Roastbeef
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/roastbeef/
Roastbeef je typickým představitelem receptu, u kterého snad víc než kdy jindy platí, že v jednoduchosti je krása, příprava se nesmí uspěchat, kvalitní maso je základ a v neposlední řadě že existuje celá řada zaručeně pravých a správných receptů, jak ho připravit.
Tak nějak jsem přemítala a hledala, jak by bylo asi nejlepší ten roastbeef připravit, aby byl opravdu jako od maminky (protože ta ho dělá naprosto neskutečný) a zároveň i krapet ala čubastyle. K žádnému velkému experimentování ale nakonec nedošlo a rozhodla jsem se odvést čistou práci s masem.
Ingredience na roastbeef
Množství: 2 porce0,5 kg hovězího válečku
Sůl
Pepř
Lžíce sádla
Lžíce másla
1 dl vývaru
Postup přípravy
Doba vaření: 150 minut
Celkový čas: 160 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Překvapivě jsem nesáhla po hovězí roštěné, ale vybrala jsem si sympaticky vyhlížející kousek hovězího válečku. Ten jsem celý popepřila, prosolila a na rozpáleném sádle ze všech stran osmahla tak, aby se na mase udělala krustička a štáva se v něm pěkně držela. Váleček jsem přendala do zapékací misky a trochu podlila vývarem (cca 0,5dl).
Pak už stačilo masíčko dát do předem vyhřáté trouby. No ono slovo vyhřátá trouba zrovna v tomhle je trošku nadnesený výraz. Troubu jsem „rozžhavila“ na 80 °C a maso takto pomalu pekla další 2,5 hodiny. Občas jsem maso podlila a dolila tak zbytek vývaru. V poslední půl hodině jsem ještě na maso nechala rozpustit máslo. Hotové bylo ve chvíli, kdy při zmáčknutí hezky zapružilo a netekla z něj krev. Krom toho mi teda dost pomohl teploměr na maso, takže teplota uprostřed masa při vytažení z trouby byla 55°C.
Určitě jste četli další recepty, kde se dá roastbeef připravit za daleko kratší dobu na vyšší teplotu, ale ze zkušenosti mi přijde chuťově daleko lepší ho připravovat takto zdlouhavě a zároveň s tím klesá i pravděpodobnost, že maso bude jako podrážka.
Výsledek byl naprosto super parádní. Masíčko bylo jemně narůžovělé, krásně se rozplývalo na jazyku a sosík z výpeku ani nebylo potřeba nějak upravovat.
Paní Čuba přeje stejně krásné vypečené zážitky i vám!