Kuchti.me recenze – Litinová pánev Skeppshult
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/recenze/rezence-litinove-panve-skeppshult/
Před časem jsem dostala na otestování tuhle super litinovou pánvičku a už byl nejvyšší čas o ní také něco napsat. Nevím, jaké jsou vaše zkušenosti s litinovým nádobím, ale pro mě to bylo poprvé a bylo potřeba si trošku zvyknout na nějaké ty specialitky, jak s litinou zacházet a o pánev se pěkně starat.
Něco málo o litinovém nádobí
Není žádnou novinkou, že litina je velmi kvalitní materiál, který neobsahuje dnes tak oblíbené chemikálie a jiné legrace, na kterých sice vaříte, ale organismus má práci na pár let dopředu.
Je tu ještě další věc, litina není jedna jako druhá… ostatně jako to bývá s velkou většinou věcí do domácnosti. Samozřejmě se dá koupit litinová pánev nebo nádobí za pár korun, ale kdo vám zaručí, že jí neslévali děti někde v Číně za pár šupů a z materiálů, o kterých radši ani nechcete vědět?
Proto jsem byla ráda za kvalitku v podobě švédské značky SKEPPSHULT. Firma používá kvalitní severskou železnou rudu, kterou již před staletími těžili permoníci, tudíž čekejte jen tu nejlepší kvalitu a velkou pravděpodobnost, že vás vaše pánev přežije.
Počítejte s tím, že sice zainvestujete více peněz, ale litinová pánev s vámi bude vlastně navždy. Krom toho také s věkem zraje jako víno – což se u běžného nádobí dá jen těžko říct. Kvalita a vlastnosti litinového nádobí se s časem totiž zlepšují (tedy přesněji s používáním – čím víc se litina zahřívá, tím má lepší vlastnosti).
Proč jít do litinové pánve?
Nesporná je kvalita litinových výrobků a jejich dlouhověkost. Maminka nám vždycky říkala, že “nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci” a tím se snažím také řídit. Protože proč si kupovat něco za pár korun, co budete muset jednou za pár měsíců vyměňovat a investice se nakonec vyšplhají do galaktických rozměrů? Lepší mít kvalitu a s ní žít v jedné domácnosti navždy. Krom toho třeba ta má pánev je geniální v tom, že se dá použít i do trouby a mohu v ní zapékat. To je naprosto dokonalé! A obsluha pánve je také jednoduchá. Dá se smažit jen s minimem oleje a nic se nepřipaluje.
Úskalí litinového nádobí
Připravte se na to, že se budete muset starat. Každá kvalitní věc chce totiž svou péči, kterou si zaslouží. Pánev je potřeba udržovat v krásné čistotě a suchu a neomývat ji chemickými přípravky. Prostě ji jen opláchnete a očistíte kartáčem, který dostanete společně s pánví. Pro někoho to může být zdlouhavé.
Taky se vám může stat, že když ji necháte někde v rohu a nebudete ji používat, začne rezivět.
První pokusy s pánví byly dost stydlivé na obou stranách. Já jí dost nerozpalovala, ona zase připékala vše a všude. To se ale s časem vyladilo a teď už se k ní nepřipeče nic.
Směle do toho!
Udělejte si radost a kupte si litinové nádobí, třeba právě to švédské Skeppshult. Bude vás těšit a s každým dalším použitím jej budete mít rádi víc a víc.
Aktuální ceny a další info o pánvích Skeppshult najdete tu, případně tamtéž naleznete i kupu dalšího krásného litinového nádobí.
Vaše paní Čuba
Něžné shrnutí výhod a nevýhod
VÝHODY:
- dokonalé zpracování
- 25 let záruka na litinu od výrobce
- snadno se myje bez použití chemie
- je potřeba minimum oleje a nepřipaluje se
- skvěle vede teplo
- Švédská tradice a kvalita
- garance nezávadného materiálu
- pánev Vás přežije (nebo je to nevýhoda?)
_____
NEVÝHODY:
- déle se zahřívá a je těžší (to jsou vlastnosti litiny)
- při delším nepoužívání může začít rezavět, pokud není správně uskladněna
- o něco vyšší cena, ale stojí to za to
_____
Aktuální cenu a další informace o té mnou testované pánvi najdete tu, případně pokud chcete vědět víc o litinovém nádobí, podívejte se sem. A další mé recenze najdete ve kategorii – světe div se – recenze 😉
Vybral jsem si Skeppshult pánev hlubokou 25 cm průměr s dřevěnou rukojetí ( příjemnější do ruky, elegantnější, ale do trouby nee) k vánocům, konečně jsem ji uvedl do života a první dojmy z vaření jsou prostě SUPER!
Předčila má i tak vysoká očekávání. Měli jsme drahé nepřilnavé pánve, které 10 let věrně sloužily, hlubokou jsem nyní vyměnil za tuto litinovou. Vůbec nic se nechytá už od prvního použití a co hlavně, jídlo prostě chutná líp, i guláš který jsem dělal hned potom.
Nechápu jak jsem doteď bez Skeppshult mohl existovat:-) Skvělá investice.
Petře tak to jsem moc ráda, že jste s ní taky tak spokojený. Je s tím super práce. Litině zdar!
Mám několik kusů litinového nádobí SKEPPSHULT z obchodu svedske-nadobi.cz a mohu jen potvrdit že to je na vaření to nejlepší a že to je opravdu nádobí na celý život.
To ráda slyším. Co ještě máte za kusy?
Hnízdada mi velice chutnají, manželka je dělá kažý rok na vánoce pod názvem úlky.
Co se týče litinového nádobí Skkeppshult tak se vyrábí ve Švédsku
Lumír Bukovjan
Úlky nebo hnízdečka, ale dobrota je to pořád stejná My už jsme naší první letošní várku snědli.