Před časem jsem dostala na otestování tuhle super litinovou pánvičku a už byl nejvyšší čas o ní také něco napsat. Nevím, jaké jsou vaše zkušenosti s litinovým nádobím, ale pro mě to bylo poprvé a bylo potřeba si trošku zvyknout na nějaké ty specialitky, jak s litinou zacházet a o pánev se pěkně starat.

Dětská radost z pánve v očích paní Čuby

NĚCO MÁLO O LITINOVÉM NÁDOBÍ

Není žádnou novinkou, že litina je velmi kvalitní materiál, který neobsahuje dnes tak oblíbené chemikálie a jiné legrace, na kterých sice vaříte, ale organismus má práci na pár let dopředu.

Je tu ještě další věc, litina není jedna jako druhá… ostatně jako to bývá s velkou většinou věcí do domácnosti. Samozřejmě se dá koupit litinová pánev nebo nádobí za pár korun, ale kdo vám zaručí, že jí neslévali děti někde v Číně za pár šupů a z materiálů, o kterých radši ani nechcete vědět?

Proto jsem byla ráda za kvalitku v podobě švédské značky SKEPPSHULT. Firma používá kvalitní severskou železnou rudu, kterou již před staletími těžili permoníci, tudíž čekejte jen tu nejlepší kvalitu a velkou pravděpodobnost, že vás vaše pánev přežije.  

Krásně provedené detaily pánve Skeppshult

Počítejte s tím, že sice zainvestujete více peněz, ale litinová pánev s vámi bude vlastně navždy. Krom toho také s věkem zraje jako víno – což se u běžného nádobí dá jen těžko říct. Kvalita a vlastnosti litinového nádobí se s časem totiž zlepšují (tedy přesněji s používáním – čím víc se litina zahřívá, tím má lepší vlastnosti).

Skeppshult pánev – velká parádnice

PROČ DO LITINY JÍT?

Nesporná je kvalita litinových výrobků a jejich dlouhověkost. Maminka nám vždycky říkala, že “nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci” a tím se snažím také řídit. Protože proč si kupovat něco za pár korun, co budete muset jednou za pár měsíců vyměňovat a investice se nakonec vyšplhají do galaktických rozměrů? Lepší mít kvalitu a s ní žít v jedné domácnosti navždy. Krom toho třeba ta má pánev je geniální v tom, že se dá použít i do trouby a mohu v ní zapékat. To je naprosto dokonalé! A obsluha pánve je také jednoduchá. Dá se smažit jen s minimem oleje a nic se nepřipaluje.

Pánev Skeppshult – parádní vaření i v troubě

ÚSKALÍ 

Připravte se na to, že se budete muset starat. Každá kvalitní věc chce totiž svou péči, kterou si zaslouží. Pánev je potřeba udržovat v krásné čistotě a suchu a neomývat ji chemickými přípravky. Prostě ji jen opláchnete a očistíte kartáčem, který dostanete společně s pánví. Pro někoho to může být zdlouhavé.

První připečení. Pak už bude jen líp

Taky se vám může stat, že když ji necháte někde v rohu a nebudete ji používat, začně rezivět.

První pokusy s pánví byly dost stydlivé na obou stranách. Já jí dost nerozpalovala, ona zase připékala vše a všude. To se ale s časem vyladilo a teď už se k ní nepřipeče nic.

SMĚLE DO TOHO!

Udělejte si radost a kupte si litinové nádobí, třeba právě to švédské Skeppshult. Bude vás těšit a s každým dalším použitím jej budete mít rádi víc a víc.

Aktuální ceny a další info o té mé pánvi najdete tady, případně tamtéž naleznete i kupu dalšího krásného litinového nádobí.

Vaše paní Čuba

Skvělé smažení na litině

NĚŽNÉ SHRNUTÍ VÝHOD A NEVÝHOD

VÝHODY:

  • dokonalé zpracování
  • 25 let záruka na litinu od výrobce
  • snadno se myje bez použití chemie
  • je potřeba minimum oleje a nepřipaluje se
  • skvěle vede teplo
  • Švédská tradice a kvalita
  • garance nezávadného materiálu
  • pánev Vás přežije (nebo je to nevýhoda?)

_____
NEVÝHODY:

  • déle se zahřívá a je těžší (to jsou vlastnosti litiny)
  • při delším nepoužívání může začít rezavět, pokud není správně uskladněna
  • o něco vyšší cena, ale stojí to za to

_____
Aktuální cenu a další informace o té mnou testované pánvi najdete tu, případně pokud chcete vědět víc o litinovém nádobí, podívejte se sem.

LoadingPřídat do mých oblíbených receptů v členské sekci

Líbí? Ukažte recept přátelům ;o) Díky!
 Další recepty dle ingrediencí:


ČUBINA VÁNOČNÍ SOUTĚŽ!
Vyhrajte luxusní značkovou litinovou pánev v hodnotě 3390kč jako mám já (má recenze tu)! Stačí pod jakýkoli recept zde na webu do komentáře napsat, jak se vám recept líbí nebo proč máte toto jídlo rádi a za to doplnit do závorky, kde se nádobí Skeppshult vyrábí. Nápovědu hledejte zde. 10.1. vylosuju ze správných odpovědí jednoho nebo jednu z vás 🙂
Neslušné/urážlivé komentáře budu bez náhrady mazat a budou vyloučeny ze soutěže. Platí od 1. 12. 17 do 9. 1. 18.
Sponzor soutěže:


Napsala Paní Čuba

Bafinky baf. To jsem já, Paní Čuba - Pavlína osobně. Dobré jídlo, kvalitní šlofíček, pohodoví lidé, černý humor a Čubí muž - pro mě jednoduchý recept na spokojený život v dnešním chaosu. Chcete o mně vědět více? Podívejte se do sekce "O Čubě"