Domácí sušené maso jerky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/susene-maso/
Na výlety nebo na mlsandu je domácí sušené maso naprostým ideálem. Vydrží extra dlouho a dobije vás bílkovinami. A hlavně je výtečné!Sušené maso si můžete velmi jednoduše připravit doma v sušičce na ovoce nebo v troubě. Stačí se jen držet pár jednoduchých pravidel a dobrůtka bude na světě.
Takto připravené masíčko může být naprosto skvělým jedlým dárkem. Pro další inspiraci na jedlé dárky mrkněte do článku 11+1 jedlé dárky, který jsem pro vás sepsala.
Ingredience na domácí sušené maso
Množství: cca 200 g sušeného masa1 kg hovězího masa (falešná svíčková, zadní)
Na marinádu
2 stroužky česneku
5 lžic sójové omáčky
3 lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce červené uzené papriky
1 špetka soli
1 lžíce cukru (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 8 hodin
Celkový čas: 24 hodin
Také by vám mohlo chutnat:
Jaké maso vybrat na sušení?
Takovou nejčastější klasikou, která se k sušení používá, je maso hovězí. Není hned nutné sahat po pravé svíčkové, která je opravdu velmi drahá a hlavně při představě, že by se nám scvrkla asi tak na 1/5 bychom hořce plakali nad cenou. Použit ale můžeme naprosto v pohodě zadní kýtu – horní a spodní šál a i ořech.
Pokud byste chtěli volit maso drůbeží, dobře se pro sušení hodí například krůtí prsa (i svou cenou k tomu vybízejí) a z řad vepříků je skvělá panenka (když přivřete oči nad cenou).
Marináda na maso
Chcete–li osvědčenou klasiku, doporučuji vyzkoušet úplně jednoduchou základní marinádu, která se ale dá postupně vylepšovat, obměňovat – tj. s ní můžete vesele experimentovat.
V misce promíchejte 2 prolisované stroužky česneku s 5 lžícemi sójové omáčky, 3 lžícemi worcestrové omáčky, 1 lžící červené uzené papriky, 1 lžíci cukru a se solí, se solí opatrně. Velmi záleží na tom, jakou sojovou omáčku použijete, protože i ta sama o sobě dokáže být velmi slaná. Je tedy lepší marinádu ochutnat a dle slanosti popřípadě dosolit nebo již nesolit.
Pokud byste chtěli s marinádou experimentovat, lze do ní přidat například pepř a to všech barev, chilli nebo třeba sušený zázvor.
Připravujeme maso na sušení
Pro tento recept sahám po mase hovězím – falešné svíčkové, která se také skvěle hodí.
V první řadě je potřeba maso očistit od veškerých vnějších blanek a šlach.
Aby se maso dobře krájelo, doporučuji ho nechat alespoň 1/2 hodiny v mrazáku. Maso krájíme po vláknech. Tedy zcela jinak, než jsme zvyklí při obvyklé přípravě masa. Maso krájíme na přibližně 1 mm plátky, které rovnou dáváme do marinády.
Maso v marinádě pečlivě prohněteme na necháme ho alespoň přes noc marinovat.
Sušíme v troubě
Na sušení v troubě budete potřebovat rošt z trouby, plech a pečicí papír. Troubu nastavíme na 75 °C.
Jednotlivé plátky masa pokládáme na rošt. Nebojte, nespadnou.
Do trouby dáme doprostřed nejprve plech s pečicím papírem, na který bude odkapávat přebytečná tekutina. Přímo nad plech pak umístíme mřížku s vyskládaným masem.
Po 15 minutách teplotu stáhneme na 55 °C a necháme maso sušit přibližně 9–12 hodin. Velmi záleží na tloušťce masa, troubě atd.
Hotové sušené maso jerky by se mělo dát dobře rozlomit, pokud ho oběma rukami stačíme a chceme přelomit.
Skladování sušeného masa a jeho trvanlivost
Sušené maso skladujte ideálně v papírovém pytlíku na tmavém a chladném místě. A to především v případě, pokud jej chcete jíst v řádu dní.
Pokud chcete maso uskladnit dlouhodoběji, buď je zavakuujte nebo dejte do uzavíratelných sáčků a opět dejte do chladu a tmy.
Sama bych se u domácího masa zaručila trvanlivostí 2–3 týdnů při dobrém skladování. Netrapte se ale tím, že byste se na maso tak dlouho těšili a radši ho zužitkujte při nějakém pěkném výletě co nejdříve.
Ať vám chutná
Pája
Líbí se vám recept na domácí sušené maso? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, hovězí, sojová omáčka, sůl, worchestrová omáčka
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.