Trhanec dokáže být naprosto strhujícím gastronomických zážitkem. Lehce zkaramelizovaný, nadýchaný a křehký vám dokáže zlepšit start každého dne. Nebo si jej dopřejte třeba jako příjemný dezert po obědě.

Dřív mi přišla vlastně jako taková zhýralost potrhat tak lahodnou a křehkou palačinku. Jenže víte co? Trhanec díky tomu (tedy především díky cukru) získá na své kráse a je prostě báječný.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Trhanec – dezert jak z obláčku

Ingredience na trhanec

Množství: 4 porce

Na těsto na trhanec

5 vajec M (250 g)
250 ml polotučného mléka
130 g hladké mouky
1 pytlík vanilkového cukru (8 g)
1 g sůl
30 g rozinek (cca 2 lžíce)
1 lžíce másla na smažení (20 g)
1 lžíce slunečnicového oleje (20 g)

Na doladění
20 g cukr moučkový (1 x lžíce = 20 g)
250 g ovoce


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Těsto na trhanec

Začneme tím, že si oddělíme bílky a žloutky. Žloutky promícháme s mlékem, vanilkovým cukrem a postupně přidáváme hladkou mouku. Vznikne hutnější těsto.

Z bílků vyšleháme sníh se špetkou soli a opatrně ho vmícháme do připraveného těsta. Nakonec přidáme část rozinek.

Smažíme trhanec

Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a oleje (kombinací zabráníme přepalování másla) a vlijeme asi 0,5 cm vysokou vrstvu těsta — z celého množství připravíme přibližně čtyři palačinky. Smažíme na mírném plameni dozlatova. Jakmile je spodní strana hotová, palačinku otočíme a rovnou ji pocukrujeme. Poté ji na pánvi natrháme na menší kousky a necháme cukr zkaramelizovat. Trhanec pěkně promícháme, aby se cukr obalil ze všech stran.

Servírování

Hotový trhanec podáváme s čerstvým ovocem, nebo si připravíme rychlý ovocný rozvar — stačí ovoce krátce prohřát na pánvi s troškou másla. Pokud není ovoce dostatečně sladké, můžeme ho lehce přisladit.

TIP: Pokud máte čas, naložte rozinky alespoň hodinu předem do rumu. Trhanec tak získá ještě výraznější a lahodnější chuť.

Přeji vám příjemné trhancové mlsání!
Pája

PS. Pokud vás honí mlsná a hledáte další inspiraci na sladké dobroty, podívejte se do kategorie Sladká huba.