Věděli jste, že květen je ve znamení takzvané májové brynzy – nejjemnější, delikátní? Byl by hřích si z takové lahůdky něco nepřipravit. Proto se vrhneme po italské rizotové klasice a uvidíte, že to bude naprosto báječný zážitek. Brynzové rizoto je skvost.

Nemusíte se ale bát. Brynzové rizoto si stejně dobře připravíte i z běžné brynzy, která je k dostání po celý rok. Jen je dobré vědět, že tato májovka je prostě velmi jemná a opravdu top.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Brynzové rizoto – italská klasika v novém kabátku

Ingredience na brynzové rizoto

Množství: 4 porce

350 g kulatozrnné rýže (např. Arborio)
100 g libové slaniny
100 g brynzy
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
100 ml bílého vína
cca 1 l drůbežího vývaru
1 hrst čerstvých bylinek – medvědího česneku, bazalky, petržele, pažitky
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka pepře (1 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Pokud zrovna nemáte cestu na Slovensko, kde mají brynzu naprosto nejlepší, určitě doporučuji koupit alespoň nějakou z farmářského obchodu… a když ani to nebude možné, tak holt klasickou, kterou najdete v každém větším obchodě.

Připravujeme základ

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak i slaninu.

V širším hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a na středním plameni necháme zesklovatět cibuli (cca 3–4 minuty). Poté přidáme slaninu a opékáme ji alespoň 2–3 minuty. Přidáme nadrcený česnek a restujeme ještě asi minutu.

Do základu vsypeme rýži (nejlépe arborio) a 1–2 minuty ji opékáme, dokud nezačne být sklovitá. Zalijeme vínem (nebo trochou vývaru) a necháme odpařit. Prosím pěkně – rýži na rizoto určitě neproplachujte! Chceme škrob, který obsahuje. Škrob = krémovitost.

Vaříme rizoto

Rizoto připravujeme tak, že postupně přidáváme teplý vývar a vždy počkáme, až se tekutina vstřebá, než přidáme další dávku. Pravidelně mícháme, aby bylo rizoto krásně krémové. Rýže by měla být uvařená přibližně za 20 minut a konzistence celého rizota by měla být krémová… klidně i o trošku víc, protože tekutina se ještě částečně vsákne.

Dokončujeme a přidáváme brynzu

Když je rýže na skus měkká, stáhneme z ohně a vmícháme brynzu. Lehce opepříme a případně dosolíme – pozor ale, brynza bývá sama o sobě dost slaná. Je tedy lepší solit až nakonec.

Přidáme ještě čerstvé bylinky – pokud máte někde schovaný medvědí česnek, vřele doporučuji.

Pochutnejte si!
Pája

PS. Další dobroty z brynzy najdete zde.