Bramboráky mám ráda, protože jsou opravdu hodně jednoduché na přípravu, dokážou krásně křupat, zahnat hlad a potěšit vlastně každého. Pokud znáte někoho, kdo bramboráky nemá rád, dejte mi vědět 😉 (Diskutujíc tak téma tohoto nad pivem v hospodě, dozvěděla jsem se, že náš velmi dobrý kamarád je nemá rád! Ach jo,…tak už jednoho znám).

Když jsem tak přemýšlela nad tím, jak vlastně recept na ně nejlépe popsat, zjistila jsem, že je to docela alchymie je udělat dobře, aby pěkně držely, ale zase nebyly až moc moučné a tak dále a tak dále.

Takže tohle bude spíš střelba od očka, než nějaký naprosto přesný návod, jak si bramboráky připravit. Vždycky je to o citu pro těsto a poctivém testování.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tradiční bramboráky

Ingredience

Množství: Podle strávníků 2-6

2 kg brambor
3 vajíčka
1 polévková lžíce majoránky
1 cibule
3 stroužky česneku
Hladká mouka  asi 5 lžic
Sádlo na pečení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 65 minut

V první řadě je potřeba si syrové brambory nastrouhat najemno. Pokud máte mixér, gratuluji. Pokud nemáte, můžete stejně jako já zažít nepříjemné ostrouhání kloubů na rukách a křeče ve svalech.  Naposledy jsem ale vymyslela zlepšovák, aby mě ruce tak nebolely. Stoupla jsem si na židli a tím vyvinula na struhadlo větší tlak. Sice jsem vypadala jako blázen, ale efekt byl k nezaplacení.

Nastrouhané brambory si prosolte – směs může být klidně slanější, brambory sůl nasajou. Jestliže jsou brambory hodně vodnaté, tak je klidně přes sítko promačkejte a nechte z nich vodu odtéct.

Přidejte vajíčka, nastrouhanou cibuli a prolisovaný česnek, majoránku a vše promíchejte a přidejte asi 4-5 vrchovatých lžic hladké mouky. Teď už míchejte spíš jemně, aby vzniklo takové pěkně nadýchané a kypré těsto. V průběhu pečení bude potřeba odlévat vodu a možná přidat trochu mouky, ale s tím se počítá.

Když už mám směs takhle připravenou, rozehřeju si sádlo, díky kterému jsou bramboráky pak pěkně křupavé, nebo nouzově olej a udělám si první testovací várku.  Podle toho zjistím jestli se bramboráky nepřipalují (je kdyžtak potřeba dodat mouku) nebo jestli jsou dostatečně slané.

K opečeným bramborákům se moc dobře hodí osmažená slanina, balkánský sýr nebo kysané zelí. Pokud vám to přijde jako podivná kombinace, doporučuji vyzkoušet! Stojí to za to. Moje chuťové buňky si pak občas k bramborákům dávají mléko….ale to už je asi pro spoustu lidí hodně extrém.

Samozřejmě všemi deseti doporučuji pivo!

Dobrou chuť a pěkně zamaštěná bříška k tomu!  Čubička