Krutí maso je dost často takový malý otloukánek. Spousta z nás neví co s ním, protože je přeci jen sušší, ale zase je zdravé a tak vůbec. Pečené krutí stehno s jablky a slaninou je nicméně klasikou mezi recepty z krůtího masa a rozhodně si zaslouží pozornost.

Troška toho postěžování na začátek

Nedávno se mi do rukou dostala celá polovina krůty a já jsem zjistila, že vlastně kromě právě výše zmíněného stehna jsem v koncích a nevím, co s tím obřím zvířetem dělat. Spousta kůže, žádná extra porce masa…No to bude ještě krutíček (rozuměj oříšek z krůty). Pokud máte nějaké tipy, co z krůty udělat, pište prosím do komentářů pod receptem. Nikdo nejsme dokonalí a mě krůta doslova zahnala do úzkých. Ale není na místě si stěžovat, protože jsem ji aspoň nemusela škubat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečené krutí stehno s jablky a slaninou

Ingredience na krůtí s jablky a slaninou

Množství: 4 porce

1 krůtí stehno (cca 1 kg i s kostí)
4 jablka
100 g dobré prorostlé slaniny vcelku či na kostičky
Sůl
2 hrudky másla (50 g)
Trocha vody na podlití (100 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 115 minut

Dost bylo stěžování. Pojďme na stehno!

Pracujeme se stehny

V první řadě si stehno pěkně opláchněte a osušte. Roztopte troubu na 180°C nebo zapněte remosku. Případně další inspiraci na kuchyňské nástroje hledejte v mém Obchůdku. Mám teď období remosek, takže jsem své stehno připravovala v ní a výsledek byl naprosto skvostný.

Stehno pěkně prosolte a dejte ho do pekáčku s troškou vody – 100 ml stačí. Pokud bude potřeba, tak prostě přilijete. Na stehýnko umístěte hrudku másla a nechte ho napospas přibližně 1 hodinu zavřený pod pokličkou.

Pečeme

Pokud vám to nedá, podlévejte stehno výpekem. Po cca hodině zkuste, jak je na tom stehýnko s měkkostí (pích pích do masa a mělo by se jednoduše oddělit). V remosce je doba pečení o kus delší a ke kýženému výsledku křupavé kůrce se dostanete přibližně za dvě hodiny, ale je potřeba stehno otáčet, protože se horní část peče rychleji.

Na poslední půl hodinu přidejte na měsíčky nakrájená jablka a na kostky nakrájenou slaninu.

Jakmile je na stehýnku kůrčička, jste doma a můžete podávat. Jablka se spojí se slaným výpekem a dokonale změknou.

Pečené krůtí maso servírujte s bramborem nebo čímkoli, co je vašemu srdci milé. Tipy na přílohy najdete tady.

Dobrou chuť
Pája