Moře, léto, souvlaki s tzazikama v pitě s rajčátky a cibulí…hmmmm….a co si tohle všechno přenést velmi jednoduše i k vám na talíř? Kdo ještě neměl vynikající řeckou klasiku v podobě souvlaki, je čas tuhle dokonalost vyzkoušet.

Dlouhou dobu jsem si myslela, že tu bezvadnou řeckou chuť nedokážu do českého prostředí přenést. Takže jsem se přípravě řeckého souvlaki v českém prostředí dost bránila. Ale kdo nic nezkusí, nic nemá. Takže pojďte do toho taky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborné řecké vepřové souvlaki

Ingredience na souvlaki

Množství: 4 porce

800 g vepřového masa – krkovice a kýta půl na půl
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička soli
Šťáva z jednoho citronu
2 stroužky česneku
1 lžička vinného octa

PŘÍLOHA:

Pita chléb
Tzaziki
2 rajčata
1 bílá cibule


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Co je podle mě u těchto masových špízů stěžejní, je doba marinování. Pokud maso budete dělat bezprostředně po naložení do marinády, bude sice taky dobré, ale chuti k nezaplacení dosáhnete, pokud budete trpěliví (já mám co říkat, nejsem ani trochu) a maso si naložíte například večer před plánovanou grilovačkou.

Marináda

V misce si smíchejte olivový olej se šťávou z jednoho citronu, vinným octem, oreganem a česnekem rozetřeným v soli. To je všechno. Žádná větší složitost v tom není. Počkat, vlastně je! Trpělivost a delší marinování – ideálně přes noc 😉

Do receptu jsou použila směs vepřové krkovice (která je šťavnatá a prorostlá) a vepřové kýty (která je zase libová). Maso si nakrájejte na kostky cca 2×2 cm a promíchejte ho dobře s marinádou. Značka ideál je pak maso v lednici ještě během marinování několikrát promíchat.

Příprava špízů

Maso máme namarinované a jdeme napichovat. Pokud budete maso grilovat na přímém grilu, použijte buď ocelové jehlice nebo dřevěné, které ale před tím namočte do vody. Nevznítí se pak jako pták ohnivák, což by bylo škoda.

Maso na jednotlivé jehlice napichujte tak, aby bylo sice u sebe, ale ne příliš nalepené. Mohlo by se pak jednoduše stát, že by na některých místech nebylo propečené.

Grilujeme

Nejlepší souvlaki je jistojistě z uhlíkového grilu. Co si budeme povídat. Na středním ohni jednotlivé špízy grilujte po všech stranách přibližně 3-4 minuty z každé. Pak už jen hrr na to.

Pokud nemáte ohňový gril, ale disponujete elektrickým grilem, postupujte podobně. My jsme testovali 3v1 sendvičovač od Etykterý jsem dostala k narozkám a hurá, gril zafungoval skvěle a souvlaki z něj byli dokonalé.

A do třetice trouba. V té souvlaki připravíte tak, že troubu roztopíte na maximum a do pekáčku špízy naskládáte vedle sebe a přibližně po 10 minutách je pootočíte. Doba přípravy je pak kolem 30 minut.

Příloha je základ

Až takhle na konec se dostáváme vlastně k něčemu velmi důležitému. Výborné řecké vepřové souvlaki přeci zasluhuje důstojnou přílohu, aby to bylo opravdu autentické.

Souvlaki si k sobě zaslouží dobrý pita chléb a pořádně rázné tzaziki. A také dobrá rajčata a sladkou dobrou cibuli. No dobrá, pokud chcete, tak i hranolky, ale i takhle to stačí 🙂

Jste dušičkou (zpátky) v Řecku? Já každopádně 🙂

Dobrou chuť
Pája

PS. Pokud chcete vyzkoušet ještě další dobroty na gril, mrkněte se do sekce Grilování a nechte se inspirovat.