Špikovaná jehněčí pečeně patří do oblasti totálního gurmánského potěšení. Jehněčí maso je jemné a lahodné, a když ho ještě šikovně prošpikujete, tak to celé vystřelíte do intergalaktických rozměrů a budete ještě dlouho vzpomínat na to, jaká to byla dobrota.

Ještě než se vrhneme na špikování masa, tak si připravíme směs na špikování. Tentokrát to nebude jen o tom, že prošpikujeme kýtu kousky špeku, ale trošku si to znesnadníme – ku prospěchu věci samozřejmě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Špikovaná jehněčí pečeně

Ingredience

Množství: 4-6 porcí

1 kg jehněčí kýty
3 stroužky česneku
100 g špeku
100 g anglické slaniny
Špetka černého pepře
1 snítka rozmarýnu
2 jarní cibulky
1 lžička oleje
1 lžička soli
1 hrudka másla
1-2 dl vody na podlévání

 


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 150 minut
Celkový čas: 165 minut

Vezměte slaninu, špek, pepř, rozmarýn, česnek, jarní cibulku, olej a sůl a všechno to rozmixujte na takovou hutnější kaši. Nebojte, vypadá to děsivě, ale výsledek za to opravdu stojí. Packu na to.

Vezměte si jehněčí kýtu a pěkně jí opláchněte a prosolte ze všech stran. Nožem maso provrtejte a do vzniklých dírek začněte pěchovat rozmixovanou směs. Přiznávám, je to trochu piplačka a člověk musí hlídat, aby mu to druhou stranou neuteklo. Ale když to takhle pěkně poctivě prošpikujete, rozmixovaná směs se naprosto geniálně uvolní do masa a ochutí ho.

Rozpusťte si na pánvi máslo a takto prošpikované maso zprudka ze všech stran osmahněte.

Maso pečte na 180°C přibližně dvě hodiny zakryté a podlité skleničkou vody. Pak dopékejte ještě 30 minut bez pokličky. Můžete ještě přidat hrudku másla.

Já vám přeju, aby to pro vás byl stejný gastrozážitek, jako byl pro nás a že se jehněčí stane vaším top kulinářským kouskem.

Paní Čuba