Věděli jste, jak výtečná dokáže být brynzová polévka?Jemná krémová chuť brynzy dokáže na talíři vytvořit opravdovou dobrotu.

Brynzová polévka je naprosto nejlepší, pokud se vám povede sehnat čerstvou jarní brynzu, která je chuťově tak jemná, že to snad ani není možné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krémová brynzová polévka

Ingredience na brynzovou polévku

Množství: 8 porcí

300 g ovčí brynzy
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
400 g brambor
1 lžíce červené papriky (10 g)
1 hrst čerstvých bylinek (10 g)
1 špetka kmínu (5 g)
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce másla (25 g)
1,5 l vody
200 ml smetany na vaření 12%


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20minut
Celkový čas: 35 minut

Příprava polévky je více než jednoduchá a zabere doslova pár minut.

Začneme tím, že si oškrábeme brambory, nakrájíme je na drobné kostičky a necháme je vařit v lehce osolené vodě s kmínem.

Zakládáme polévku

Do kastrolu mezitím dáme rozehřát máslo. Na něm osmažíme na drobné kostičky nakrájenou cibulku společně s nadrceným česnekem.

Jakmile bude cibule změklá, zesklovatělá, přidáme mletou papriku a už dále nesmažíme, aby se nám paprika nespálila.

Mezitím se nám dovařily brambory. Vodu z nich neslijeme, ale nalijeme je dopřipravené cibulovo-paprikové směsi a necháme mírně vařit, abychom ve vývaru mohli rozpustit brynzu. Tu do polévky postupně přidáváme, promícháváme, aby byla polévka krásně jemná. Solte polévku až po přidání brynzy, která je sama o sobě většinou dost slaná a možná i zjistíte, že polévku vlastně už není potřeba dosolovat.

Do vývaru přidáme i také předvařené brambory a vše rozmixujeme. Já si nechávám polovinu vařených brambor stranou, protože je nechci mít všechny rozmixované.

Nakonec přidáme ještě smetanu a kousky brambor, pokud je v polévce také chcete mít.

Do polévky se skvěle hodí čerstvé bylinky – například čerstvý tymián, pažitka, petržel atd.

Brynzová polévka je báječně jemná a vystačíte si s ní vlastně i jen takto. Výborný je k ní ale i starší chléb nakrájený na kostičky, opečený na pánvi. Bude v polévce krásně křupat.

Ať vám polévka výborně chutná
Vaše Pája

PS. Jste-li stejně jako my milovníci polévek, potřebujete ke svému životu naši Velkou polévkovou bichli.