Trhanec dokáže být naprosto strhujícím gastronomických zážitkem. Lehce zkaramelizovaný, nadýchaný a křehký vám dokáže zlepšit start každého dne. Nebo si jej dopřejte třeba jako příjemný dezert po obědě.

Dřív mi přišla vlastně jako taková zhýralost potrhat tak lahodnou a křehkou palačinku. Jenže víte co? Trhanec díky tomu (tedy především díky cukru) získá na své kráse a je prostě báječný.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Trhanec – dezert jak z obláčku

Ingredience na trhanec

Množství: 4 porce

Na těsto na trhanec

5 vajec M (250 g)
250 ml polotučného mléka
130 g hladké mouky
1 pytlík vanilkového cukru (8 g)
1 g sůl
30 g rozinek (cca 2 lžíce)
1 lžíce másla na smažení (20 g)
1 lžíce slunečnicového oleje (20 g)

Na doladění
20 g cukr moučkový (1 x lžíce = 20 g)
250 g ovoce


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Těsto na trhanec

Začneme tím, že si oddělíme bílky a žloutky. Žloutky promícháme s mlékem, vanilkovým cukrem a postupně přidáváme hladkou mouku. Vznikne hutnější těsto.

Z bílků vyšleháme sníh se špetkou soli a opatrně ho vmícháme do připraveného těsta. Nakonec přidáme část rozinek.

Smažíme trhanec

Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a oleje (kombinací zabráníme přepalování másla) a vlijeme asi 0,5 cm vysokou vrstvu těsta — z celého množství připravíme přibližně čtyři palačinky. Smažíme na mírném plameni dozlatova. Jakmile je spodní strana hotová, palačinku otočíme a rovnou ji pocukrujeme. Poté ji na pánvi natrháme na menší kousky a necháme cukr zkaramelizovat. Trhanec pěkně promícháme, aby se cukr obalil ze všech stran.

Servírování

Hotový trhanec podáváme s čerstvým ovocem, nebo si připravíme rychlý ovocný rozvar — stačí ovoce krátce prohřát na pánvi s troškou másla. Pokud není ovoce dostatečně sladké, můžeme ho lehce přisladit.

TIP: Pokud máte čas, naložte rozinky alespoň hodinu předem do rumu. Trhanec tak získá ještě výraznější a lahodnější chuť.

Přeji vám příjemné trhancové mlsání!
Pája

PS. Pokud vás honí mlsná a hledáte další inspiraci na sladké dobroty, podívejte se do kategorie Sladká huba.