Před časem jsem dostala na otestování tuhle super litinovou pánvičku a už byl nejvyšší čas o ní také něco napsat. Nevím, jaké jsou vaše zkušenosti s litinovým nádobím, ale pro mě to bylo poprvé a bylo potřeba si trošku zvyknout na nějaké ty specialitky, jak s litinou zacházet a o pánev se pěkně starat.

Dětská radost z pánve v očích paní Čuby

Něco málo o litinovém nádobí

Není žádnou novinkou, že litina je velmi kvalitní materiál, který neobsahuje dnes tak oblíbené chemikálie a jiné legrace, na kterých sice vaříte, ale organismus má práci na pár let dopředu.

Je tu ještě další věc, litina není jedna jako druhá… ostatně jako to bývá s velkou většinou věcí do domácnosti. Samozřejmě se dá koupit litinová pánev nebo nádobí za pár korun, ale kdo vám zaručí, že jí neslévali děti někde v Číně za pár šupů a z materiálů, o kterých radši ani nechcete vědět?

Proto jsem byla ráda za kvalitku v podobě švédské značky SKEPPSHULT. Firma používá kvalitní severskou železnou rudu, kterou již před staletími těžili permoníci, tudíž čekejte jen tu nejlepší kvalitu a velkou pravděpodobnost, že vás vaše pánev přežije.  

Krásně provedené detaily pánve Skeppshult

Počítejte s tím, že sice zainvestujete více peněz, ale litinová pánev s vámi bude vlastně navždy. Krom toho také s věkem zraje jako víno – což se u běžného nádobí dá jen těžko říct. Kvalita a vlastnosti litinového nádobí se s časem totiž zlepšují (tedy přesněji s používáním – čím víc se litina zahřívá, tím má lepší vlastnosti).

Skeppshult pánev – velká parádnice

Proč jít do litinové pánve?

Nesporná je kvalita litinových výrobků a jejich dlouhověkost. Maminka nám vždycky říkala, že “nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci” a tím se snažím také řídit. Protože proč si kupovat něco za pár korun, co budete muset jednou za pár měsíců vyměňovat a investice se nakonec vyšplhají do galaktických rozměrů? Lepší mít kvalitu a s ní žít v jedné domácnosti navždy. Krom toho třeba ta má pánev je geniální v tom, že se dá použít i do trouby a mohu v ní zapékat. To je naprosto dokonalé! A obsluha pánve je také jednoduchá. Dá se smažit jen s minimem oleje a nic se nepřipaluje.

Pánev Skeppshult – parádní vaření i v troubě

Úskalí litinového nádobí

Připravte se na to, že se budete muset starat. Každá kvalitní věc chce totiž svou péči, kterou si zaslouží. Pánev je potřeba udržovat v krásné čistotě a suchu a neomývat ji chemickými přípravky. Prostě ji jen opláchnete a očistíte kartáčem, který dostanete společně s pánví. Pro někoho to může být zdlouhavé.

První připečení. Pak už bude jen líp

Taky se vám může stat, že když ji necháte někde v rohu a nebudete ji používat, začne rezivět.

První pokusy s pánví byly dost stydlivé na obou stranách. Já jí dost nerozpalovala, ona zase připékala vše a všude. To se ale s časem vyladilo a teď už se k ní nepřipeče nic.

Směle do toho!

Udělejte si radost a kupte si litinové nádobí, třeba právě to švédské Skeppshult. Bude vás těšit a s každým dalším použitím jej budete mít rádi víc a víc.

Aktuální ceny a další info o té mé pánvi najdete tady, případně tamtéž naleznete i kupu dalšího krásného litinového nádobí.

Vaše paní Čuba

Skvělé smažení na litině

Něžné shrnutí výhod a nevýhod

VÝHODY:

  • dokonalé zpracování
  • 25 let záruka na litinu od výrobce
  • snadno se myje bez použití chemie
  • je potřeba minimum oleje a nepřipaluje se
  • skvěle vede teplo
  • Švédská tradice a kvalita
  • garance nezávadného materiálu
  • pánev Vás přežije (nebo je to nevýhoda?)

_____
NEVÝHODY:

  • déle se zahřívá a je těžší (to jsou vlastnosti litiny)
  • při delším nepoužívání může začít rezavět, pokud není správně uskladněna
  • o něco vyšší cena, ale stojí to za to

_____
Aktuální cenu a další informace o té mnou testované pánvi najdete tu, případně pokud chcete vědět víc o litinovém nádobí, podívejte se sem. A další mé recenze najdete ve kategorii – světe div se – recenze 😉

Kolik bys dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Bych blilCelkem hnusnýBrý...noBezva sváčaGastronomickej orgáč! (hodnoceno: 4x, průměr: 5,00, nejlepší: 5)
Loading...

LoadingPřídat do mých oblíbených receptů v členské sekci

Líbí se Ti recept ? Ukaž ho i přátelům ;o) Díky!
sdílet na FB
Vytisknout recept

Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Čubí instagram a storiesFotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu – @receptypanicuby 🙂

Napsala Paní Čuba

Bafinky baf. To jsem já, Paní Čuba - Pavlína osobně. Dobré jídlo, kvalitní šlofíček, pohodoví lidé, černý humor a Čubí muž - pro mě jednoduchý recept na spokojený život v dnešním chaosu. Chcete o mně vědět více? Podívejte se do sekce O Čubě.