Bulharský bramborový salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/brambory-2/bulharsky-bramborovy-salat/
Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou. My ho doma děláme dost často, protože je hotový za chvíli a chuťově je naprosto super.
Ingredience na bulharský bramborový salát
Množství: 4 porce10 středních brambor
6 nakládaných okurek
1 střední cibule
1 vrchovatá lžíce cukru
1 vrchovatá lžička soli
Pepř dle libosti
Lžíce olivového oleje
200 ml vody
5 lžíc octa nebo nálev z okurek
Postup přípravy
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme se
Příprava je velmi jednoduchá a vlastně spočívá hlavně v tom, že si uvaříme brambory ve slupce ve slané vodě. Volte stejně velké brambory, ať se uvaří ve stejný čas. Brambory pak nechte ideálně vychladnout nebo aby byly aspoň vlažné. Salát se pak tak nerozblemcá.
Mícháme
Nebudu to moc prodlužovat, protože teď už vlastně jen nakrájíte cibulku na kostky a stejně tak učiníte i s nakládanými okurkami. Nakrájíte i brambory – krájítko na brambory je v tomhle ohromný pomocní a ušetří vám zaprvé čas a za druhé i možný úraz při krájení 🙂 Opepřete a jdeme na nálev. To je totiž alfa a omega salátu.
Nálev
Nejsem si jistá, že jsem nejvhodnějším adeptem na určování toho, co je příjemně sladko-slano-kyselé, protože například nálev od okurek považuji za naprostou delikatesu a jsem schopná ho vypít na posezení.
Čím ostřejší a čím víc se mi po něm kroutí prsty u nohou, tím je to lepší. Takže pokud nemáte tak zhýralé chuťové buňky jako já, buďte trochu střídmější a ochutnávejte, ať ze salátu nemáte peklo na zemi.
Nálev si připravuji obvykle v 2 dl skleničce. Dám plnou lžíci cukru, plnou lžičku soli a celou směs zaleji octem tak, aby ho bylo dvakrát víc než směsi cukru a soli. V ingrediencích odhaduji 5 lžic. Lepší je dát méně a poté dolít, než řešit atd. Skleničku doleji vodou a pěkně promíchám. Nebojte se, když bude nálev více slaný. Brambory spoustu soli pohltí a tedy výsledek bude podstatně méně slanější.
Směs brambor zalijte nálevem a přidejte ještě lžíci nějakého dobrého olivového oleje. Někdo nemusí zběsilé čvachtání nálevu, proto pokud nejste čvachtalové, nelijte ho tam celý.
Je hotovo! Nejlépe bulharský bramborový salát chutná s dobrým masíčkem.
Dobrou chuť
PS. Mrkněte i na další tipy na přílohy.
Líbí se vám recept na bulharský bramborový salát? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, cibule, cukr, nakládané okurky, olivový olej, pepř, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Tak tenhle salát dělala už moje ,bohužel už zesnulá, babička (*1904) a v naší rodině se mu pořád říká podle ní – „hladový salát“, protože v něm není majonéza, salám atp. Děláme ho vždycky, když vařených brambor už bylo až dost nebo v létě, právě proto, že je lehký.
Margot, to je moc krásná vzpomínka. I když „hladový“ tak je tak moc dobrý, že?