Plněné bramborové knedlíky s uzeným dokáží být naprostou gastronomickou lahůdkou, kterou velmi snadno zvládnete doma v teple domova.

Takové poctivé plněné bramborové knedlíky vás odmění jemnou chutí brambor, do toho skvělou směsí uzeného s cibulkou… a ještě si do toho představte lehce sladké červené zelíčko a to vše posypané osmaženou cibulí. Je to nádhera na talíři.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Plněné bramborové knedlíky s uzeným

Ingredience na plněné bramborové knedlíky

Množství: 8 porcí

Na bramborové těsto
800 g brambor (typ C)
200 g hrubé mouky
100 g dětské krupičky
1 vajíčko
1 malá špetka soli (3 g)
100 g hladké mouky na pomoučení válu

Na náplň
400 g vepřové uzené krkovice
1 cibule (100 g)
1 lžíce sádla nebo oleje (20 ml)

Na křupavou smaženou cibulku

3 cibule (300 g)
4 lžíce hladké mouky (40 g)
Olej na smažení

Na doplnění

400 g kysaného červeného zelí


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 70 minut

Náplň do knedlíků

Začneme přípravou uzeného masa, které bude potřeba nechat před samotným zpracováním do náplně povařit. Uzené maso uvaříme buď v celku alespoň 45 minut, ale klidně 2 hodiny za mírného bublání. Poté ho nakrájíme na drobné kostičky, nebo buďte jako naše rodina a rozemelte ho. Na trošce oleje si osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Stačí, když bude jen lehce chycená zlatavou barvou a přidáme ji k uzenému masu. Směs do knedlíků je připravená a může zůstat bokem.

Bramborové těsto

Určitě doporučuji si těsta na knedlíky připravit víc, protože jej využijete nejen na plněné knedlíky uzeným masem, ale klidně z něj můžete vytvarovat bramborové šišky, které v mrazáku jako když najdete.

Začneme tím, že necháme celé brambory vařit v osolené vodě do změknutí. Poté je slijeme a necháme ve studené vodě – budou se lépe loupat a také rychleji zchladnou. Knedlíky se sice mohou dělat z horkých brambor, ale těsto se pak daleko rychleji „roztéká“ a je potřeba do něj vpracovat víc mouky. Lepší tedy je je nechat vychladnout, poté oloupat, nastrouhat nebo protlačit lisem na brambory a můžeme začít s přípravou těsta samotného.

Do prolisovaných brambor si uděláme důlek, do kterého si rozklepneme vajíčko a vsypeme trošku hrubé mouky a dětské krupičky. Dlaněmi vypracováváme kompaktní, ale příjemně měkké těsto. Postupně přidáme všechnu mouku, krupičku a také špetku soli.

Plníme bramborové knedlíky

Bramborové těsto necháme na pomoučeném válu a rozválíme ho na plát asi 7 mm tenký. Rozdělíme ho na čtverce 10 x 10 cm a plníme směsí. Do každého knedlíku se vejde přibližně 1 vrchovatá polévková lžíce směsi.

Jednotlivé čtverce bereme do ruky a spojíme jednotlivé cípky k sobě a prsty kraje těsta pečlivě uzavřeme. Knedlík pak v dlaních ještě poválíme, aby získal krásný kulatý tvar a ještě se uzavřel.

Knedlíky necháme vařit v horké osolené vodě přibližně na 5 – 8 minut. Poté je opatrně vyndáme a necháme odpočívat.

Kysané červené zelí a křupavá smažená cibulka

Přiznám se bez mučení, že kupuji kysané červené zelí v sáčku a vlastně jej jen dobře prohřeju. Mám vytipovanou značku, která mi (a tedy hlavně dětem) chutná a je to záruka skvělé chuti. Zelí je příjemně sladké a kyselé, prostě dobrota.

Ale teď ke smažené cibulce. Pokud chcete být trošku lenoši, můžete si připravit jen krásně zkaramelizovanou smaženou cibuli a to tak, že ji na oleji budete smažit do zezlátnutí. My ale půjdeme dál.

Pokud chcete opravdu křupavou smaženou cibulku, bude potřeba cibuli nakrájet na tenké plátky. Dlaněmi ji jemně oddělíme na jednotlivé proužky, kroužky. Lépe se nám pak bude chytat obalovací směs na cibuli.

V pánvi necháme rozehřát olej a jdeme obalovat. Plátky cibule jemně obalíme v mouce a trošce červené papriky a necháme na středním plameni smažit v oleji. Smažíme postupně, aby se cibule napřekrývala. Pak ji vyndáme a necháme okapat na papírové utěrce. Ještě ji lehce osolíme a můžeme servírovat.

Servírujeme

Na talíř dáme zelí, posadíme na něj knedlíčky a zasypeme křupavou cibulí. Je to naprosto božské a dokonalé jídlo a klasika.

Ať vám moc chutná!
Pája