Rebarborový koláč
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/rebarborovy-kolac/
Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku.
Jde to variantu na francouský třešňový koláč clafoutis. Co to je? Velmi rychlý a jednoduchý koláč, který svou konzistencí balancuje na bublaniny a pudinku. Takže i stejně rychle zmizí.
Ještě než začneme s receptem samotným, je dobré si říct, že rebarbora sama o sobě má spoustu pozitivních účinků na naše tělesné schránky, ale zároveň pro ní může být i při špatné úpravě nebezpečná. Více se dočtete na wikipedii a jen ve zkratce zmíním, že problematická je především kyselina šťavelová, která může udělat neplechu. Ale dost strašení.
Ingredience na rebarborový koláč
Množství: 6 porcíNa těsto:
1 vanilkový cukr
150 ml plnotučného mléka
150 ml co nejtučnější smetany na šlehání
5 vajec
120 g curku
75 g hladké mouky
Rebarborový základ:
20 g másla + trochu na vymazání pekáčku
400 g nasekané rebarbory
2 lžíce cukru
Hrudka másla na vymazání formy
K servírování:
Moučkový cukr
Kysaná smetana či creme fraiche
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Rebarbora
Nadpis sice láká na rebarboru, ale ještě se chvilku zastavíme u trouby. Nastavte ji na 180°C, ať je co nejdříve připravena k akci. Jdeme na rebarboru.
Stonky si oloupejte, aby na nich nebyla tvrdá dužina. Jednoduše to jde škrabkou. Rebarboru si nakrájejte na 2-3 cm kousky.
Roztopte na pánvi máslo a přidejte k němu nakrájenou rebarboru. Pěkně ji pošimrejte 1-2 lžícemi cukru. Já jsem dávala třtinový a bylo to velký labůžo. Míchejte míchejte 2-3 minuty. Co se s rebarborou stane? Změkne, obalí se dokonalou karamelovou omáčkou a už to samo o sobě by stačilo…ale jedeme dál! Nechte ji někde pěkně chladnout stranou.
Těsto netěsto
Tohle těsto budete milovat. Nedá se na něm totiž vlastně nic zkazit. Smíchejte jen všechni ingredience společně – tedy přesněji mléko, smetanu, vanilkový cukr, cukr, celá vejce a hladkou mouku. Vzniklé těsto má podobnou konzistenci jako těsto na palačinky.
Mažeme a pečeme
Vymažte si pekáček máslem a zlehka ho vysypte cukrem. Tento postup vysypávání vřele doporučuji. Po krajích koláče se totiž vytvoří ještě karamelová krustička no a to je bomba. Pekáček by měl být cca o velikosti 38×28 cm. Já jsem použila menší formičky, protože jsem chtěla pro každého svou mističku – to je taky varianta.
Dejte do něj nejprve opečenou rebarboru a přelijte ji směsí. Pečte do zezlátnutí, což by mělo být cca za půl hodiny až tři čtvrtě. Počítejte s tím, že směs krapet nabobtná a po vytažení z trouby si postupně sedne.
Nejlepší je koláč s rebarborou hned po upečení lehce posypat moučkovým cukrem a zajídat ho lžící kysané smetany. U nás to dopadlo tak, že jsme se od něj nemohli odtrhnout a dlouho se u nás nevychladil.
PS: Nenadchla vás takhle sladká dobrota? To je mi podezřelé. Pro další inspiraci a sladké se podívejte sem.
Líbí se vám recept na rebarborový koláč? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: creme fraiche, cukr, Hladká mouka, kysaná smetana, máslo, mléko, moučkový cukr, rebarbora, vajíčka, vanilkový cukr
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dnes jsem pekla – klasickou mouku jsem nahradila kokosovou a je to úžasný!!! Na mě je to trochu víc sladké, ale moučník má být slaďoučký, ne
Zaujal mě tento recept neb dělám velmi podobný,ale nevysypávala jsem pekáček cukrem.Děkuji určitě vyzkouším. Zdraví Liba
Včera jsem koláček pekla a zmizel okamžitě!! Prostě báječný!!
Moc ráda slyším 🙂
tuhle dobrotu si nenechám ujít, také upeču v mističkách, díky Zdena
mám jen dotaz…do tohoto rebarborového koláče se nedává ani trochu kypřícího prášku? Děkuji za případnou odpověd..Alena
Otázka je naprosto na místě 🙂 Opravdu tam není žádný kypřič. I tak je to báječný.