažíme jednotlivé lívanečky

Nejlépe se jablka v županu připravují v lívanečníku, protože se nám krásně vytvarují a budou držet. Lehce jej vytřeme olejem a necháme dobře rozpálit na střední teplotu.

Nejprve dáme jablka, pak zalijeme směsí a necháme smažit. Pozvolné smažení do zezlátnutí je značka ideál. Proto je lepší smažit spíše na střední teplotu. Sama mám totiž zkušenosti s tím, že pánev rozpálím až příliš a lívance se pak upečou až moc rychle, jsou spálené a ještě k tomu všemu nedopečené. To nechceme.

Hotové lívance můžeme posypat skořicí, skořicovým cukrem nebo přidejte trošku jemně oslazeného tvarohu. Výborně se hodí s sebou na cesty, protože lecos vydrží. Dobrota to je.

Dobrou chuť
Pája

PS. Další sladké dobrůtky najdete v kategorii Sladká huba.