Na výlety nebo na mlsandu je domácí sušené maso naprostým ideálem. Vydrží extra dlouho a dobije vás bílkovinami. A hlavně je výtečné!
Sušené maso si můžete velmi jednoduše připravit doma v sušičce na ovoce nebo v troubě. Stačí se jen držet pár jednoduchých pravidel a dobrůtka bude na světě.

Takto připravené masíčko může být naprosto skvělým jedlým dárkem. Pro další inspiraci na jedlé dárky mrkněte do článku 23+1 jedlé dárky, který jsem pro vás sepsala.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí sušené maso jerky

Ingredience na domácí sušené maso

Množství: cca 200 g sušeného masa

1 kg hovězího masa (falešná svíčková, zadní)

Na marinádu

2 stroužky česneku
5 lžic sójové omáčky
3 lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce červené uzené papriky
1 špetka soli
1 lžíce cukru (20 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 12 hodin
Doba vaření: 8 hodin
Celkový čas: 20 hodin

Jaké maso vybrat na sušení?

Takovou nejčastější klasikou, která se k sušení používá, je maso hovězí. Není hned nutné sahat po pravé svíčkové, která je opravdu velmi drahá a hlavně při představě, že by se nám scvrkla asi tak na 1/5 bychom hořce plakali nad cenou. Použít ale můžeme naprosto v pohodě zadní kýtu – horní a spodní šál a i ořech.

Pokud byste chtěli volit maso drůbeží, dobře se pro sušení hodí například krůtí prsa (i svou cenou k tomu vybízejí) a z řad vepříků je skvělá panenka (když přivřete oči nad cenou).

Marináda na maso

Chcete–li osvědčenou klasiku, doporučuji vyzkoušet úplně jednoduchou základní marinádu, která se ale dá postupně vylepšovat, obměňovat – tj. s ní můžete vesele experimentovat.

V misce promíchejte 2 prolisované stroužky česneku s 5 lžícemi sójové omáčky, 3 lžícemi worcestrové omáčky, 1 lžící červené uzené papriky, 1 lžíci cukru a se solí, se solí opatrně. Velmi záleží na tom, jakou sojovou omáčku použijete, protože i ta sama o sobě dokáže být velmi slaná. Je tedy lepší marinádu ochutnat a dle slanosti popřípadě dosolit nebo již nesolit.

Pokud byste chtěli s marinádou experimentovat, lze do ní přidat například pepř a to všech barev, chilli nebo třeba sušený zázvor.

Připravujeme maso na sušení

Pro tento recept sahám po mase hovězím – falešné svíčkové, která se také skvěle hodí.

V první řadě je potřeba maso očistit od veškerých vnějších blanek a šlach.

Aby se maso dobře krájelo, doporučuji ho nechat alespoň 1/2 hodiny v mrazáku. Maso krájíme po vláknech. Tedy zcela jinak, než jsme zvyklí při obvyklé přípravě masa. Maso krájíme na přibližně 1 mm plátky, které rovnou dáváme do marinády.

Maso v marinádě pečlivě prohněteme a necháme ho alespoň přes noc marinovat.

Sušíme v troubě

Na sušení v troubě budete potřebovat rošt z trouby, plech a pečicí papír. Troubu nastavíme na 75 °C.

Jednotlivé plátky masa pokládáme na rošt. Nebojte, nespadnou.

Do trouby dáme doprostřed nejprve plech s pečicím papírem, na který bude odkapávat přebytečná tekutina. Přímo nad plech pak umístíme mřížku s vyskládaným masem.

Po 15 minutách teplotu stáhneme na 55 °C a necháme maso sušit přibližně 9–12 hodin. Velmi záleží na tloušťce masa, troubě atd.

Hotové sušené maso jerky by se mělo dát dobře rozlomit, pokud ho oběma rukami stačíme a chceme přelomit.

Skladování sušeného masa a jeho trvanlivost

Sušené maso skladujte ideálně v papírovém pytlíku na tmavém a chladném místě. A to především v případě, pokud jej chcete jíst v řádu dní.

Pokud chcete maso uskladnit dlouhodoběji, buď je zavakuujte nebo dejte do uzavíratelných sáčků a opět dejte do chladu a tmy.

Sama bych se u domácího masa zaručila trvanlivostí 2–3 týdnů při dobrém skladování. Netrapte se ale tím, že byste se na maso tak dlouho těšili a radši ho zužitkujte při nějakém pěkném výletě co nejdříve.

Ať vám chutná
Pája