Quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/quiche-s-medvedim-cesnekem/
Máte rádi quiche? Pro mě je to dokonalý způsob přípravy slaného koláče s nepřeberným množstvím variant. A co takhle jarní specialitka v podobě quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí?
Lehká chuť česneku, karamelizovaná cibulka a tuňák – doslova vražedně dobrá kombinace.
Ingredience na quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí
Množství: 4 velké porceNa korpus (forma ø 28 cm)
170 g hladké mouky (popř. celozrnné špaldové) mouky
100 g másla
1 žloutek M
30 ml vody
špetka soli (3 g)
Na náplň
1 plechovka tuňáka (170 g)
2 cibule (140 g)
150 g čerstvého medvědího česneku
3 vejce M
200 ml smetany na šlehání (min 31%)
1 lžíce oleje (20 ml)
špetka soli (2 g)
špetka pepře (1 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jestli jste quiche nikdy nepřipravovali a máte lehce obavu z toho, jestli to není příliš složité a zdlouhavé, mohu vás uklidnit. Já jsem se mi dřív vyhýbala jako čert kříže, protože jsem nějak nabyla dojmu, že je to fakt ukrutně složité že minimálně korpus prostě nedám. Ale není to tak. Zvládnu to i já, takže to zvládne každý. 🙂
Příprava korpusu
Největší zákeřností při přípravě těsta může být situace, když si nedáte povolit máslo v čas. To pak budete muset čekat. Jinak je to ale rychlovka.
V misce si prohněteme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně přidáváme po lžících vodu a vypracováváme kompaktní těsto. Čím déle budeme hníst, tím bude těsto vláčnější a lepší (10 minut není problém).
Značka ideál je, pokud těsto necháme aspoň hodinu odležet v lednici. Pak s ním můžeme pracovat dál (ale musí zase povolit, abychom ho mohli tlapkat či válet). Pokud nemáte času nazbyt, s těstem můžeme pracovat i přímo po vyhnětení.
Medvědí a jiné plnění
Na troše oleje osmažíme na plátky nakrájenou cibuli. Když chytne lehce nazlátlou barvu, je to ideál. To může trvat klidně 5–10 minut. Zlatavou barvu vítáme, protože to znamená, že nám cibulka karamelizuje a bude mít výtečnou chuť.
Medvědí česnek si nakrájíme na drobné kousky a tuňáka necháme odkapat, aby v něm nebyla přebytečná voda. Zde prosím o investování do lepšího tuňáka (žádné pekelné drti). Chuť bude naprosto jinde a vaše potrubí se vám odvděčí.
Vyndáme si těsto z lednice a necháme ho povolit (pokud tedy máme trpělivost a nepracujeme s ním rovnou po uhnětení).
Troubu si nastavíme na 190°C.
V míse si rozmícháme vajíčka se smetanou a špetkou soli a pepře.
Plníme korpus
Do připravené formy buď vytlapkáme nebo vyválíme těsto (nezapomeňte na okraje cca 2–3 cm vysoké). Těsto na pár místech propícháme vidličkou a jdeme plnit. Možná si říkáte, že je potřeba korpus nejprve upéct. Někdo to tak dělá, ale z mého pohledu to není nutné. Na korpus můžeme skládat plňku i bez pečení a výsledek bude také výborný.
Na těsto rozprostřeme tuňáka, opečenou cibulku a čerstvý medvědí česnek.
Vše zalijeme směsí smetany a vajec a necháme péct přibližně 40 minut v troubě.
Zlatá krustička, vůně tuňáka a medvědího česneku jsou zázrak.
Přeji vám dobrou chuť s touto krásnou jarní lahůdkou
Pája
PS. Milujete quiche? Zkuste třeba naprostou klasiku v podobě quiche lorraine. Je výtečný.
Líbí se vám recept na quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: celozrnná špaldová mouka, cibule, Hladká mouka, máslo, medvědí česnek, olej, pepř, smetana na šlehání, sůl, tuňák, vejce, voda
Quiche lorraine znám a je velmi, velmi jedlý. Už se těším na quiche s medvědím česnekem a tuňákem. Zrovna včera jsme přinesli domů mladý, lesklý medvědí česnek, asi 2 plné papírové tašky a vyráběli jsme z něj pesto, naprostá lahoda. přeji pěkný večer
Janičko, pesto na chléb s máslem! To je něco!
A quiche, to je prostě takový milý pečený zázrak.