Telecí roláda s nádivkou ze sušených rajčat, bylinek a slaniny je naprosto báječnou variantou na mladé masíčko, které se tradičně na Velikonoce připravuje.
V tomto receptu používám telecí maso, ale vynikající je také jehněčí. Pojďme tedy na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Telecí roláda s nádivkou ze sušených rajčat, bylinek a slaniny

Ingredience na telecí roládu s nádivkou

Množství: 4

500 g telecí kýty
2 staré rohlíky (100 g)
50 g libové slaniny
50 g sušených nakládaných rajčat
1/2 cibule (25 g)
2 vejce (100 g)
1 hrst čerstvých bylinek (10 g)
100 ml mléka
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
1 lžíce másla (20 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 35 minut
Celkový čas: 55 minut

Připravujeme nádivku

S nádivkou je to velice snadné. Tato telecí roláda s nádivkou ze sušených rajčat, bylinek a slaniny je připravená úplně jednoduchým způsobem. Základem je starší pečivo – rohlík, houska či toastový chléb, který nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s mlékem a vejcem.

Mezitím si můžeme na trošce másla orestovat nadrobno nakrájenou cibulku. Stačí, aby zesklovatěla. Cibulku pak přidáme k pečivovému základu.

Nakrájíme si slaninu a sušená rajčata a také přidáme. Důležité jsou zde bylinky – pokud můžete, použijte klidně i kopřivy, medvědí česnek, nebo třeba pažitky, petržel nebo bazalku. Prostě podle libosti. Vše dobře promícháme s pečivem a jdeme na přípravu masa.

Nádivku většinou není potřeba ani solit, protože pečivo samo o sobě slané je, krom toho slaná je i slanina.

Připravujeme roládu

Teleci (nebo jehněčí) maso očistíme od blanek a jdeme na rozříznutí. Zde hodně záleží na typu masa, jak budeme řezat. Maso si připravíme tak, abychom u sebe měli nejšiřší část a podélně začneme řezat na dva pláty, ale nedořízneme úplně. Plát masa otevřeme a řez dořízneme tak, aby vznikl plát masa. Pak maso otočíme a opět rozřízneme tak, aby vznikl plát. Nebudeme si nic nalhávat, je to trošku piplačka.

Maso pak rozklepeme na co nejtenčí plát a dobře ho posolíme a opepříme.

Už je nejvyšší čas si zapnout troubu a nechat ji roztopit na 180 °C.

Plníme a rolujeme roládu

Jdeme na plnění. Náplň rozprostřeme rovnoměrně po roládě – dáváme spíše méně než více, aby se roláda dobře rolovala a náplň z ní nepadala. Pak už pěkně opatrně rolujeme (trpělivost, prosím). Jakmile roládu zarolujeme (poslední záhyb ať leží na prkénku, aby se roláda nerozjížděla), připravíme si buď kuchyňský provázek a roládu s ním zavážeme, nebo si připravíme kuchyňské jehly a roládu pěkně uzavřeme.

V pekáčku nebo v pánvi, kterou můžeme dát do trouby, rozehřejeme máslo, na kterém zprudka orestujeme roládu ze všech stran, podlijeme troškou vody (50 ml) a necháme péct v troubě přibližně 30 minut.

Roláda by měla mít krásnou zlatou krustičku.

Vynikající přílohou je například bramborová kaše se zeleninou.

 Ať vám chutná.
Pája