Krutí maso je dost často takový malý otloukánek. Spousta z nás neví co s ním, protože je přeci jen sušší, ale zase je zdravé a tak vůbec. Pečené krutí stehno s jablky a slaninou je nicméně klasikou mezi recepty z krůtího masa a rozhodně si zaslouží pozornost.

Troška toho postěžování na začátek

Nedávno se mi do rukou dostala celá polovina krůty a já jsem zjistila, že vlastně kromě právě výše zmíněného stehna jsem v koncích a nevím, co s tím obřím zvířetem dělat. Spousta kůže, žádná extra porce masa… No to bude ještě krutíček (rozuměj oříšek z krůty). Pokud máte nějaké tipy, co z krůty udělat, pište prosím do komentářů pod receptem. Nikdo nejsme dokonalí a mě krůta doslova zahnala do úzkých. Ale není na místě si stěžovat, protože jsem ji aspoň nemusela škubat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečené krutí stehno s jablky a slaninou

Ingredience na krůtí s jablky a slaninou

Množství: 4 porce

1 krůtí stehno (cca 1 kg i s kostí)
4 jablka
100 g dobré prorostlé slaniny vcelku či na kostičky
Sůl
2 hrudky másla (50 g)
Trocha vody na podlití (100 ml)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 105 minut

Dost bylo stěžování. Pojďme na stehno!

Pracujeme se stehny

V první řadě si stehno pěkně opláchněte a osušte. Roztopte troubu na 180°C nebo zapněte remosku. Případně další inspiraci na kuchyňské nástroje hledejte v mém Obchůdku. Mám teď období remosek, takže jsem své stehno připravovala v ní a výsledek byl naprosto skvostný.

Stehno pěkně prosolte a dejte ho do pekáčku s troškou vody – 100 ml stačí. Pokud bude potřeba, tak prostě přilijete. Na stehýnko umístěte hrudku másla a nechte ho napospas přibližně 1 hodinu zavřené pod pokličkou.

Pečeme

Pokud vám to nedá, podlévejte stehno výpekem. Po cca hodině zkuste, jak je na tom stehýnko s měkkostí (pích pích do masa a mělo by se jednoduše oddělit). V remosce je doba pečení o kus delší a ke kýženému výsledku křupavé kůrky se dostanete přibližně za dvě hodiny, ale je potřeba stehno otáčet, protože se horní část peče rychleji.

Na poslední půl hodinu přidejte na měsíčky nakrájená jablka a na kostky nakrájenou slaninu.

Jakmile je na stehýnku kůrčička, jste doma a můžete podávat. Jablka se spojí se slaným výpekem a dokonale změknou.

Pečené krůtí maso servírujte s bramborem nebo čímkoli, co je vašemu srdci milé. Tipy na přílohy najdete tady.

Dobrou chuť
Pája