Nadívaný vepřův bůček
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/nadivany-vepruv-bucek/
Nadívaný vepřový bůček je opět taková naše česká klasika, doslova do písmene prasečina (ať už si to přeberete jako od slova prase…nebo prostě že je to opravdu tučné a nezdravé až hanba, ale zároveň dobré…hmmm…)
Pojďme si tedy spolu pěkně omastit tlamičky a zahřešit.
Ingredience na vepřový bůček s nádivkou
Množství: 4 porce800g vepřového bůčku
NA NÁDIVKU
Mletý pepř
Sůl
Menší cibule
Voda na podlití 3dl
3 rohlíky
100ml smetany
2 vejce
Hrst petržele
Muškátový oříšek
Kmín
30ml másla
Postup přípravy
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 70 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nejprve si připravíme plňku. Je to úplně základní jednoduchá náplň, kterou se nedá nic moc pokazit. Nakrájejte si starší rohlíky na drobné kostičky a pomočte je smetanou.
Na pánvi si teď ještě připravíme cibulku na kostičky a osmažíme ji do sklovata. Lenochod by řekl, že to je zbytečnost, ale zrovna v tomto případě si myslím, že je lepší nechat cibulku změknout, protože by pak v nádivce byla jak pěst na oko.
Osmaženou cibulku přidáme k rohlíkům, přidáme hrst petržele, lžičku drceného kmínu, špetku muškátového oříšku (dodá tomu lechtivě ostrou špičku) a osolíme podle potřeby (tak 1 lžička s kopečkem, ale lepší ozkoušet).Nakonec přidáme vajíčka a vše promícháme. Vrhneme se na maso.
Můžeme si mezitím nechat rozpálit troubu na 200⁰C.
Na scénu přichází bůček
Vepřový bůček je dobré mít tak nějak rozumně prorostlý tukem, aby na vrchu bylo co nařezávat a vytvořili se úžasné škvarečky (a o to tady jde, ne?). Tuk si tedy z vrchu nařízneme na kostičky a uprostřed masa vytvoříme kapsu na nádivku. Maso nezapomeňte ze všech stran prosolit a kapsu nacpěte nádivkou a pokud máte morálku, tak kraje sešpikuje jehlou, aby nádivka nevypadávala. Popřípadě to můžete pojmout stejně jako já rebelsky a nádivku nechat navolno. Ona si tak jako trochu vybublá ven, ale vevnitř také spousta zůstane. Popřípadě bůček dejte do úzkého pekáčku, aby nádivka neměla kam utéct.
Pravděpodobně vám zbude přebytečná nádivka – to je moje oblíbená část, protože nádivku tu já tuze ráda. Můžete ji buď nechat jen tak, jak je, nebo k ní přidejte třeba trošku nějakého salámku, uzeniny, víc koření, sýr a upečte ji zvlášť, nebo jestli je místo v pekáčku, tak společně s masem.
Do pekáčku přidejte taky 1,5 dl vody a postupně v průběhu pečení dolévejte klidně ještě jednou tolik. Nezapomeňte nasadit bůčkovy na hlavu máslovou korunku, ať pěkně křupe (hrudka másla stačí).
Pečte do zezlátnutí, což trvá tak těch 45 minut.
Nejlépe nádivka chutná s bramborami.
Tak tedy dobrou chuť vepřomilové!
Líbí se vám recept na vepřový bůček s nádivkou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cibule, kmín, muškátový oříšek, pepř, petržel, rohlík, smetana, sůl, vejce, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.