Výborné řecké vepřové souvlaki
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/grilovani/recke-souvlaki/
Moře, léto, souvlaki s tzazikama v pitě s rajčátky a cibulí…hmmmm….a co si tohle všechno přenést velmi jednoduše i k vám na talíř? Kdo ještě neměl vynikající řeckou klasiku v podobě souvlaki, je čas tuhle dokonalost vyzkoušet.
Dlouhou dobu jsem si myslela, že tu bezvadnou řeckou chuť nedokážu do českého prostředí přenést. Takže jsem se přípravě řeckého souvlaki v českém prostředí dost bránila. Ale kdo nic nezkusí, nic nemá. Takže pojďte do toho taky.
Ingredience na souvlaki
Množství: 4 porce800 g vepřového masa – krkovice a kýta půl na půl
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička soli
Šťáva z jednoho citronu
2 stroužky česneku
1 lžička vinného octa
PŘÍLOHA:
Pita chléb
Tzaziki
2 rajčata
1 bílá cibule
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Co je podle mě u těchto masových špízů stěžejní, je doba marinování. Pokud maso budete dělat bezprostředně po naložení do marinády, bude sice taky dobré, ale chuti k nezaplacení dosáhnete, pokud budete trpěliví (já mám co říkat, nejsem ani trochu) a maso si naložíte například večer před plánovanou grilovačkou.
Marináda
V misce si smíchejte olivový olej se šťávou z jednoho citronu, vinným octem, oreganem a česnekem rozetřeným v soli. To je všechno. Žádná větší složitost v tom není. Počkat, vlastně je! Trpělivost a delší marinování – ideálně přes noc 😉
Do receptu jsou použila směs vepřové krkovice (která je šťavnatá a prorostlá) a vepřové kýty (která je zase libová). Maso si nakrájejte na kostky cca 2×2 cm a promíchejte ho dobře s marinádou. Značka ideál je pak maso v lednici ještě během marinování několikrát promíchat.
Příprava špízů
Maso máme namarinované a jdeme napichovat. Pokud budete maso grilovat na přímém grilu, použijte buď ocelové jehlice nebo dřevěné, které ale před tím namočte do vody. Nevznítí se pak jako pták ohnivák, což by bylo škoda.
Maso na jednotlivé jehlice napichujte tak, aby bylo sice u sebe, ale ne příliš nalepené. Mohlo by se pak jednoduše stát, že by na některých místech nebylo propečené.
Grilujeme
Nejlepší souvlaki je jistojistě z uhlíkového grilu. Co si budeme povídat. Na středním ohni jednotlivé špízy grilujte po všech stranách přibližně 3-4 minuty z každé. Pak už jen hrr na to.
Pokud nemáte ohňový gril, ale disponujete elektrickým grilem, postupujte podobně. My jsme testovali 3v1 sendvičovač od Ety, který jsem dostala k narozkám a hurá, gril zafungoval skvěle a souvlaki z něj byli dokonalé.
A do třetice trouba. V té souvlaki připravíte tak, že troubu roztopíte na maximum a do pekáčku špízy naskládáte vedle sebe a přibližně po 10 minutách je pootočíte. Doba přípravy je pak kolem 30 minut.
Příloha je základ
Až takhle na konec se dostáváme vlastně k něčemu velmi důležitému. Výborné řecké vepřové souvlaki přeci zasluhuje důstojnou přílohu, aby to bylo opravdu autentické.
Souvlaki si k sobě zaslouží dobrý pita chléb a pořádně rázné tzaziki. A také dobrá rajčata a sladkou dobrou cibuli. No dobrá, pokud chcete, tak i hranolky, ale i takhle to stačí 🙂
Jste dušičkou (zpátky) v Řecku? Já každopádně 🙂
Dobrou chuť
Pája
PS. Pokud chcete vyzkoušet ještě další dobroty na gril, mrkněte se do sekce Grilování a nechte se inspirovat.
Líbí se vám recept na souvlaki? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, citronová šťáva, olivový olej, oregano, vepřové, vinný ocet
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Souvlaki=moje vzpomínka na Řecko 1996 v městě Parga, k tomu jídlu víno Retsina. Pájo to je nebe v hubě.
Jéé tak v Parze jsme taky byli a bylo to super…dokonce jsem tam viděla svoje první mini tornádko.