Věděli jste, že květen je ve znamení takzvané májové brynzy – nejjemnější, delikátní? Byl by hřích si z takové lahůdky něco nepřipravit. Proto se vrhneme po italské rizotové klasice a uvidíte, že to bude naprosto báječný zážitek. Brynzové rizoto je skvost.

Nemusíte se ale bát. Brynzové rizoto si stejně dobře připravíte i z běžné brynzy, která je k dostání po celý rok. Jen je dobré vědět, že tato májovka je prostě velmi jemná a opravdu top.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Brynzové rizoto – italská klasika v novém kabátku

Ingredience na brynzové rizoto

Množství: 4 porce

350 g kulatozrnné rýže (např. Arborio)
100 g libové slaniny
100 g brynzy
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
100 ml bílého vína
cca 1 l drůbežího vývaru
1 hrst čerstvých bylinek – medvědího česneku, bazalky, petržele, pažitky
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 malá špetka pepře (1 g)


CO VAŘIT O PRÁZDNINÁCH?

Problém vyřešen, prolistujte si zdarma přes 60 stránek z naší loňské vyprodané novinky, kuchařky Velká prázdninová bichle. Výhodné předobjednávky dotisku spouštíme už pondělí 12. 5. ve 13:00! #190perfektních_receptů


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Pokud zrovna nemáte cestu na Slovensko, kde mají brynzu naprosto nejlepší, určitě doporučuji koupit alespoň nějakou z farmářského obchodu… a když ani to nebude možné, tak holt klasickou, kterou najdete v každém větším obchodě.

Připravujeme základ

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak i slaninu.

V širším hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a na středním plameni necháme zesklovatět cibuli (cca 3–4 minuty). Poté přidáme slaninu a opékáme ji alespoň 2–3 minuty. Přidáme nadrcený česnek a restujeme ještě asi minutu.

Do základu vsypeme rýži (nejlépe arborio) a 1–2 minuty ji opékáme, dokud nezačne být sklovitá. Zalijeme vínem (nebo trochou vývaru) a necháme odpařit. Prosím pěkně – rýži na rizoto určitě neproplachujte! Chceme škrob, který obsahuje. Škrob = krémovitost.

Vaříme rizoto

Rizoto připravujeme tak, že postupně přidáváme teplý vývar a vždy počkáme, až se tekutina vstřebá, než přidáme další dávku. Pravidelně mícháme, aby bylo rizoto krásně krémové. Rýže by měla být uvařená přibližně za 20 minut a konzistence celého rizota by měla být krémová… klidně i o trošku víc, protože tekutina se ještě částečně vsákne.

Dokončujeme a přidáváme brynzu

Když je rýže na skus měkká, stáhneme z ohně a vmícháme brynzu. Lehce opepříme a případně dosolíme – pozor ale, brynza bývá sama o sobě dost slaná. Je tedy lepší solit až nakonec.

Přidáme ještě čerstvé bylinky – pokud máte někde schovaný medvědí česnek, vřele doporučuji.

Pochutnejte si!
Pája

PS. Další dobroty z brynzy najdete zde.