Opravdová lahůdka pro gurmány – avokádová zmrzlina
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/avokadova-zmrzlina/
Je tomu už tak dávno pradávno, kdy jsem zavítala do jedné nejmenované cukrárny a do oka mě tam praštila avokádová zmrzlina.No dobře, není to tak pradávno, ale to, že mě tehdy její chuť úplně dostala a nemohla jsem ji dostat z hlavy, je pravda. Avokádová zmrzlina je, možná pro někoho překvapivě, naprosto báječná sladká dobrota… A krom toho tedy ještě vlastně ukrutně zdravá.
Ingredience na avokádovou zmrzlinu
Množství: 4 porce2 avokáda (400 g)
50 g cukru (či dle libosti)
1 špetka soli (1 g)
200 ml 33% smetany na šlehání
Šťáva z 1/2 limetky
Postup přípravy
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 130 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Přiznávám se, že nejsem majitelkou zmrzlinovače. Domácí zmrzliny u nás nejsou na denním pořádku a kuchyňka je značně poddimenzovaná, takže v tomto ohledu mám smůlu.
Ale i bez zmrzlinovače se dá připravit skvělá zmrzlina, která vás jako kuchaře v žádném případě nezahanbí.
Jak poznat zralé avokádo
Avokádo by mělo být hezky zralé, měkké. Z příliš nezralého avokáda by nám vznikla chuťově nepříliš lahodná záležitost. Zcela chápu, že poznat, kdy je avokádo zralé je vlastně taková malá vědecká disciplína, ale s troškou cviku se to dá.
Zralé avokádo by mělo být hezky hnědočerné, na omak maličko měkké, ale ne příliš. Nikde by nemělo být promáčklé ani svraštělé. Dobrým ukazatelem zralosti avokáda je stopka. Ta by měla jít lehce odtrhnout.
Našli jste dva pěkné zralé kousky? Tak jdeme na zmrzlinu.
Avokádová zmrzlina
Avokádo si podélně nařízneme, dvě vzniklé půlky otočíme proti sobě a tím získáme jednu půlku bez a druhou s peckou. Obsah vydlabeme do mixéru.
K avokádu přidáme cukr a špetku soli a také smetanu a necháme mixovat klidně 2 minuty. Ochutnáme, je to dobré? Přidáme ještě trošku šťávy z limetky a máme hotovo. Je to neskutečně rychlé.
Rozmixovanou připravenou zmrzlinu přelijeme do uzavíratelné misky a dáme mrazit.
Jak správně zamrazit zmrzlinu
Aby se ve zmrzlině netvořily ledové krystaly, které nejsou zrovna chuťově nejpříjemnější, je potřeba vzniklou zmrzlinu v průběhu zamrazení promíchávat.
Vždy jednou za půl hodiny ji vezměte a vidličkou ji dobře promíchejte, uhlaďte a vraťte zpět do mrazáku. Proces mražení trvá přibližně 4 hodiny.
Odměnou vám bude skvělá lahodná avokádová zmrzlina. Na začátku jsem psala, že je zdravá, což samozřejmě platí, ale částečně. Pořád zde máme část tučné smetany a avokádo samo o sobě je také dost tučné, i když obsahuje zdravé tuky. Tak ji prosím nesnězte celou na posezení, ať vás nebolí břicho. 🙂
Ať vám chutná
Pája
Líbí se vám recept na avokádovou zmrzlinu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: avokádo, cukr, limetka, smetana na šlehání, sůl