Pečené krutí stehno s jablky a slaninou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/pecene-kruti-stehno/
Krutí maso je dost často takový malý otloukánek. Spousta z nás neví co s ním, protože je přeci jen sušší, ale zase je zdravé a tak vůbec. Pečené krutí stehno s jablky a slaninou je nicméně klasikou mezi recepty z krůtího masa a rozhodně si zaslouží pozornost.
Troška toho postěžování na začátek
Nedávno se mi do rukou dostala celá polovina krůty a já jsem zjistila, že vlastně kromě právě výše zmíněného stehna jsem v koncích a nevím, co s tím obřím zvířetem dělat. Spousta kůže, žádná extra porce masa…No to bude ještě krutíček (rozuměj oříšek z krůty). Pokud máte nějaké tipy, co z krůty udělat, pište prosím do komentářů pod receptem. Nikdo nejsme dokonalí a mě krůta doslova zahnala do úzkých. Ale není na místě si stěžovat, protože jsem ji aspoň nemusela škubat.
Ingredience na krůtí s jablky a slaninou
Množství: 4 porce1 krůtí stehno (cca 1 kg i s kostí)
4 jablka
100 g dobré prorostlé slaniny vcelku či na kostičky
Sůl
2 hrudky másla (50 g)
Trocha vody na podlití (100 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 115 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Dost bylo stěžování. Pojďme na stehno!
Pracujeme se stehny
V první řadě si stehno pěkně opláchněte a osušte. Roztopte troubu na 180°C nebo zapněte remosku. Případně další inspiraci na kuchyňské nástroje hledejte v mém Obchůdku. Mám teď období remosek, takže jsem své stehno připravovala v ní a výsledek byl naprosto skvostný.
Stehno pěkně prosolte a dejte ho do pekáčku s troškou vody – 100 ml stačí. Pokud bude potřeba, tak prostě přilijete. Na stehýnko umístěte hrudku másla a nechte ho napospas přibližně 1 hodinu zavřený pod pokličkou.
Pečeme
Pokud vám to nedá, podlévejte stehno výpekem. Po cca hodině zkuste, jak je na tom stehýnko s měkkostí (pích pích do masa a mělo by se jednoduše oddělit). V remosce je doba pečení o kus delší a ke kýženému výsledku křupavé kůrce se dostanete přibližně za dvě hodiny, ale je potřeba stehno otáčet, protože se horní část peče rychleji.
Na poslední půl hodinu přidejte na měsíčky nakrájená jablka a na kostky nakrájenou slaninu.
Jakmile je na stehýnku kůrčička, jste doma a můžete podávat. Jablka se spojí se slaným výpekem a dokonale změknou.
Pečené krůtí maso servírujte s bramborem nebo čímkoli, co je vašemu srdci milé. Tipy na přílohy najdete tady.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na krůtí s jablky a slaninou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: jablka, krůtí, máslo, slanina, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Stehno je nejlepší kus krůty. Dělám z něj roládu, španělský ptáčky, když jsem línej i rozlítaný, řízky guláš, i když to je to poslední, dobré jsou i přírodní řízky. Spodní stehno obvykle jen peču. Prsa jsou suchá, tak čína, nebo s omáčkou jako svíčková, ale přidávám jalovec a tymián, bobkáč a pod, jako na divoko. Křídla jsou výborná na paprice, nejdříve uvařím a z vývaru pak omáčku a když dáš pálivou papriku nebo čili, nemá to chybu. Skelet a biskupa na vývar, pak můžeš dělat skvélé omáčky nebo polévku, někdy místo smetany dávám taveňák, taky to jde s houbama. Hodně možností, krůta je z drůbeže nejlepší, kachna se moc vypeče a husa je drahá, ale moc dobrá, kuře je až poslední možnost a z něj tak akorát stehna.
Honzo, já tedy musím říct, že lepší vývar než z krůty jsem nikdy nejedla! No a se vším od Tebe naprosto souhlasím.
Inspirovali jsme se krůtou na den díkůvzdání, ale po česku. Pečeme plněnou mandlovou ndivkou a i pod kůži nastrkám oloupané mandle. Je to náš sváteční vánoční oběd s bramborovým salátem. Samozřejmě nám stačí krůtička – ne krůta, ale nezbude nic.
Ahoj Inko, jak děláš mandlovou nádivku prosím? Zní to skvěle.
Pečené krůtí maso-jakékkoli-s listovým špenátem,domácí chlupaté knedlíky to zmizí tak rychle z talířů,že to snad ani nestačí trošku vystydnout.Recept od nás má už několik známých.
Tomu se vůbec nedivím. S touto kombinací bych se taky neupejpala a doslova bych to sežrala pomalu i s talířem 🙂
Ahoj, my kupujeme na celý rok 5 krůt, kolem 22kg a sděláme úplně všechno. Stehna na pečení nebo grilování, prsa jsou výborná na minutky, řízky, čínu nebo je pomalu upéct na tymiánu, křídla taky upéct, krk je výborný pomalu pečený, kostra jde na vývar,je z ní výborná polévka no a z kůže jsou perfektní škvarky. Nezbyde nic 🙂
Pár dní zpět jsem dělala vývar z kostry a krku no a to byla teda obrovská paráda. Vynikající záležitost a krůta má u nás doma odteď zelenou 🙂
Plnena kruti prsa,lze plnit klasickou nadivkou, nebo smazenici ze zampionu a vajicek s hraskem. Kruti gulas z toho,co se oreze. Kuze,skelet vyvar na rizoto,polevku
Jaroslavo díky za tipy. Budu muset postupně všechno vyzkoušet. Krůtám zdar 🙂
Krůtí stehno je výborné,kupujeme ho rádi.Děláme krůtí maso na hodně způsobů-na houbách,smetaně,se zeleninou.Pečené s červeným zelím,haluškama je naše moooc oblíbené.
Vladimíre díky za super tipy. Taky vyzkouším. Mějte se